BCR scade, "în anumite condiţii", avansul la creditele ipotecare până la 15%

Ionuţ Stănescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 30 august 2016

BCR scade, "în anumite condiţii", avansul la creditele ipotecare până la 15%

Avansul scade la 15%, dacă perioada de acordare a creditului este de maxim 20 de ani

Banca acordă credite ipotecare cu 25% avans în 42 de localităţi

BCR reiterează estimările conform cărora Legea dării în plată creează "premise negative, care vor genera inegalităţi sociale"

Banca Comercială Română (BCR) transmite că a identificat soluţii de scădere a avansurilor pentru creditele ipotecare, "în condiţiile de risc de creditare create de legea dării în plată", potrivit unui comunicat remis redacţiei.

"În condiţiile de risc de creditare create de Legea Darea în Plată, BCR a identificat soluţii de scădere a avansurilor pentru creditele ipotecare, printr-o abordare prudenţială şi calibrarea riscului de creditare, în funcţie de evoluţiile regionale. Ca urmare, BCR a extins la 42 de localităţi lista oraşelor unde poate oferi credite ipotecare standard cu avansul de 25%", se arată în comunicat.

BCR precizează că a extins la 42 de localităţi lista oraşelor unde poate oferi credite ipotecare standard cu avansul de 25%, în baza următoarelor argumente:

1. Piaţa imobiliară din oraşele medii şi mari cunoaşte o dinamică accelerată, dar şi un grad de lichiditate crescut;

2. Soluţia vine în sprijinul clienţilor care sunt obligaţi să deţină un avans considerabil având în vedere nivelul de preţ mai ridicat al locuinţelor din oraşele medii şi mari;

3. Marea majoritate a solicitărilor de credit ipotecar se concentrează în centrele urbane de mărime mijlocie şi mare.

În acelaşi timp, banca a luat decizia ca avansul pentru acordarea unui credit de investiţii imobiliare să scadă la 15% pentru creditele imobiliare acordate în oricare dintre cele 42 de localităţi, dacă perioada de acordare a creditului este de maxim 20 de ani.

Dana Demetrian, vicepreşedinte retail BCR, a declarat: "Am identificat soluţii de scădere a avansurilor pentru creditele ipotecare, în pofida riscurilor create de Legea Dării în Plată, deoarece avem o responsabilitate faţă de accesibilitatea creditului ipotecar în România. Ne străduim să oferim o soluţie reală la problema calităţii scăzute a fondului locativ din România: locuinţe vechi, aglomerate şi înghesuite, cu nevoie de modernizări şi reabilitări şi chiar cu risc seismic ridicat".

În acest context, Banca Comercială Română reconfirmă estimările conform cărora Legea dării în plată "creează premise negative care vor genera inegalităţi sociale, în pofida faptului că instituţiile bancare vor găsi soluţii de reducere a avansurilor la creditele de locuinţa pentru categorii specifice de clienţi", precizează comunicatul.

Banca mai spune: "La două luni de aplicare a legii dării în plată, BCR a dat publicităţii o analiză conform căreia instituţiile bancare din România nu vor putea ignora riscul general creat de legea dării în plată, ci vor putea identifica doar soluţii particulare, în funcţie de profilul clienţilor şi lichiditatea pieţelor imobiliare regionale. Conform acestei analize, avansurile vor mai fi calibrate, dar aceasta de fapt înseamnă pentru clienţi o perioadă mult mai redusă de creditare ori criterii de venit mult mai stricte. BCR reiterează faptul că Legea dării în plată a fost elaborată într-o paradigmă eronată (şi susceptibil neconstituţională), constituindu-se ca un risc de instabilitate financiară şi reducând credibilitatea mediului de investiţii local."

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. conditiile puse sunt astfel incat sa anuleze ldp

    adica iti vor cere garantii suplimentare pe langa ipoteca astfel incat sa supragirezi creditul 

    Reprezentantii BCR să-șii prezinte clar argumentele pentru care afirmă că LDP e sursă de inechitate socială.

    Până la acel moment, afirmația făcută de specialiștii BCR se încadrează în logica creșterii avansului la credite ipotecare pentru a fi scăzute la loc.

    Înțelegem responsabilitatea BCR pentru menținerea valorii activelor ridicate de dl. Nicolae Ceaușescu, însă pentru acest scop există programul Prima Casă, ajutor de stat oferit tuturor băncilor din România. 

    dar ce realizare......

    de ce le-ati marit? ca sa cautati solutii ulterior sa le reduceti?

    intre timp nu prea va mai tercut nimeni pragul nu-i asa? 

    1. Buei, dacă mai faceți figuri, scădem și DAE.

      citeste #1

      scaderea avansului se intampla numai daca vii cu garantii suplimentare, in plus fata de ipoteca, asa cum era inainte de ldp 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb