BERD a redus prognoza de creştere a economiei României

V. RIBANA
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 25 ianuarie 2012

Erik Berglof, BERD: "Trebuie să fim realişti, resursele instituţiilor financiare internaţionale sunt mult mai limitate în acestă perioadă".

Erik Berglof, BERD: "Trebuie să fim realişti, resursele instituţiilor financiare internaţionale sunt mult mai limitate în acestă perioadă".

Dacă instituţiile creditoare occidentale se retrag din Europa emergentă, BERD ar putea intra în acţionariatul "băncilor orfane"

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a modificat în scădere prognoza de creştere a economiei ţării noastre pe anul curent, ca urmare a încetinirii zonei euro, potrivit unui raport dat publicităţii ieri.

Documentul arată că economia României va înregistra un avans de 0,8% în acest an, în vreme ce estimarea anterioară presupunea o expansiune de 1,1%. BERD estimează că, în 2011, România a înregistrat o creştere economică de 2,5%.

"Economia României se afla, până recent, pe drumul către o creştere economică robustă în acest an, după o redresare modestă anul trecut. Însă, încetinirea economică din zona euro are deja un impact negativ semnificativ asupra exporturilor Româ-niei, iar o continuare a slăbirii acestora este posibilă în lunile următoare", potrivit raportului BERD. Acesta subliniază că ţara noastră a avut, în trimestrul al treilea din 2011, o evoluţie superioară altor state din regiune: "Majoritatea ţărilor au avut creşteri peste estimările pe care le-am lansat în octombrie, România fiind în fruntea grupului de ţări cu evoluţii pozitive, datorită unei producţii agricole peste aşteptări".

Pentru întreaga zonă a Europei de Sud-Est, din care face parte şi Româ-nia, BERD a înrăutăţit estimarea de creştere economică pe 2012 la 1%, de la la 1,6%. În Europa Centrală şi ţările baltice, BERD aşteaptă un avans de 1,4%, comparativ cu 1,7%, cât era previziunea anterioară.

BERD a avertizat că două dintre cele 29 de ţări pe care le monitorizează, respectiv Ungaria şi Slovenia, vor intra în recesiune anul acesta. Estimările BERD arată un declin de 1,5% în cazul Ungariei şi de 1,1% în cel al Sloveniei.

Potrivit prognozelor lansate ieri de BERD, economia zonei euro va scădea cu 0,5% anul acesta, în condiţiile în care anterior anticipa stagnarea regiunii.

BERD ia în calcul achiziţia unor participaţii la bănci din Europa emergentă

BERD va lua în considerare achiziţia unor participaţii la mai multe bănci din Europa emergentă, dacă actuala criză a datoriilor din zona euro se înrăutăţeşte, a afirmat, ieri, economistul şef al BERD, Erik Berglof.

Conform declaraţiilor sale, dacă vor exista "bănci orfane" în regiunea menţionată, ca urmare a retragerii unor ins-tituţii de profil din Europa Occidentală, BERD va fi pregătită să preia deţineri la acele bănci.

Erik Berglof a spus: "Trebuie să fim realişti, resursele instituţiilor financiare internaţionale sunt mult mai limitate în acestă perioadă. Suntem într-o situaţie de criză de câţiva ani şi nu ar fi realist să ne gândim la pachete financiare mari. Ajutorul va avea o ţintă mult mai precisă, cum ar fi achiziţionarea de acţiuni în schimbul injecţiilor de capital. Există o dis-ponibilitate să facem acest lucru".

România a înregistrat o reducere substanţială a ratei inflaţiei la finele lui 2011, conform BERD.

BERD: Criza din Grecia afectează economia românească mai ales prin intermediul băncilor.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7792
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2704
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8884
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.7614

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb