BCR: "Agenţiile de rating nu vor modifica ratingul de ţară al României"

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 15 octombrie 2020

"Agenţiile de rating nu vor modifica ratingul de ţară al României"

BNR va reduce rezervele minime obligatorii în lei, consideră specialiştii BCR "Potenţiale reduceri ale ratei de dobândă de politică monetară sunt puţin probabile, iar managementul lichidităţii va rămâne principalul instrument operaţional al BNR", spun analiştii

Agenţiile de rating nu vor fi influenţate de zgomotul politic şi nu vor modifica ratingul de ţară al României, consideră analiştii BCR Cercetare. Aceştia arată într-un raport publicat ieri că piaţa de obligaţiuni ignoră zgomotul venit din arena politică în ciuda incertitudinilor care s-au intensificat în contextul electoral.

Analiştii notează: "Incertitudinele politice s-au intensificat în apropierea alegerilor locale din 27 septembrie şi ale celor parlamentare din 6 decembrie, ducând la episoade de vânzare de scurtă durată în cazul obligaţiunilor de stat în lei pe maturităţi mai lungi. În ciuda contextului politic, cererea investitorilor pentru titlurile de stat a fost consistentă, în general, fiind influenţată de randamentele relativ ridicate ale titlurilor de stat româneşti. Investitorii par să împărtăşească opinia agenţiei de rating S&P conform căreia guvernul va face tot posibilul pentru a amâna majorarea pensiilor cu 40% după alegerile generale".

Programul de cumpărare de titluri de stat de pe piaţa secundară de către BNR a rămas modest în T3 2020, se punctează în raport, programul băncii centrale situându-se la un nivel de 748 milioane lei în iulie şi 504 milioane lei în august.

"Aversiunea la risc a investitorilor pe plan global şi vulnerabilităţile interne au alimentat presiunile de depreciere a monedei naţionale faţă de euro ceea ce ar putea conduce la o creştere a ratelor dobânzilor interbancare pe termen scurt dacă banca centrală va opta pentru o gestionare mai strictă a lichidităţii din sistemul bancar. Astfel, curba randamentelor la titlurile de stat în lei s-ar putea aplatiza ca rezultat al performanţei slabe în cazul titlurilor de stat cu maturităţi mai scurte, însă scadenţa de peste 9 miliarde de lei de la sfârşitul lunii octombrie ar trebui să diminueze presiunile de pe piaţa monetară", arată analiştii.

Aceştia adaugă: "Managementul lichidităţii va rămâne principalul instrument operaţional al BNR, din moment ce există o preferinţă clară în favoarea flexibilităţii de a reacţiona la potenţialele deprecieri ale cursului de schimb. Prin urmare, ne aşteptăm ca BNR să relaxeze politica monetară prin reducerea ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei, urmate de un management şi mai relaxat al lichidităţii din piaţă şi poate prin îngustarea asimetrică a coridorului format de ratele dobânzilor facilităţilor permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară, menţinând în acelaşi timp rata dobânzii de politică monetară al nivelul actual de 1,5%. Sincronizarea şi amplitudinea relaxării politicii monetare va fi cel mai probabil strâns legată de ritmul şi mărimea viitoarelor măsuri de consolidare fiscală. Implementarea politicii monetare ar putea fi încetinită de amplificarea incertitudinilor politice de dinaintea alegerilor parlamentare, care va avea loc în decembrie. Astfel, ne aşteptăm ca randamentele titlurilor de stat româneşti să conveargă gradual către nivelurile din regiune".

"Credem că agenţiile de rating nu vor fi influenţate de zgomotul politic şi nu vor modifica ratingul de ţară al României", conchid analiza specialiştii BCR.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Dacă de zgomot nu.

    De deficitele gemene uriașe? De apetitul de nestăvilit pentru împrumuturi ale stimabilului domn Cîțu care, din ce am citit prin comentariile de aici, „produce bani”? De numărul uriaș de persoane care își pierd locurile de muncă? De creșterea abruptă ale cazurilor de infectări? 

    Încerc să înțeleg optimismul unora. 

    Suntem pe marginea prăpastiei. Și dacă la evaluarea de luna asta scăpăm, la următoare nu cred că avem șanse.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb