• Dacă instituţiile creditoare occidentale se retrag din Europa emergentă, BERD ar putea intra în acţionariatul "băncilor orfane"
Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a modificat în scădere prognoza de creştere a economiei ţării noastre pe anul curent, ca urmare a încetinirii zonei euro, potrivit unui raport dat publicităţii ieri.
Documentul arată că economia României va înregistra un avans de 0,8% în acest an, în vreme ce estimarea anterioară presupunea o expansiune de 1,1%. BERD estimează că, în 2011, România a înregistrat o creştere economică de 2,5%.
"Economia României se afla, până recent, pe drumul către o creştere economică robustă în acest an, după o redresare modestă anul trecut. Însă, încetinirea economică din zona euro are deja un impact negativ semnificativ asupra exporturilor Româ-niei, iar o continuare a slăbirii acestora este posibilă în lunile următoare", potrivit raportului BERD. Acesta subliniază că ţara noastră a avut, în trimestrul al treilea din 2011, o evoluţie superioară altor state din regiune: "Majoritatea ţărilor au avut creşteri peste estimările pe care le-am lansat în octombrie, România fiind în fruntea grupului de ţări cu evoluţii pozitive, datorită unei producţii agricole peste aşteptări".
Pentru întreaga zonă a Europei de Sud-Est, din care face parte şi Româ-nia, BERD a înrăutăţit estimarea de creştere economică pe 2012 la 1%, de la la 1,6%. În Europa Centrală şi ţările baltice, BERD aşteaptă un avans de 1,4%, comparativ cu 1,7%, cât era previziunea anterioară.
BERD a avertizat că două dintre cele 29 de ţări pe care le monitorizează, respectiv Ungaria şi Slovenia, vor intra în recesiune anul acesta. Estimările BERD arată un declin de 1,5% în cazul Ungariei şi de 1,1% în cel al Sloveniei.
Potrivit prognozelor lansate ieri de BERD, economia zonei euro va scădea cu 0,5% anul acesta, în condiţiile în care anterior anticipa stagnarea regiunii.
• BERD ia în calcul achiziţia unor participaţii la bănci din Europa emergentă
BERD va lua în considerare achiziţia unor participaţii la mai multe bănci din Europa emergentă, dacă actuala criză a datoriilor din zona euro se înrăutăţeşte, a afirmat, ieri, economistul şef al BERD, Erik Berglof.
Conform declaraţiilor sale, dacă vor exista "bănci orfane" în regiunea menţionată, ca urmare a retragerii unor ins-tituţii de profil din Europa Occidentală, BERD va fi pregătită să preia deţineri la acele bănci.
Erik Berglof a spus: "Trebuie să fim realişti, resursele instituţiilor financiare internaţionale sunt mult mai limitate în acestă perioadă. Suntem într-o situaţie de criză de câţiva ani şi nu ar fi realist să ne gândim la pachete financiare mari. Ajutorul va avea o ţintă mult mai precisă, cum ar fi achiziţionarea de acţiuni în schimbul injecţiilor de capital. Există o dis-ponibilitate să facem acest lucru".
România a înregistrat o reducere substanţială a ratei inflaţiei la finele lui 2011, conform BERD.
•
BERD: Criza din Grecia afectează economia românească mai ales prin intermediul băncilor.