BLOOMBERG:  Bulgaria nu vrea ca BCE să îi supervizeze băncile, înainte de aderarea la euro

Ziarul BURSA #Internaţional / 30 martie 2018

Bulgaria nu vrea ca BCE să îi supervizeze băncile, înainte de aderarea la euro

Banca Centrală Europeană este îngrijorată de situaţia băncilor din Bulgaria

Bulgaria, ţară care vrea să demareze în acest an procedura pentru aderarea la zona euro, nu intenţionează să se alăture uniunii bancare înainte de a face trecerea la moneda unică, transmite Bloomberg.

Bulgaria, ţară care în prezent deţine preşedinţia rotativă a UE, speră să adere la ERM II (mecanismul ratelor de schimb - n. r.) până la mijlocul anului, conform Agerpres. Deşi calitatea de ţară membră a uniunii bancare înainte de aderarea la zona euro ar risipi o parte din îngrijorările cu privire la transparenţa bancară, un astfel de pas nu este avut în vedere de autorităţile de la Sofia.

"Bulgaria lucrează activ pentru aderarea la ERM-2, care este primul pas spre dobândirea simultană a calităţii de ţară membră a zonei euro şi a uniunii bancare", a informat Ministerul bulgar de Finanţe.

Deşi cererea Bulgariei de a deveni a 20-a ţară membră a zonei euro a primit sprijinul liderilor din Germania şi Franţa, Banca Centrală Europeană este îngrijorată de situaţia băncilor din Bulgaria, au declarat surse din apropierea discuţiilor. În plus, scandalul de spălare a banilor de către băncile din Letonia a determinat BCE să fie şi mai prudentă, ceea ce a complicat planurile Bulgariei, potrivit presei internaţionale.

Testele de stres din 2016 au arătat că sistemul financiar din Bulgaria este unul stabil. Cu toate acestea, existau "zone de slăbiciune", potrivit Comisiei Europene, în condiţiile în care două din cele 22 de bănci bulgare, inclusiv First Investment Bank, cea de-a treia mare bancă, trebuie să îşi consolideze capitalul.

Este posibil ca o ţară să adere la uniunea bancară, înfiinţată ca răspuns la criza datoriilor din zona euro, fără a fi ţară membră a zonei euro, subliniază Raffaella Tenconi, economist şef la ADA Economics Ltd. Însă o astfel de mutare ar da BCE puterea de supervizare a băncilor de importanţă sistemică şi de restructurare a lor în situaţia unei crize. În plus, ar reduce semnificativ influenţa Guvernului în sectorul bancar.

Supervizarea BCE ar oferi "garanţii suplimentare" potrivit cărora crize bancare precum colapsul Corporate Commercial Bank AD în 2014 nu se vor repeta, susţine la rândul său Daniel Gros, director la Center for the European Policy Studies din Bruxelles. Organismele de reglementare din Bulgaria nu au sesizat din timp problemele existente la acea bancă, chiar dacă între timp Banca Centrală şi-a îmbunătăţit semnificativ operaţiunile.

Bulgaria, cea mai săracă ţară membră a Uniunii Europene, îndeplineşte toate criteriile economice pentru aderare la ERM-2. Moneda naţională, leva, este deja legată de euro, datoria publică este sub media din zona euro şi sub limita de 60% din PIB cerută de UE, iar ţara înregistrează un surplus bugetar. În consecinţă, aprobarea cererii Bulgariei de a adera la ERM-2 este o chestiune de voinţă politică din partea autorităţilor blocului comunitar.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb