BERD a investit 75 milioane euro în 8,6% din pachetul Electrica

Piaţa de Capital / 28 iunie 2014

BERD a investit 75 milioane euro în 8,6% din pachetul Electrica

Nicolescu: "Al treilea acţionar al Electrica este ING"

Actualizare 15:25 Ponta: "Am obţinut aproape 2 miliarde de lei din listarea Electrica"

Premierul Victor Ponta a declarat, astăzi, că statul a obţinut aproape 2 miliarde de lei din listarea societăţii Electrica, adăugând că este cea mai de succes listare din istoria României, transmit surse din presă.

"Felicitări tuturor celor care au muncit pentru ca listarea Electrica să fie cea mai de succes listare din istoria României. Am obţinut aproape 2 miliarde de lei pentru partea de acţiuni listată şi, prin decizia Guvernului nostru, acei bani nu se duc la buget, ci rămân în societate pentru a fi investiţi în infrastructura de energie, asta însemnând, în primul şi în primul rând, alături de alte lucruri, infrastructura spre est, spre Moldova, dar, sigur, şi în restul ţării", a afirmat prim-ministrul la începutul şedinţei extraordinare de Guvern.

Ponta a adăugat că succesul listării "e un semn foarte clar de încredere".

"Faptul că o societate românească se poate lista şi la Bucureşti, şi la Londra cu asemenea valoare, aproape jumătate de miliard de euro, în aceste vremuri, nu e deloc puţin", a precizat premierul.

-------

Actualizare 10:40 Ponta: "Salut decizia BERD de a investi în acţiunile Electrica"

Guvernul salută încheierea cu succes a procesului de listare a societăţii Electrica, precum şi implicarea Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare în privatizarea companiei, potrivit unui comunicat remis redacţiei.

"În urmă cu ceva timp, când vorbeam despre viitoarea listare de succes a Electrica în luna iunie a acestui an, erau foarte mulţi care aveau îndoieli că acest lucru se poate întâmpla. Am reuşit să facem această listare, cea mai mare de pe bursa românească, într-un context de piaţă care poate fi uşor calificat drept unul dificil", a spus premierul Ponta.

Prim-ministrul a salutat decizia BERD de a investi la Electrica şi a apreciat că acest fapt va influenţa şi alţi investitori străini să se implice pe piaţa de energie din România.

"Am încurajat prin acest proces dezvoltarea pieţei de capital din România. Mă bucură participarea mare şi reacţia de încredere manifestată de investitori, atât de către cei externi, cât şi de cei din România. Consider că reprezintă semnale importante, pe care le interpretez ca fiind o dovadă de încredere în ultimele evoluţii ale economiei autohtone şi mă refer aici la creşterea economică şi la îmbunătăţirea recentă a ratingului de ţară. Totodată, acest proces este numai o parte din strategia Guvernului de a creşte performanţa, integritatea şi transparenţa în companiile de stat. Salut pe această cale şi decizia Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare de a investi în acţiunile Electrica. Acest lucru ne arată că avem o companie ce este privită ca un jucător important pe piaţa de energie europeană şi care are un viitor frumos în faţă. Decizia BERD va influenţa cu siguranţă, în sens pozitiv, şi alţi investitori interesaţi să se implice pe piaţa de energie din România, despre care nu am reţineri să afirm că este una dintre cele mai dinamice şi cu cel mai mare potenţial din regiune", a adăugat Ponta.

------

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a cumpărat 8,6% dintre acţiunile companiei Electrica, în schimbul a peste 320 milioane lei (75 milioane euro), conform unui comunicat remis redacţiei.

"BERD investeşte, astfel, în infrastructura companiei. Fondurile băncii vor ajuta şi la flexibilizarea reţelei Electrica, răspunzând, astfel, creşterii recente ale capacităţii României privind energia regenerabilă", transmite instituţia de credit.

Totodată, investiţia BERD îi permite băncii să sprijine un plan cuprinzător pentru îmbunătăţirea guvernanţei corporative, a sistemelor de control intern şi a practicilor de management al mediului la Electrica. În acest sens, reprezentanţii băncii şi ai companiei energetice au semnat un acord-cadru pentru implementarea unui plan de acţiune vizând guvernarea corporativă, precum şi a unui plan de acţiune social şi de mediu, se mai arată în comunicatul BERD.

Nandita Parshad, director pentru energie la BERD, a declarat: "Oferta publică iniţială a Electrica (cea mai mare de până acum din România) este o tranzacţie de referinţă. Participaţia noastră demonstrează angajamentul BERD de a sprijini planurile guvernului pentru continuarea privatizărilor din sectorul energetic. Vom colabora cu compania pentru implementarea unui set de măsuri ambiţioase, pentru alinierea guvernanţei corporative a firmei cu standardele internaţionale. Acest lucru va oferi un plus de confort şi de încredere potenţialilor investitori".

La rândul său, ministrul Energiei, Răzvan Nicolescu, a afirmat, la Londra, în timpul roadshow-ului pentru listarea Electrica: "Avem încredere că BERD va fi un partener pe termen lung pentru România, prin Electrica, şi că îşi va folosi vasta experienţă ca să sprijine implementarea în companie a standardelor de guvernanţă corporativă. Sperăm că acest IPO va promova Electrica şi, astfel, România, ca o bună destinaţie de afaceri, stabilă şi predictibilă pentru investiţii".

BERD mai punctează că tranzacţia va contribui şi la dezvoltarea pieţelor de capital locale, furnizând o referinţă importantă pentru viitoarele listări şi crescând lichiditatea pieţelor.

Până în prezent, banca a investit aproximativ 6,7 miliarde de euro în 360 de proiecte în ţara noastră şi a mobilizat peste 14 miliarde de euro din alte surse de finanţare.

Nicolescu: "Al treilea acţionar al Electrica este ING"

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a devenit al doilea cel mai mare acţionar al Electrica după statul român, investind 75 milioane euro în oferta publică iniţială (IPO) încheiată miercuri, iar al treilea acţionar este grupul financiar olandez ING, a declarat ieri ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, citat de surse din presă.

Domnia sa a afirmat: "Al doilea acţionar al Electrica, după stat, este Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, cu 75 milioane euro, iar al treilea este ING, care a participat prin mai multe entităţi".

Ministrul a adăugat că, din cota de aproape 21% revenită retailului, 11% a fost atrasă de investitorii mici de retail (cu subscrieri de până la 20 mii acţiuni fiecare - n.r.), iar 10% de investitorii mari de retail (peste 20 mii acţiuni).

"La retailul mic, vorbim de cel puţin 2 mii de noi participanţi pe piaţa de capital şi credem că este un lucru nemaipomenit", a continuat Nicolescu.

Demnitarul a precizat că tot ieri a fost primit avizul autorităţilor din Marea Britanie pentru listarea la Londra a certificatelor globale de depozit (GDR) denominate în dolari subscrise la oferta Electrica.

Preţul final al ofertei la care vor fi vândute acţiunile investitorilor instituţionali şi investitorilor mari de retail a fost stabilit la 11 lei/acţiune.

Pentru tranşa investitorilor mici, preţul a fost stabilit la acelaşi nivel, însă pentru investitorii care nu primesc alocare garantată, preţul va fi de 10,45 lei pe titlu pentru acţiunile subscrise în primele cinci zile lucrătoare ale perioadei ofertei.

Numărul final de acţiuni oferit pentru tranşa tnvestitorilor mici şi cea a investitorilor mari este de 37.209.637.

Pentru 100 de acţiuni subscrise, investitorii mari vor primi 14,75 acţiuni, în timp ce, pe tranşa mică, cei care au depăşit subscrierile garantate (de 1000 de acţiuni/ persoană) vor primi 33,03 acţiuni la 100 subscrise.

Din această alocare rezultă că de pe tranşa instituţionalilor a fost mutat un pachet de aproximativ 6% din ofertă, fiind împărţit astfel: 4,05% către retailul mic şi 2% către investitorii mari.

Răzvan Nicolescu, satisfăcut de nivelul de subscriere

Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie, a declarat, joi, într-o conferinţă: "Această etapă de subscriere s-a finalizat cu succes. Mă satisface nivelul de subscriere. Este confortabil. Majoritatea investitorilor instituţionali provin din România, Anglia, Polonia şi SUA. Am atras şi investitori noi, ceea ce este un lucru foarte bun.

Despre Electrica s-a vorbit în marile centre financiare ale lumii, Londra, Paris, Frankfurt, Viena, Varşovia, New York şi Boston, unde s-a derulat road-show-ul. Obiectivul asumat acum două săptămâni, de a avea o suprasubscriere totală de 200% a fost depăşit. Astfel cererea totală de acţiuni Electrica a fost de peste 2 ori mai mare decât oferta. Vom avea în acţionariat şi un partener strategic - BERD".

Gabriel Dumitraşcu a comentat şi contextul derulării listării Electrica: "Este foarte important că IPO-ul Electrica a generat un răspuns semnificativ în contextul geopolitic actual şi al faptului că, simultan, au mai avut loc 22 de IPO-uri în Europa din care unele, precum Wizz Air, au eşuat. Compania aeriană şi-a retras intenţia de listare pentru că a constatat că nu există suficientă cerere. De asemenea, înainte de demararea ofertei şi în perioada subscrierii, au avut loc evenimente neaşteptate pe piaţa de energie, în contextul anchetelor DNA. Consider că numele Electrica a fost implicat în mod nejustificat, în spaţiul public, înainte şi după listare, în aceste anchete. De asemenea, oferta FP de vânzare a aproximativ 5% din acţiunile Romgaz s-a derulat în timpul subscrierilor la Electrica şi a deturnat o parte din investitorii pregătiţi pentru Electrica".

Domnia sa apreciază că, având în vedere toate aceste condiţii, suprasubscrierea agregată a Electrica de peste 200% a fost semnificativă.

Şeful privatizărilor din Departamentul pentru Energie a declarat că suprasubscrierea importantă de pe tranşa de retail a generat impulsul de care IPO-ul Electrica avea nevoie şi că oferta a reuşit să genereze un număr de aproximativ 2.000 de conturi noi de tranzacţionare.

Gabriel Dumitraşcu a ţinut să precizeze că cererea de pe tranşele de retail a fost inflatată în ultimele zile de produsele bancare suport, care au fost utilizate de investitori. "Acest lucru ne arată că a fost corectă decizia de a avea o tranşă a investitorilor mici garantaţi. Vrem să dăm un răspuns adecvat retail-ului prin transferul a peste 5% de pe tranşa investitorilor instituţionali", a completat domnia sa.

Prin alocarea calitativă, autorităţile susţin că urmăresc şi o evoluţie bună a acţiunilor Electrica în piaţa secundară, după listare. Domnul Dumitraşcu afirmă că acest model de privatizare pe bursă a distribuţiei de energie se va dovedi mai bun decât cel cu investitor strategic derulat pentru cinci din filialele grupului Electrica din perioada 2004-2008.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Energia în priză”
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9756
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4451
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2677
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9563
Gram de aur (XAU)Gram de aur378.7000

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb