BEI a semnat acorduri cu trei bănci comerciale în cadrul Iniţiativei pentru IMM-uri

Andrei Stan
Bănci-Asigurări / 17 mai 2017

BEI a semnat acorduri cu trei bănci comerciale în cadrul Iniţiativei pentru IMM-uri

IMM-urile din ţara noastră vor avea acces la o finanţare de 246 de milioane euro

Fondul European de Investiţii (FEI), parte a Grupului Băncii Europene de Investiţii (BEI), a semnat primele tranzacţii privind garantarea în cadrul Iniţiativei pentru IMM-uri în ţara noastră, cu următoarele bănci comerciale: Raiffeisen Bank, Banca Comercială Română (BCR) şi ProCredit Bank, informează un comunicat al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP).

Aceste acorduri vizează îmbunătăţirea accesului la finanţare pentru peste 4.300 de IMM-uri din România, inclusiv microîntreprinderi şi start-upuri, oferind, prin băncile care participă la implementarea Iniţiativei IMM, finanţare la rate mai mici ale dobânzii, precizează ministerul.

Cele trei tranzacţii privind garantarea vor genera finanţare IMM-urilor din ţara noastră în valoare totală de 246 de milioane euro, acoperind aproape jumătate din suma totală de 540 milioane euro din finanţarea totală disponibilă în cadrul Iniţiativei. Aceste trei tranzacţii au fost semnate la mai puţin de un an de la lansarea Iniţiativei în ţara noastră.

"Programul Operaţional Iniţiativa pentru IMM-uri din România, lansat în octombrie 2016 şi finanţat cu 100 milioane EUR din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), face parte dintr-o iniţiativă mai amplă a Comisiei Europene şi a Grupului BEI şi implică o schimbare inovatoare în utilizarea fondurilor europene structurale şi de investiţii, pe care le combină cu bugetul central UE şi fondurile BEI", se arată în comunicat.

Contribuţia României, alături de bugetul central al UE (resurse din Programul Orizont 2020) şi fondurile grupului BEI alocate programului, va fi multiplicată de împrumuturi comerciale oferite prin intermediul unui mecanism de partajare a riscurilor.

Sursa citată susţine: "În consecinţă, mai multe IMM-uri vor beneficia de resurse europene în condiţii avantajoase, cum ar fi rate ale dobânzilor reduse şi cerinţe îmbunătăţite pentru colaterale. Acest instrument financiar va acţiona ca un catalizator al investiţiilor private şi va stimula crearea de locuri de muncă în cadrul comunităţii IMM-urilor".

Vicepreşedintele BEI, Andrew McDowell, a declarat: "Aceste trei bănci sunt creditori importanţi pentru IMM-uri în România şi prin intermediul Iniţiativei pentru IMM-uri vor fi parteneri importanţi în acordarea de sprijin antreprenorilor. Grupul BEI se angajează să implementeze Iniţiativa pentru IMM-uri şi avem plăcearea să anunţăm, împreună cu autorităţile din România, că primele bănci comerciale vor începe acum să ofere finanţare IMM-urilor din România. Suntem încrezători că aceste acorduri vor aduce beneficii durabile întreprinderilor din România".

La rândul său, viceprim-ministrul Sevil Shhaideh, ministrul dezvoltării regionale, administraţiei publice şi fondurilor europene, a precizat: "Semnarea acestor acorduri se traduce prin rate mai mici ale dobânzilor prin băncile care participă la implementarea Iniţiativei IMM pentru mediul de afaceri din România. Aici ne referim la cele peste 4 300 de IMM-uri , inclusiv microîntreprinderi şi start-upuri care se bucură de efectele acestor acorduri extrem de aşteptate pe piaţa din România. POIMM susţine astfel dezvoltarea afacerilor în mod inteligent şi competitiv."

Comentând semnarea noilor acorduri, directorul executiv al FEI, Pier Luigi Gilibert, a spus: "Sunt încântat că primele trei acorduri ale Iniţiativei pentru IMM-uri din România au fost semnate atât de repede. Aceste tranzacţii vor genera 246 milioane EUR pentru finanţarea IMM-urilor din România, în următorii ani. Combinaţia dintre fondurile europene structurale şi de investiţii, resursele UE din Orizont 2020 şi ale Grupului BEI permit FEI să asigure partajarea riscurilor şi disponibilizarea capitalului către intermediarii financiari, pentru beneficiul final al IMM-uri."

Fondul European de Investiţii este parte a Grupului BEI. Misiunea sa centrală este de a sprijini întreprinderile micro, mici şi medii (IMM-uri) ajutându-le să acceseze finanţare. FEI creează şi dezvoltă instrumente de capital de risc şi de creştere, garanţii şi microfinanţare care ţintesc în mod specific acest segment al pieţei.

Banca Europeană de Investiţii reprezintă instituţia UE pentru împrumuturi pe termen lung, fiind deţinută de statele membre ale UE, şi pune la dispoziţie finanţări pe termen lung pentru investiţii cu grad scăzut de risc.

BEI urmăreşte patru arii prioritare: inovare şi abilităţi, IMM-uri, acţiuni climatice şi infrastructuri strategice în UE.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb