BCE: Ţările puternic îndatorate, ameninţate de şocuri

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 25 martie 2016

BCE: Ţările puternic îndatorate, ameninţate de şocuri

Ţările cu un nivel ridicat al datoriei rămân expuse la volatilitatea de pe pieţele financiare, atrage atenţia Banca Centrală Europeană (BCE), menţionând că acestea au o capacitate limitată de a face faţă şocurilor.

BCE a avertizat ieri: "Statele cu un nivel ridicat al datoriei sunt în special vulnerabile în eventualitatea revenirii turbulenţelor de pe pieţele financiare, ţinând cont de legătura încă puternică dintre situaţia financiară şi cea fiscală. Mai mult, capacitatea lor de a face faţă şocurilor este mai degrabă limitată".

Conform BCE, Comisia Europeană a identificat recent opt state din zona euro - Italia, Belgia, Irlanda, Spania, Franţa, Portugalia, Slovenia şi Finlanda - ca fiind "expuse la riscuri de sustenabilitate ridicate pe termen mediu, în special din cauza nivelului ridicat al datoriilor".

Instituţia financiară subliniază că, deşi creşterea zonei euro ar urma să accelereze în următorii ani, cererea externă slabă şi încetinirea pieţelor emergente ar putea afecta redresarea uniunii monetare.

Conform datelor oficiale ale Eurostat, datoria guvernamentală din zona euro a scăzut la 91,6% din PIB în trimestrul al treilea din 2015, de la 92,3% în cele trei luni precedente. Cel mai ridicat nivel al datoriei guvernamentale a fost înregistrat, în perioada menţionată, în Grecia (171%), Italia (134,6%) şi Portugalia (130,5%), iar cel mai scăzut - în Estonia (9,8%), Luxemburg (21,3%),

De menţionat că Franţa şi Italia şi-au redus datoria guvernamentală în trimestrul al treilea din 2015, în condiţiile în care aceste ţări au făcut eforturi să-şi limiteze cheltuielile publice. Potrivit Eurostat, datoria Franţei a scăzut la 97% din PIB în intervalul iulie - septembrie 2015, de la 99,3% în trimestrul anterior, iar cea a Italiei - la 134,6% din PIB, de la 136%.

În schimb, datoria Greciei a crescut la 171% din PIB în perioada menţionată, de la 168,9% în trimestrul al doilea, iar cea a Portugaliei - la 130,5% din PIB, de la 128,6%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7792
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2704
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8884
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.7614

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb