BNR a modificat prognoza de inflaţie în sus, la 1,4%, pentru finalul acestui an

A..L.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 9 februarie 2016

BNR a modificat prognoza de inflaţie în sus, la 1,4%, pentru finalul acestui an

Actualizare 15:30 Mugur Isărescu: "Credem că anul 2016 se anunţă un an tumultuos"

Anul 2016 se anunţă a fi unul "tumultuos", însă multe dintre "valuri" sunt relativ "mai departe de România", a declarat astăzi guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, într-o conferinţă de prezentare a Raportului asupra inflaţiei, potrivit unor surse din presă.

"Nu negăm incertitudinile. Credem că anul 2016 se anunţă un an tumultuos. Nu ştiu dacă este cuvântul cel mai potrivit. Observăm că multe dintre valuri sunt relativ mai departe de România. Sentimentul meu este că piaţa valutară s-a adâncit, nu mai e atât de emoţională - şi vă vorbeşte o persoană care din foarte multe motive urmăreşte piaţa valutară în fiecare dimineaţă. Am trecut peste momente de exces de lichiditate datorită acumulării cheltuielilor bugetare din ultimele două luni ale anului, excedent de lichiditate masiv în ianuarie. Piaţa a funcţionat, s-a echilibrat singură. În anumite momente a trebuit să intervenim şi noi", a afirmat Isărescu.

Potrivit acestuia, se remarcă o maturitate a pieţei, acesta fiind un lucru extrem de important.

"Nu pot să nu remarc o maturitate a acestei pieţe. Este un lucru extrem de important, de salutat şi de continuat. Ar fi culmea ca după atâţia ani de când pieţele astea funcţionează şi care, în afară de faptul că funcţionează îţi dau şi indicii, îţi dau temperatura economiei, acum să ne apucăm să nu avem încredere în mecanismele pieţei sau eventual să le mai şi stricăm cu niscai iniţiative legislative. Nu negăm că coordonatele mediului au un impact în balanţa riscurilor, un impact echilibrat, pentru că pieţele pot să acţioneze ca nişte buffere, ca nişte stocuri tampon", a spus guvernatorul BNR.

Mugur Isărescu a atras atenţia asupra faptului că incertitudinile tind să împingă balanţa riscurilor în sus.

"Pe plan intern, incertitudinile, aşa cum le vedem în prezent, tind să împingă balanţa riscurilor în sus, traiectoria inflaţiei în sus. Pentru că s-a aprobat un buget la limita de 3%, se manifestă în continuare presiuni, observăm dezbaterea publică pentru majorarea cheltuielilor bugetare, politica veniturilor s-a înscris pe o curbă puternic ascendentă greu de stăvilit. Nu cred că trebuie să ne punem problema de a o stăvili, ci de a o tempera, să vedem cât poate economia să ducă. Balanţa riscurilor este înclinată spre a împinge inflaţia, traiectoria în sus", a explicat Isărescu.

(S.A.)

---------

Banca Naţională a României (BNR) a modificat la 1,4% rata inflaţiei pentru finalul acestui an, în creştere cu 0,3 puncte procentuale faţă de prognoza anterioară, de 1,1%, conform datelor prezentate marţi de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, într-o conferinţă de presă, potrivit unor surse din presă.

Pentru 2017, BNR a prognozat o inflaţie de 3,4%. Ţinta băncii centrale este de 2,5%.

Consiliul de Administraţie al BNR a analizat şi aprobat, în şedinţa din 5 februarie, Raportul trimestrial asupra inflaţiei.

"Noua prognoză trimestrială reconfirmă perspectiva adâncirii inflaţiei în teritoriu negativ în primele cinci luni ale anului 2016, ca efect al scăderii cotei standard TVA şi a altor impozite indirecte. Totodată, se anticipează revenirea la începutul anului 2017 şi rămânerea ulterioară a ratei anuale a inflaţiei în interiorul intervalului ţintei. Această evoluţie are ca explicaţie epuizarea impactului dezinflaţionist tranzitoriu al reducerii cotei standard a TVA, relaxarea conduitei politicii fiscale şi creşterea costurilor unitare cu salariile. Reducerea succesivă a impozitelor indirecte implementate în perioada 2015-2017 determină volatilitatea ratei inflaţiei în intervalul prognozat", se arată într-un comunicat al BNR.

Potrivit acestuia, inflaţia s-a menţinut în teritoriu negativ la finalul anului 2015, în linie cu prognoza. Factorul principal al acestei evoluţii a fost aplicarea, începând cu luna iunie, a cotei reduse de TVA la toate alimentele, băuturile nealcoolice şi serviciile de alimentaţie publică.

Rata anuală a inflaţiei s-a situat în luna decembrie 2015 la-0,9%, faţă de-1,1% în luna noiembrie şi-1,87%, nivelul minim consemnat în luna august.

"Această creştere s-a datorat efectelor de bază asociate evoluţiei preţului combustibililor, accelerării creşterii preţurilor la tutun, precum şi influenţelor restrângerii mai alerte a deficitului de cerere agregată şi ale relativei deprecieri a monedei naţionale. În absenţa măsurii privind extinderea cotei reduse a TVA, rata anuală a inflaţiei s-ar fi plasat la finele anului aproape de 2%, nivel aflat în interiorul intervalului de variaţie al ţintei de inflaţie (2,5 la sută +/-1 punct procentual)", se precizează în comunicatul BNR.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Se referea la Ldp ca azi nu o mai vrea.

    Actiunile bancilor scaaaad ca sunt listate la niste burse transparente care respecta cererea oferta; dar contractul e contract? 

    Unde-i lege nu-i tocmeala?

    Cine poate descifra acest comunicat pt mine? 

    Oare o crestere a inflatiei nu ne va impinge usor usor catre un ROBOR crescator (printre altele)...? aviz personalor cu credite in RON.

    Ce bine ar fi daca in loc de "pasareasca bancara" M.I. ar utiliza un limbaj "mai pe intelesul maselor" care ingroasa veniturile bancilor. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb