Birourile permanente ale celor două Camere ale Parlamentului se vor reuni, mâine, la ora 10:00, pentru stabilirea proiectului ordinii de zi şi a programului de lucru al şedinţei de plen reunit, a anunţat Camera Deputaţilor, potrivit Agerpres.
Plenul reunit al Senatului şi Camerei Deputaţilor a fost convocat pentru joi, la ora 16,00, pentru prezentarea moţiunii de cenzură intitulate "Demiterea Guvernului Cîţu, singura şansă a României de a trăi! Florin Cîţu trebuie să plece!".
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a anunţat miercuri că este o obligaţie constituţională a preşedinţilor celor două Camere de a convoca plenul Parlamentului, menţionând că va convoca Birourile permanente reunite pentru stabilirea ordinii de zi a acestei şedinţe de plen.
"Am luat decizia astăzi de a convoca plenul Camerelor reunite împreună cu preşedintele Senatului. Vreau să fac câteva precizări, ca să fiu foarte bine înţeles: convocarea făcută de preşedinţii celor două Camere nu cuprinde ordinea de zi, nu este regulamentar ca preşedinţii, când fac convocarea plenului Camerelor reunite, să stabilească propunerea de ordine de zi. Pentru stabilirea proiectului ordinii de zi, vom convoca Birourile permanente reunite, care, în conformitate cu prevederile articolului 15 din regulamentul şedinţelor comune, au acest atribut de a stabili proiectul ordinii de zi. Este o obligaţie constituţională a preşedinţilor celor două Camere aceea de a convoca plenul pentru a permite respectarea Constituţiei", a afirmat Orban.
Acesta a spus că prevederile constituţionale şi prevederile regulamentului celor două Camere sunt "foarte clare" în ceea ce priveşte procedurile odată cu depunerea moţiunii de cenzură, notează sursa citată.
Orban a precizat că, chiar dacă nu se întruneşte cvorumul la şedinţa Birourilor permanente reunite, şedinţa plenului se va desfăşura.
"Odată convocată, şedinţa se desfăşoară (...), plenul este suveran", a adăugat el, menţionând că plenul are capacitatea de a vota ordinea de zi.
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au fost convocate în datele de 3, 4, 6 şi 7 septembrie în vederea stabilirii calendarului dezbaterii moţiunii de cenzură, care însă nu s-a putut realiza din cauza lipsei cvorumului de şedinţă.