BEI oferă BCR un împrumut de 50 milioane euro

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 25 mai 2012

BEI oferă BCR un împrumut de 50 milioane euro

Banca Europeană de Investiţii (BEI) şi "BCR" au semnat, ieri, un contract de finanţare în valoare de 50 milioane euro. Împrumutul urmează să fie folosit pentru cofinanţarea de proiecte realizate de către întreprinderile mici şi mijlocii (IMM) şi a companiilor având o capitalizare medie din industrie şi servicii. Investiţiile privind eficienţa energetică întreprinse de IMM-uri urmează să primeas-că şi sprijin nerambursabil din partea Comisiei Europeană (CE) în cadrul Facilităţii de finanţare a IMM-urilor, secţiunea privind eficienţa energetică, care are în vedere cooperarea dintre BEI şi CE pentru reducerea emisiilor de CO2 provenite din industrie şi construcţii, se arată într-un comunicat al celor două instituţii financiare.

Plutarchos Sakellaris, vice-pre-şedintele BEI responsabil pentru ţara noastră, a declarat că fondurile urmează să asigure acces la finanţare pe termen lung pentru IMM-uri, companii cu capitalizare medie şi autorităţi locale, contribuind la creşterea competitivităţii economiei ţării noastre, deoarece firmele mici şi mijlocii reprezintă "coloana" sa vertebrală, creând un număr semnificativ de locuri de muncă şi generând o procent important din Produsul Intern Brut (PIB). Domnia sa a precizat că împrumutul este în consens cu prioritatea BEI de sprijinire a IMM-urilor din Europa în vederea atenuării efectelor crizei financiare şi are la bază relaţia foarte bună a instituţiei pe care o reprezintă cu BCR, pentru care a garantat, în trecut, două linii de credit pentru sprijinirea in-directă a pro-iectelor IMM-urilor mai mici.

Wolfgang Schoiswohl, vicepreşedinte al "BCR" responsabil pentru sectorul de Corporate Banking, a precizat că grupul bancar a finanţat, din fonduri primite de la BEI, companii din sectorul agricol, cel al producţiei, turism şi transporturi. Cooperarea celor două instituţii contribuie la procesul de absorbţie a fondurilor europene de către ţara noas-tră, în condiţiile în care peste 75% din finanţarea primită de la BEI vizează proiecte elaborate cu finanţare europeană, a afirmat domnia sa. Wolfgang Schoiswohl a precizat că "BCR" a finanţat, până în prezent, peste 10.000 de proiecte derulate de către IMM-uri, valoarea totală a acestei cofinanţări depăşind un miliard de euro.

BEI estimează împrumuturi de 600 milioane euro pentru ţara noastră în acest an

Plutarchos Sakellaris a declarat că, în acest an, BEI urmează să ofere, în acest an, împrumuturi în valoa-re de aproximativ 600 milioane euro, în scădere faţă de anul trecut, când volumul creditelor s-a ridicat la nivelul record de 917 milioane euro. Domnia sa a explicat că aceas-tă evoluţie este conformă cu politica băncii la nivel european, de reducere a creditării, pentru menţinerea ratingului "AAA". De asemenea, banca urmează să îşi continue activitatea de consiliere a autorităţilor în vederea îmbunătăţirii procesului de absorbţie a fondurilor europene, a precizat vicepreşedintele BEI.

Valoarea împrumuturilor acordate anul trecut de către instituţie în ţara noastră a dus volumul creditelor acordate de la aderarea Româ-niei la Uniunea Europeană (UE) şi până anul trecut la 4,1 miliarde euro, iar portofoliul total la peste 9 miliarde euro.

Cel mai mare beneficiar al finanţării acordate în 2011 a fost sectorul infrastructurii de transport, care a recepţionat 32% din fonduri. Aces-ta a fost urmat de sectorul industrial şi al serviciilor, cu 27%, şi cel al infrastructurii urbane, cu 16%.

BEI a acordat, anul trecut, un credit de 465 milioane euro pentru proiectarea, construcţia şi darea în folosinţă a tronsonului II al Magistralei 5 a metroului bucureştean după ce, în 2009, a oferit o cofinanţare de 395 milioane euro pentru tronsonul I.

IMM-urile şi companiile având o capitalizare medie au primit, în 2011, credite de 125 milioane euro. BEI a finanţat, de asemenea, modernizarea şi extinderea reţelelor de telecomunicaţii mobile din ţara noastră, printr-un împrumut în valoare de 150 milioane euro, precum şi reabilitarea energetică a 365 blocuri de locuinţe din Sectorul 1 al Capitalei, prin intermediul unui credit de 125 milioane euro.

Pentru implementarea unor măsuri de reducere a poluării de la centrala electrică pe cărbune de la Paroşeni, Banca Europeană de Investiţii a alocat 33 milioane euro. BEI a mai acordat un împrumut de 14,4 milioane euro pentru îmbunătăţirea eficienţei de combustibil şi a siguranţei autovehiculelor. De asemenea, acest împrumut sprijină construcţia unei noi fabrici de autovehicule în ţara noastră.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb