BERD: România a trecut de ce era mai greu, dar creşterea va fi lentă şi anevoioasă

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 12 noiembrie 2009

România a trecut de punctul cel mai greu al crizei, iar situaţia economică a cunoscut o stabilizare în ultima perioadă, a declarat ieri, economistul şef al BERD, Erik Berglof, în cadrul mesei rotunde a miniştrilor coordonatori ai sectoarelor economice din ţările Iniţiativei Central Europene. Domnia sa a prezentat raportul de tranziţie BERD pe 2009, în care banca prognozează pentru România o scădere a PIB de 8%, cu o rată a inflaţiei de 5,3%.

Economistul şef al BERD a explicat: "Cred că România a trecut destul de bine de ce era mai greu în acest an. Acum situaţia economică s-a mai stabilizat, iar creşterea va fi lentă şi grea. Pentru 2010, BERD a prognozat o creştere a PIB-ului de maximum 1% pentru România, dar asta nu înseamnă că nu vom mai vedea creşteri ale ratei şomajului, ale creditelor neperformante şi numărului de IMM-uri aflate în dificultate". Erik Berglof a mai spus că BERD estimea-ză pentru 2009 o scădere a volumului de investiţii străine directe la 4,9 miliarde dolari faţă de nivelul de 13,5 miliarde dolari prognozat pentru 2008. Pentru 2010 inflaţia din ţara noastră este estimată de BERD la 4%.

Oficialul BERD apreciază că sistemul bancar din România a dat dovadă de soliditate şi stabilitate în acest an extrem de dificil: "Principalele bănci şi reglementatorul pieţei bancare au reacţionat bine la criza financiară. Per ansamblu, sistemul bancar din România este bine capitalizat şi are o lichiditate adecvată. Nouă bănci mamă ale subsidiarelor din România, care reprezintă peste 70% din capitalul bancar românesc s-au angajat să îşi menţină expunerea în România. Acesta este un lucru foarte important, care acordă încredere în dezvoltarea viitoare a ţării".

Erik Berglof a subliniat că sporirea volumului creditelor neperformante este cauzată şi de faptul că majoritatea împrumuturilor sunt contractate în euro, iar veniturile sunt în lei. În acest an, rata creditelor neperformante a crescut şi din cauza deprecierii monedei naţionale în raport cu cea unică europeană.

Potrivit raportului de tranziţie BERD, pe termen mediu, ţara noastră are şanse favorabile de creştere, pentru că dispune de o structură a exporturilor diversificată, de o locaţie strategică şi de potenţial de a prinde din urmă statele dezvoltate ale Europei.

Oficialii BERD îşi menţin prognozele relativ optimiste asupra evoluţiei noastre economice, deşi trecem printr-o instabilitate politică, iar tranşele FMI şi ale Comisiei Europene le vom primi cu întârziere. Erik Berglof, economistul şef al BERD, susţine că întârzierea tranşelor de la FMI şi Comisia Europeană este supărătoare şi ne pune economia în dificultate, dar nu este o tragedie. Domnia sa susţine că prioritatea numărul unu trebuie să fie constituirea unui guvern stabil şi continuarea reformelor. Oficialul BERD apreciază ca pozitivă intenţia parlamentarilor de a mandata actualul guvern demis pentru a face bugetul pentru anul 2010.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Avem sanse minime ca in urmatorii 5 ani,sa ne revenim,asta din cauza ca talharii din sfera politicului n-au nici un interes sa ajute tara asta,doar sa-si umple buzunarele.Nu se vede ambitiile imbecile ale acestei grupari mafiote(PNL, PSD,) care urmaresc orice numai binele tarii,nu.Ei striga hotii,dupa ce au distrus si furat economia romaneasca.Si UDMR-ul are partea lui de vina,dar mai mica.In loc sa avem stabilitatea necesara ca aerul,la noi coalitia imbecila vrea s ane duca de rapa,cu totul dar invoca tot felul de subterfugii ca sa-i invinovatesca pe Basescu si PDl. Eu sunt apolitic,dar trebuie s arecunosc ca dintre toti hotii ,astia,de politicieni,eu ai aleg pe cei mai mici,adica PDL si Basescu

    de fapt marea batalie se da pentru fondurile europene care se vor accesa in urmatorul...cincinal, si din care sa se infrupte clasa politica.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb