BCR vede potenţial de creştere la "Albalact"

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 15 octombrie 2010

BCR vede potenţial de creştere la "Albalact"

Analiştii BCR recomandă cumpărarea titlurilor producătorului de lactate "Albalact" Alba Iulia (simbol ALBZ pe piaţa Rasdaq), mizând că acesta îşi va creşte semnificativ cota de piaţă în următorii ani, în condiţiile în care mulţi producători de talie mică şi mijlocie nu vor face faţă la costurile pe care le implică respectarea standardelor europene în procesarea laptelui, din 2012.

Analiştii BCR au estimat un preţ de 0,328 lei pentru acţiunile ALBZ, în următoarele 12 luni, cu 28,12% mai mare faţă de preţul la care s-au tranzacţionat titlurile ALBZ în şedinţa bursieră de ieri.

"Albalact este o companie pregătită pentru schimbările ce vor interveni pe piaţa laptelui în România, odată cu 2012, când producătorii autohtoni vor fi nevoiţi să respecte cerinţele Uniunii Europene în materie de calitate a laptelui. Albalact importă deja circa 40% din laptele pe care îl procesează, pentru restul cantităţii având contracte ferme cu fermierii locali. Producătorii de lactate sau brânzeturi de talie mică şi mijlocie vor dispărea din piaţă deoarece costurile aducerii laptelui din străinătate sau conformării la standardele UE vor fi insuportabile pentru cei mai mulţi dintre ei", este de părere Mihai Căruntu, analist BCR.

În ciuda abordării optimiste privind evoluţia "Albalact" în perioada următoare, există câteva întrebări privind planurile companiei care nu şi-au găsit răspuns deocamdată. Compania este listată pe piaţa Rasdaq, un segment cu un viitor incert, în lumina actualelor intenţii ale Bursei şi ale CNVM, iar Petre Ciurtin, unul dintre proprietarii companiei, este implicat într-un litigiu cu o persoană care reclamă drepturi asupra 50% din acţiuni.

"Nu credem că societatea ar trebui să fie în altă parte decât pe piaţa reglementată şi nu cred că acţionarii ar putea să decidă altfel. Cât priveşte procesul, lucrurile aşteaptă să fie lămurite. Nu cred că cineva ar dori să achiziţioneze pachetul majoritar atâ-ta timp cât există un litigiu privind drepturile de proprietate", a mai spus Mihai Căruntu. La finele anului trecut, în piaţă au apărut mai multe zvonuri privind preluarea "Albalact" de către unul dintre marii jucători de pe piaţa lactatelor, însă tranzacţia a fost anulată pe ultima sută de metri.

Deşi "Albalact" pare bine poziţionată pentru 2012, importurile de lapte din Ungaria implică o serie de ris-curi, cel valutar fiind cel mai greu de contracarat.

"Riscul valutar planează asupra afacerilor Albalact şi din cauza importurilor de lapte din Ungaria (tranzacţiile fiind făcute în euro, deşi ungurii nu au adoptat moneda europeană), dar şi din cauză că majoritatea creditelor companiei au fost contractate în euro", a subliniat analistul citat.

"Albalact" este al treilea jucător pe piaţa lactatelor din România, după "FrieslandCampina" şi "Lactalis", având o cotă de 5,5%. Analiştii BCR preconizează că societatea va ajunge la o cotă de piaţă de 8% până în 2015.

Compania are o capitalizare bursieră de 166,44 milioane lei, potrivit preţului de 0,256 lei/acţiune înregis-trat în şedinţa de ieri. Principalii acţionari ai firmei sunt Petru Ciurtin, cu 31,74% din titluri, Petru-Raul Ciurtin, cu circa 11% şi fondul de investiţii RC2 Limited, înregistrat în Cipru, cu o participaţie de 25,44%.

"Albalact" a înregistrat, în primele şase luni ale anului, venituri totale de 131,96 milioane de lei, în creştere faţă de perioada similară a lui 2009, când a raportat venituri totale de 120 milioane de lei. Profitul companiei a fost însă influenţat negativ de cheltuielile financiare, care au crescut, în prima jumătate a lui 2010, la 5,99 milioane de lei, de la 3,95 milioane de lei, cât au fost în prima jumătate a lui 2009. Creşterea cheltuielilor financiare a venit în mare parte din diferenţele de curs valutar, societatea având credite în euro.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. SA LE MULTUMEASCA CELOR DIN BUKOWINA(RARAUL CAMPULUNG-MOLD) .

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb