BERD: Economia României va creşte cu 0,4% în 2010

N.I.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 8 mai 2009

BERD: Economia României va creşte cu 0,4% în 2010

Economia României ar putea creşte cu 0,4% în 2010, potrivit estimărilor publicate, ieri, de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), prognoza sa d­e­p­ăşind previziunile Comisiei Europene (CE) şi ale Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP).

Pentru anul viitor, CNP a anunţat o creştere a produsului intern brut (PIB) de 0,1%, în timp ce CE şi Fondul Monetar Internaţional văd o stagnare a economiei României.

BERD se aşteaptă la o comprimare cu 4% a economiei româneşti în acest an. Astfel, BERD îşi revizuieşte estimarea anterioară, publicată în prima lună a acestui an, în care anticipa o creştere de 1% a produsului intern brut al României. Prognoza BERD este similară celei anunţate de Comisia Europeană şi CNP, în timp ce FMI anticipează o contracţie a economiei româneşti cu 4,1%.

Economiile din ţările în care activează BERD ar putea să se comprime, în medie, cu circa 5% în 2009, după o creştere cu mai mult de 4% anul trecut şi cu aproape 7% în 2007, potrivit ultimelor estimări ale economistului-şef al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.

BERD estimează că economiile din Europa Centrală şi Ţările Baltice ar putea încetini cu circa 3%, după o c­r­e­ştere cu 3,4% în 2008, în condiţiile în care scăderile masive din Ţările Baltice şi recesiunea gravă din Ungaria sunt parţial contrabalansate de o stagnare în Polonia, care ar putea avea de câştigat de pe urma unei cereri interne stabile.

Criza economică globală, care a avut iniţial un impact imediat asupra sectorului financiar, afectează acum drastic sectorul companiilor, determinând scăderi ample ale producţiei la sfârşitul lui 2008 şi în primul trimestru al acestui an. Criza a început, totodată, să diminueze şi consumul intern.

"Aceste estimări ar putea fi scăzute, dar există şi un potenţial de creştere. Nivelul anticipărilor noastre se bazează pe un angajament extern constant, mai ales din partea băncilor-mamă ale băncilor din regiune", a declarat economistul-şef al instituţiei, Erik Berglof.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb