Bloomberg: "Investitorii ignoră semnalele de risc din Europa de Est"

F.A.
Ziarul BURSA #Internaţional / 19 ianuarie 2018

Bloomberg: "Investitorii ignoră semnalele de risc din Europa de Est"

Riscurile politice sunt ridicate în Europa de Est, dar cu toate acestea investitorii nu sunt preocupaţi de acest lucru, informează Bloomberg, conform Agerpres.

Polonia este ameninţată de o criză politică fără precedent şi posibile sancţiuni economice din partea UE pentru erodarea statului de drept, în Cehia premierul nu a reuşit să formeze un guvern majoritar iar partidul la putere din România şi-a dat jos cel de-al treilea prim-ministru în decurs de un an.

Cu toate acestea, monedele şi obligaţiunile statelor din regiune performează mai bine decât alte state emergente ajutate de achiziţiile de active ale Băncii Centrale Europene şi cel mai rapid ritm de creştere economică din ultimii şase ani.

"Există în continuare foarte multă lichiditate globală în căutare de randamente. Cererea externă din partea UE este puternică, fondurile europene sunt în creştere, consumul intern este puternic, inflaţia nu este o problemă majoră, cel puţin nu în opinia băncilor centrale. Ce să nu îţi placă? Muzica cântă astfel că investitorii trebuie să danseze", a apreciat Viktor Szabo, manager la fondul de investiţii Aberdeen Standard Investments din Londra.

Potrivit analiştilor intervievaţi de Bloomberg, economiile din Europa de Est au înregistrat anul trecut o creştere medie de 3,7%, cel mai puternic avans de după 2011. Această creştere a fost stimulată de investiţiile asigurate de miliardele de euro venite de la Uniunea Europeană, la care majoritatea statelor din regiune au aderat în deceniul precedent.

"În ochii multor investitori, evenimentele politice din Europa Centrală şi de Est sunt considerate doar zgomot, chiar dacă evoluţiile din marile economii emergente pot însemna un punct de cotitură pentru economie. Investitorii ar putea vedea Uniunea Europeană ca ultimul obstacol în calea unor evoluţii economice negative", susţine Magdalena Polan, economist la Legal & General Group Plc din Londra.

În plus, băncile centrale din regiune au susţinut şi ele evoluţia favorabilă a activelor. Banca Naţională a Cehiei a fost prima din Europa care a înăsprit politica monetară pentru a contracara creşterea inflaţiei ca urmare a majorării consumului şi salariilor. Comitetul de politică monetară de la Banca Naţională a Poloniei a menţinut nemodificată dobânda timp de aproape trei ani în timp ce excedentul de cont curent record al Ungariei a permis investitorilor să profite de aprecierea obligaţiunilor în condiţiile în care Banca Naţională continuă măsurile neconvenţionale de relaxare.

"Pentru investitorii pe termen lung, sunt mai importante evoluţiile mai ample în domeniile economie, politică şi societate. Participanţii de pe pieţele financiare au încredere în agenda politică pe termen lung a statelor din Europa Centrală şi de Est deoarece este mai bine ancorată şi mai diversificată decât multe alte pieţe emergente", subliniază Jetro Siekkinen de la fondul finlandez Aktia Asset Management.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb