BIJUTERII PE PÂINE: Dar pâinea bijutierului?!

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 13 februarie 2008

Dacii liberi nu aveau problema cu acciza.

Dacii liberi nu aveau problema cu acciza.

Iniţiativa legislativă a grupului parlamentar PSD, adoptată de Senat, i-a pus pe jar pe bijutieri, care, considerând că demersul social - democraţilor este pur populist, se tem că măsura va "îngopa" această ramură a industriei.

Potrivit patronatelor din domeniu, o nouă majorare a accizei este abuzivă şi nejustificată, în condiţiile în care Minis­terul Economiei şi Finanţelor a redus, pentru 2008, valoarea accizei de la 25% la 15%. Patronatele şi Asociaţiile de bijutieri s-au solidarizat şi în cursul zilei de ieri, au înaintat un memoriu grupurilor parlamentare şi o serie de adrese ins­tituţiilor statului pentru a atrage atenţia asupra situaţiei catastrofale a bijutierilor, ne-a declarat Karl Heinz, pre­şedintele Organizaţiei Patro­nale a Bijutierilor din România (OPBR).

Domnia sa ne-a explicat: "Am făcut nenumărate adrese la toate instituţiile statului şi la majoritatea grupurilor parlamentare. Am semnalat prin petiţii că bugetul pierde enorm din pricina accizelor şi din pricina neregulilor în privinţa colectării TVA. O nouă majorare a accizei la bijuterii va reprezenta, practic, lovitura finală dată acestei ramuri a industriei, care şi aşa nu beneficiază de absolut niciun sprijin din partea statului".

Karl Heinz atrage atenţia că "bijutierii nu exclud să recurgă la diferite forme de protest".

Potrivit OPBR, sectorul producţiei de bijuterii este măcinat la momentul actual de evaziune fiscală şi de piaţa neagră a bijuteriilor, a cărei pondere a ajuns să depăşeas­că şi să acapareze circa 80% din vânzări.

Karl Heinz ne-a explicat: "Din pricina neîncasării TVA, foarte mulţi bani trec pe lângă bugetul de stat. Din accize se încasează anual circa 500.000 de euro la care se mai adaugă şi anumite taxe adiacente. Din TVA neîncasat se pierd cel puţin 50 de milioane de euro, iar, per total, pierderile anuale ale bugetului de stat sunt de circa 100 de milioane de euro.

Această ramură a industriei va dispărea dacă nu vom acţiona urgent".

Perdanţii acestei situaţii sunt, potrivit domnului Karl Heinz, nu doar producătorii, ci, implicit şi cumpărătorii. Bijutierii au anunţat că vor majora preţurile cu cel puţin 50% dacă şi Camera Deputaţilor (Camera decizională în privinţa modificării Codului Fiscal) va vota "pentru" reducerea TVA la alimente.

"Sunt bijutieri care vor creşte preţurile şi cu 80% dacă această măsură populistă va întra în vigoare", ne-a mai spus Karl Heinz.

De aceeaşi părăre este şi Mihail Păcioianu, preşedintele Asociaţiei Bijutierilor din România (ABR). Domnia sa susţine că "orice majorare a accizei sau a preţului aurului va influenţa preţul final al produselor.

Menţionăm că preţul la uncia de aur a depăşit, la Bursa din New York, valoarea de 925 de dolari, stabilind un nou record în materie.

"Luăm în calcul organizarea unor acţiuni de protest, deoarece tot ceea ce se petrece este în defavoarea statului şi în defavoarea noastră, a tuturor, care plătim 248 de categorii de taxe", ne-a mai spus Mihail Păcioianu, precizând:

"O economie normală şi sănătoasă nu se face doar prin taxe şi impozite!".

Şi adevărul este că nu-i potrivit să asiguri protecţie socială stricând bucuria doamnelor şi domnişoarelor.

Reducerea taxei pe valoare adăugată (TVA) la produsele alimentare de bază de la 19% la 5% va determina majorarea accizei la o serie de produse de lux pentru compensarea pierderilor bugetare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb