Beţia puterii

Cristian Pîrvulescu
Ziarul BURSA #Editorial / 18 februarie 2019

Cristian Pîrvulescu

Dacă mai era nevoie de vreo dovadă că intenţia finală a aşa ziselor reforme ale justiţiei era politizarea instanţelor şi timorarea până la paralizie a magistraţilor, cazul Kovesi o demonstrează cu prisosinţă. Ce magistrat, procuror sau judecător, ar mai avea curajul acum să meargă până la capăt în lupta împotriva corupţiei după execuţiile în serie care au culminat cu anchetarea fostei procuroare generală şi şefe a DNA pentru corupţie? Chiar dacă Laura Codruţa Kovesi (LCK) ar fi în final declarată nevinovată, şi, ar mai şi deveni procuror şef al parchetului european, mesajul a fost transmis şi nu vor fi prea mulţi entuziaşti care să-şi dorească să-i repete experienţa. LCK coruptă? Călin Popescu Tăriceanu s-a şi grăbit să identifice des-pre ce corupţie ar fi vorba: corupţia de putere. "La doamna Kovesi problema cea mai gravă, pe care eu o consider, a fost corupţia de putere. Ştiţi, corupţie nu înseamnă numai că a luat comision de la unul sau a primit o bijuterie? E foarte grav, dar este la fel de gravă şi corupţia de putere."

Să fie "corupţia de putere" de care vorbea Tăriceanu "beţia puterii"? Etica involuntară şi cinică citată mai sus, expusă de preşedintele Senatului într-o conferinţa de presă de la Sinaia, sâmbăta trecută, m-a dus cu gândul la unul din ultimele filme ale lui Claude Chabrol, "L'Ivresse du pouvoir" (Beţia puterii) din 2006. Filmul pare inspirat dintr-un episod din viaţa judecătoarei de instrucţie, Eva Joly, celebra afacere ELF. Eva Joly, aflată din 2009 în parlamentul european în grupul verzilor. De altfel, Eva Joly n-a apreciat deloc filmul lui Chabrol atât pentru că a legitimat "o serie de clişee", cât şi pentru că a încălcat intimitatea vieţii sale private. Şi asta pentru că în 2001, în plină afacere Elf, fostul soţ al judecătoarei de instrucţie s-a sinucis, ceea ce a dat una din direcţiile narative ale filmului din 2006. Pe de altă parte, în acelaşi an, 2001, Eva Joly a primit premiul pentru integritate decernat de Transparency International, un premiu pe care ar fi greu să ne imaginăm, în condiţiile vieţii politice româneşti actuale şi privind cu atenţie la componenţa CSM, că-l va primi LCK.

Pe scurt, filmul lui Chabrol spune povestea judecătoarea de instrucţie Jeanne Charmant Killman, interpretată de o Isabelle Huppert în plină formă, care reuşeşte - precum Eva Joly în viaţa reală - să obţină de la preşedintele unei mari companii de stat, Humeau (personajul care-l încarnează în film pe preşedintele-director general al ELF, LoVk Le Floch-Prigent), slăbit de ares-tul preventiv şi de interogatorii, mărturisiri care dezvăluie existenţa unor circuite financiare oculte de o amploare fără precedent. Aşa că cercurile puterii organizează un contraatac care să compromită judecătoarea şi să oprească ancheta. Dar, beţia de puterea pe care o resimte, judecătoarea Killman merge până la capăt, ajungând să-şi sacrifice chiar viaţa de familie.

Scenariul filmului lui Chabrol pare a fi adaptat la circumstanţele actuale ale României. Mai vechiului şablon al vrăjitoarei cu nume maghiar care dis-truge reputaţiile unor mari oameni de stat ai naţiunii române i se adaugă acum scenariul unei procuroare beată de putere care vrea să-şi însuşească puterea absolută. Iar această punere în scenă face parte dintr-o strategie comprehensivă de intimidare a magistraţilor, dar, în general, a societăţii civile româneşti.

Opinia Cititorului ( 13 )

  1. Soțul lui Kovesi nu s-a sinucis, din contră, a furat de la stat cu protecția lui Kovesi.

    1. Iar tu stii asta pentru ca: 1) ti-a spus tieKovesi; sau 2) ti-a spus tie sotul ei ; sau 3) erai tu acolo cand a furat; sau 4) ti-a furat tie cineva jucariile cand erai mic si te razbuni pe adulti acum; sau......as mai putea gasi vreo 1000 de variante pentru care mai bine ai cauta o oportunitate sa taci.......oops, asta este oportunitatea !

    În general, propaganda securistă se îndepărtează atât de mult de la traiectoria realității până când depășește orice limită a penibilului.

    Autorul are intru totul dreptate. Actiunile intreprinse zi de zi si ceas de ceas de grupul infractional organizat ajuns la conducerea statului ne dovedesc ca-i asa.

    Infractorii cauta prin toate mijloacele sa bage frica in oameni. In toti oamenii, fie ei cei care faca demonstratii pasnice impotriva abuzurilor, minciunilor si diversiunilor puterii, fie ei cei care-i urmaresc, cerceteaza si-i incarcereaza pe infractori. 

    Protestantii pasnici au fost batuti cu pulanele, improscati cu bocancii, inecati, gazati, toti, de la cei cu tita-n gura, pin la cei cu barba sura. Conducatorii au oferit un spectacol inspaimintator, ce spectacol, a fost un adevarat macel! Proteste vreti? Atunci, na proteste, sa va invatati minte! Oamenii se pare ca au invatat si se vor gindi de doua ori inainte de a-si lua copii in brate si a merge sa protesteze. 

    Magistratii, in primul rind, au fost luati in vizor. Toti aceia care cerceteaza, ancheteaza, condamna infractori, sunt, conform directivelor date de grupul infractional organizat ajuns la conducerea tarii, dusmani declarati, care trebuie indepartati din sistem si, la rindul lor, trebuie sa fie demascati, cercetati, anchetati si condamnati. Sa se invete minte, sa nu mai existe magistrat caruia sa-i treca prin gind sa cerceteze si sa condamne vreun infractor! Si daca cetatenii nu vor actiona hoatarit pentru a-i impiedeca sa-si finalizeze actiunile, infractorii isi vor duce la indeplinire planul lor ticalos. In acest scop si-au facut sectie de investigare a magistratilor si au inceput investigatiile. Inspectia judiciara din cadrul CSM nu vrea nici ea sa piarda vremea, sa ramina cumva in urma, si cerceteaza tot ce-i cade in cale: Kovesi, Lazar, Tarcea... Calculul infractorilor este simplu: daca-i decapitam pe fruntasii sistemului juridic, greu de crezut ca vreun magistrat isi va pune in pericol cariera, ca cineva mai indrazni sa se puna cu noi, nebunii. 

    Bolsevicii, dupa 1945, au reusit sa-si puna in paractica planurile lor. Astazi, infractorii, daca cetatenii nu vor actiona hotarit impotriva lor, cercetind, condamnind, eliminind din sistem, isi vor duce la indeplinire planurile lor ticaloase. Intodeauna Puterea va gasi un Plesita sau Tudorel, o Pauker sau Adina, securisti sau jandarmi, care sa-i fie slujitori, care sa duca la indeplinire planurile ei ticaloase.

    1. Nu mai fura din discursurile lui Lenin, bolșevismul de dreapta îți strică imaginea de postac al Securității.

      si anume aceea ca odata ajuns in atmostera rarefiata a nivelului superior executiv constientizezi ineptia posibilitatii existentei unor masuri coercive capabile a corecta disensiuni comportamentale cauzate ca urmare a existentei unor brese legislative menite sa usureze un laissez faire in apropierea liniei de demarcatie infractionala

      Nota 10 maestre! Intradevar ai ajuns in sferele inalte ale filozofiei (nu spun rarefiate, ca sa nu ma acuzi de plagiat). Nu ai alaturat prea fericit cuvintele "....constientizezi ineptia posibilitatii existentei....." dar, in fine: las' sa faca, las' sa treaca; o sa vada ei (sau noi?) la urma......

      pina nu prezinti sursa plagiatului, lucrarea si pagina, totul ramine cum e, original.

      felicitari!

      Nici chiar eu nu am reusit sa elaborez un text atit de frumos hiper bombastic, oglinda fidela a "starii natiei". :)) 

      "atmostera rarefiata a nivelului superior executiv" 

      "constientizezi ineptia posibilitatii existentei unor masuri coercive" 

      "masuri coercive capabile a corecta disensiuni comportamentale" 

      "disensiuni comportamentale cauzate ca urmare a existentei unor brese legislative" 

      "brese legislative menite sa usureze un laissez faire" 

      "laissez faire in apropierea liniei de demarcatie infractionala" 

      De fapt, ce ai vrut sa ne descifrezi prin aceste minunate compozitii? 

      Simplu ; a vrut sa se dumireasca ca daca "nici chiar tu nu ai reusit sa elaborezi un text atit de frumos hiper bombastic...." el poate.

      De curios: de unde pretentia elaborarii unui text atit de frumos hiper bombastic...nu-mi aduc aminte sa ne fi delectat macar cu unul cat de cat bombastic.

      Asa ca, nu te mai umfla in pene. 

      Probabil a facut o noapte alba

      ..... scormonind cuvinte goale,

      ca-n ureche rau sa-ti sune. 

    Cel mai grav este cand se imbata femeile. Spune o vorba ca barbatul poate sa doarma si in sant, nu-l prea baga in seama trecatorii, pe cand in cazul femeilor..............

    Măi propagandistule, din cauza unora ca tine nu are credibilitate DNA-ul, tot acoperit rămâi...

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb