BERD: Principalele riscuri la adresa României privesc creditarea

A.V.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 22 ianuarie 2014

Banca estimează că ţara noastră va avea o creştere economică de 2,4% în 2014

România va înregistra o creştere economică de 2,4% în acest an, în pricipal datorită exporturilor şi cererii interne, anticipează Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), avertizând, însă, că principalele riscuri la adresa ţării noastre privesc creditarea, din cauza împrumuturilor neperformante şi a reducerii finanţării transfrontraliere de către băncile străine.

Un raport publicat ieri de BERD arată că nivelul ridicat al creditelor neperformante din sistemul nostru bancar (care depăşeşte 20% din totalul împrumuturilor) şi continuarea procesului de dezintermediere transfrontalieră de către băncile străine ar putea afecta perspectivele de creştere, prin limitarea ritmului de revenire a creditării. Documentul BERD notează, totodată, că perspectivele de creştere economică ale României, pe termen scurt, sunt limitate de situaţia dificilă din zona euro.

Potrivit estimărilor BERD, economia României a crescut cu 2,5% anul trecut, în principal în baza exporturilor şi a agriculturii. În 2012, economia ţării noastre a înregistrat un avans de 0,7%.

Raportul băncii menţionează că, anul acesta, redresarea regiunii în care investeşte BERD va încetini, în pofida îmbunătăţirii situaţiei celor mai avansate economii ale lumii, inclusiv a celor din SUA şi zona euro. Conform economiştilor BERD, creşterea din regiunea de tranziţie va fi de 2,7% în 2014, după o expansiune de 2% în 2013. BERD precizează că economiile emergente încă sunt afectate de ieşirile de capital care par să persiste chiar şi în lumina unei înăspriri graduale viitoare a politicii monetare a Statelor Unite.

Raportul notează: "Pentru ca o redresare susţinută să se producă, ţările din regiune trebuie să-şi reia reformele structurale şi să rezolve moşternirile persistente ale crizei, inclusiv volumele mari de credite neperformante şi şomajul pe termen lung".

Erik Berglof, economist-şef al BERD, afirmă: "Sunt tot mai multe semne pozitive în economia mondială, în special în cele mai avansate ţări. Dar, regiunea BERD nu a depăşit încă problemele şi se confruntă cu multe provocări".

BERD anticipează că Europa de Sud-Est va continua să înregistreze o rată de creştere modestă, de numai 2,1% în 2014, după cea de 2% din 2013. Conform băncii, câteva ţări din regiune se confruntă cu provocări majore, cum sunt expansiunea economică slabă şi eşecul în reducerea cheltuielilor publice, care au generat creşterea nivelurilor deficitelor fiscale şi datoriei publice.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi-a modificat ieri, în creştere, estimările privind expansiunea economiei globale, pe fondul accelerării avansului în SUA şi Marea Britanie. Noile estimări ale FMI arată o expansiune mondială de 3,7% anul acesta, comparativ cu previziunea de 3,6%, lansată în octombrie anul trecut.

FMI a îndemnat economiile avansate să menţină politica monetară "acomodativă" în vederea consolidării redresării.

BERD a investit 510 milioane de euro în România, anul trecut, participând la 32 de proiecte, faţă de 26 de proiecte în 2012, când investiţiile sale au totalizat 612 milioane de euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb