BNR avertizează asupra riscului de accelerare a preţurilor din imobiliare

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 26 mai 2017

Banca Naţională a României (BNR) avertizează asupra riscului de accelerare a preţurilor din sectorul imobiliar, după cum arată Raportul asupra stabilităţii financiare, prezentat, ieri, de Liviu Voinea, viceguvernatorul Băncii Centrale.

"A apărut un risc nou, deocamdată de intensitate redusă: riscul unei accelerări a preţurilor imobiliare", subliniază documentul citat, care mai precizează: "Stabilitatea financiară s-a menţinut robustă, iar riscurile s-au diminuat ca număr şi intensitate faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Principalul risc ridicat este de natură externă: riscul deteriorării rapide a încrederii investitorilor în economiile emergente. Contextul macroeconomic intern este favorabil, dar se acumulează tensiuni din perspectiva creşterii economice peste potenţial şi a deficitelor gemene. Ciclul financiar este în urma ciclului economic, ceea ce creează premise pentru echilibrarea pe viitor a structurii creşterii economice. Preferinţa pentru lichiditate este ridicată, mai ales în contextul ratelor scăzute ale dobânzii. Există potenţial semnificativ de creştere a creditării pentru firme. Riscul unui cadru legislativ incert şi impredictibil a scăzut semnificativ, dar s-a observat un impact asupra pieţei creditului. Sectorul bancar este adecvat capitalizat şi deţine suficiente resurse de lichiditate. Rata creditelor neperformante a continuat să se reducă".

Potrivit prezentării făcute de oficialul BNR, companiile cu capital propriu negativ reprezintă o vulnerabilitate pentru economie şi se impune:

"- convertirea în capitaluri a datoriilor către acţionari în cazul firmelor cu capitaluri proprii negative;

- menţionarea explicită în cadrul legislativ a instituţiei/instituţiilor statului care trebuie să acţioneze ca «persoană interesată» pentru impunerea cerinţei privind nivelul minim al capitalizării companiilor;

- aplicarea cu consecvenţă a prevederilor din Legea nr. 31/1990 privind societăţile comerciale referitoare la măsurile care trebuie iniţiate în cazul în care activul net al unei firme se diminuează sub pragul reglementat".

Riscul de credit al companiilor s-a ameliorat, dar disciplina financiară a societăţilor private s-a deteriorat, atât în relaţia cu furnizorii, cât şi cu statul, a mai menţionat Liviu Voinea, arătând că numărul de firme cu capitaluri negative este de 268.670, numărul societăţilor cu cifră de afaceri nulă se cifrează la 155.887, cele care nu au niciun angajat ajung la 251.921, în timp ce firmele care au toate cele trei situaţii atipice de mai sus numără 93.484.

Liviu Voinea a evidenţiat cadrul legislativ incert şi impredictibil din domeniul financiar-bancar

Nu există nici o contradicţie între a avea o situaţie macroeconomică bună şi a avea riscuri la adresa stabilităţii financiare, a precizat Guvernatorul BNR Mugur Isărescu, în cuvântul său de început, precizând că instabilitatea legislativă a fost menţinută la riscuri în Raportul asupra stabilităţii financiare, dar a trecut la categoria de risc moderat şi în descreştere. Şeful Băncii Naţionale a spus: "Este de datoria noastră să urmărim aceste riscuri şi să le comunicăm, ceea ce nu înseamnă că ele se vor şi materializa automat. Trebuie să învăţăm cu toţii să trăim cu aceste riscuri, să ne adaptăm şi, în măsura în care este posibil, să le prevenim sau să le reducem. De exemplu, anul trecut am avertizat asupra unui risc sistemic sever, cel al incertitudinii legislative rezultate din două proiecte de legi care interveneau în contractele ipotecare existente. Ulterior, în înţelepciunea sa, Parlamentul a introdus nişte limite privind accesul la Legea dării în plată, iar Curtea Constituţională a redus şi mai mult acest risc, prin referirea la principiul impreviziunii - în cazul legii dării în plată, şi prin declararea neconstituţionalităţii Legii privind conversia creditelor în franci elveţieni la cursul istoric. Prezentarea riscurilor la adresa stabilităţii financiare nu trebuie să ne sperie, ci îndeplineşte doar rolul de avertisment timpuriu. Printr-un mix echilibrat de politici economice, este posibil ca aceste riscuri să nu se materializeze sau să aibă un impact mai redus".

Raportul asupra stabilităţii financiare: "Principalul risc ridicat este de natură externă: riscul deteriorării rapide a încrederii investitorilor în economiile emergente"

Liviu Voinea: Cadrul legislativ din domeniul financiar-bancar este incert şi impredictibil

Isărescu: "Prezentarea riscurilor la adresa stabilităţii financiare nu trebuie să ne sperie, ci îndeplineşte doar rolul de avertisment timpuriu"

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Cel mai mare risc pentru economia(si nu numai )romaneasca il reprezinta presedintele PSD. Pe piata imobiliara romaneasca(dar nu numai) putem vorbi deja de o bula imobiliara. Cadrul legislativ al UE este inadecvat etapei de dezvoltare economica in care se afla acum Romania.

    1. Potrivit prezentării făcute de oficialul BNR, companiile cu capital propriu negativ reprezintă o vulnerabilitate pentru economie şi se impune:

      "- convertirea în capitaluri a datoriilor către acţionari în cazul firmelor cu capitaluri proprii negative; 

      - menţionarea explicită în cadrul legislativ a instituţiei/instituţiilor statului care trebuie să acţioneze ca «persoană interesată» pentru impunerea cerinţei privind nivelul minim al capitalizării companiilor; 

      - aplicarea cu consecvenţă a prevederilor din Legea nr. 31/1990 privind societăţile comerciale referitoare la măsurile care trebuie iniţiate în cazul în care activul net al unei firme se diminuează sub pragul reglementat". 

      PAI SA VEDEM CE INSEAMNA CONVERTIREA DATORIILOR IN CAPITALURI " AVEM NENUMARATE EXEMPLE SI STUDII DE CAZ 

      SIMPLU SI PE INTELESUL TUTUROR: CONVERTESTI CE NU AI(ADICA NIMIK) IN CAPITAL, OBLIGI FIRMELE SA SE IMPRUMUTE LA BANCI SA ISI MAREASCA CAPITALUL, IAR CAND NUMAI AU CU CE PLATII RATELE LA BANCII VINE BANCA SI LE IA ACTIVELE(CASE, TERENURI, BIROURI, MASINI AUTO, STOCURI, MIJL FIXE, ETC) LE VINDE SI LE TRANSFORMA IN BANII SI ASTFEL BANCHERII CUMPARA ROMANIA LA BUCATA SI PE PERSOANA FIZICA. ESTE FOARTE SIMPLU SA INDUCI IN EROARE ROMANII... BNR SI MANOLE PT CINE LUCREAZA CA PENTRU ROMANIA IN NICI UN CAZ ????? IN CURAND SE SCUFUNDA BARCA CU EI CU TOTI .

      LE URAM SUCCES !!! 

      Manoleeeeee vine din nou criza din america si cutremurul mare pentru banci si te va spulbera si pe tineee ca de data asta numai scapi asa usor, mizeriile tale au iesit deja la suprafata, asteptam sa platesti consecintele pentru cei 27 ani petrecuti la bnr.

      Cine e manole? E vreun domn care sta la 4 in judetul Sibiu, zona periferie manelista a resedintei?

    Cum sa nu creasca???? Cand geniile de la BNR au dat dobanzii fff reduse, ati ridicat pragul la vanzare de case 100000 euro, reducere de impozit la vanzare. +++++ infectarea sistemului cu prima casa iar cei care iau dau in chirie de amarati ce sunt. Prima casa a infectat sistemul major. Preturile mici ar fi avantajat cei care au luat credite din pacate vor castiga bancile care vor lua banii multi pt o lunga perioada de timp. Daca ati vrea binele romanilor ati fi tinut preturile mici si sub control. In scurt timp Trump o sa puna impozite pe exporturile UE (germane) si o sa vedeti cum megaproductia subventionata de credite va creea un dezastru. Cine va plati dezastrul pt creditele asa de mari si usor acordate????

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb