Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a greşit atunci când s-a bazat prea mult pe forţele pieţei pentru stimularea dezvoltării economice în Europa de Est şi fosta URSS după colapsul comunismului, deoarece pentru creşterea economiilor şi a companiilor este nevoie şi de sprijinul instituţiilor statului, a declarat recent preşedintele BERD, Suma Chakrabarti, conform Bloomberg, transmite Agerpres.
Chakrabarti a avertizat că pentru relansarea reformelor în regiune nu este nevoie de un "capitalism de stat" de tip chinez, ci de o abordare mai echilibrată care recunoaşte rolul statului în punerea la punct a condiţiilor cadru necesare pentru o creştere sustenabilă, inclusiv în sectorul privat. "Pre - condiţiile pentru o economie de piaţă eficientă trebuie să fie puse la punct, de stat. O creştere sustenabilă nu poate fi lăsată pur şi simplu pe seama mâinii invizibile a pieţei", a declarat Suma Chakrabarti. Şeful BERD a apreciat că instituţia financiară internaţională a fost înfiinţată în momentul de vârf al ideologiei pieţei libere ca un nou fel de bancă de dezvoltare care să se concentreze pe acordarea de credite şi investiţii în sectorul de stat, în loc să finanţeze statele, aşa cum este cazul Băncii Mondiale şi al altor bănci regionale de dezvoltare.
Preşedintele BERD consideră că entuziasmul pentru soluţiile oferite de piaţă a dus la unele greşeli cu consecinţe negative pe termen lung: privatizări grăbite şi crearea de monopoluri private care au înlocuit monopolurile de stat fără o reglementare adecvată.