• Aurelian Dochia: "Banca Naţională nu vrea să fie luată prin surprindere, să fie cumva vreodată acuzată că nu a luat măsurile necesare"
Banca Naţională a României (BNR) intenţionează să înăsprească condiţiile de creditare, urmând să crească avansul pentru o serie de credite imobiliare, potrivit unui proiect de regulament. Mai precis, cei care contractează credite imobiliare pentru a cumpăra imobile pe care nu le vor folosi ca locuinţă proprie vor plăti un avans cu 10% mai mare decât în prezent.
"În cazul creditelor acordate pentru achiziţia unui imobil care nu este destinat a fi utilizat ca locuinţă pentru folosinţă proprie şi permanentă/continuă a debitorului, limitele prevăzute la alin. (1) - (3) se reduc cu 10 puncte procentuale", potrivit documentului BNR.
Astfel, valoarea unui credit pentru investiţii imobiliare nu poate depăşi 75% din valoarea garanţiei ipotecare în cazul creditelor acordate în lei, faţă de 85% cât era în trecut, 65% pentru creditele în euro şi 50% pentru creditele în alte valute.
Noile reguli arată, aşadar, că avansul va creşte la 25% pentru creditele ipotecare de investiţii imobiliare în lei, la 35% pentru cele în euro, iar pentru cele în alte valute avansul se majorează la 50%.
Noile reguli vin în contextul în care Banca Naţională a majorat pentru prima dată dobânda cheie în şedinţa din 6 octombrie şi este de aşteptată să o mai majoreze o dată în acest şedinţa din 9 noiembrie, cu 0,25% sau 0,50%. Măsura a fost luată pentru a contracara inflaţia care a dat semne că se extinde din zona preţurilor la produsele energetice, care au urcat masiv în acest an pe fondul ofertei deficitare. Inclusiv dobânzile din piaţă sunt aşteptate să continue tendinţa de creştere demarată în ultimele săptămâni.
Prin acelaşi proiect, BNR mai arată că, pentru acordarea creditelor, băncile stabilesc prin normele proprii de creditare nivelurile maxime admise pentru gradul de îndatorare, cu luarea în considerare a riscului valutar, a riscului de rată a dobânzii şi a riscului de diminuare a veniturilor eligibile disponibile pe perioada de derulare a creditului.
Surse bancare susţin că ideea din spatele modificării este inclusă şi în regulamentul aflat acum în vigoare, în sensul că pentru creditele destinate investiţiilor imobiliare băncile trebuie să asigure nişte condiţii mai prudente de finanţare, însă nu era dată explicit o cifră.
O asemenea abordare există şi în cadrul regulilor de creditare practicate de băncile europene, în sensul că pentru creditele în scop de investiţii condiţiile sunt ceva mai stricte. Asta şi pentru că s-a constatat că ele au contribuit la creşterea, de multe ori nesustenabilă, a pieţei imobiliare.
În plus, creditele despre care vorbim au statistic o rată de neperformanţă mult mai mare decât cele folosite pentru achiziţia unei locuinţe în care proprietarul locuieşte şi au o pondere de sub 10% din volumul total al creditelor imobiliare, după cum a precizat, ieri, Cristian Popa, membru în Consiliul de Administraţie al BNR.
Termenul limită pentru transmiterea comentariilor pe marginea proiectului de modificare publicat pe pagina de internet a BNR este 30 octombrie 2021, iar noile reguli ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2022.
• Aurelian Dochia: "Impactul real în piaţa creditării imobiliare nu este mare"
Analistul Aurelian Dochia ne-a precizat că decizia BNR poate reprezenta un semnal, însă impactul real în piaţa creditării imobiliare nu este unul foarte mare.
"Poate să fie un semnal pe care îl transmite banca, însă impactul real nu este mare. Se adresează unui segment foarte redus de tranzacţii şi nu cred că influenţează mult piaţa generală a creditării imobiliare. (...) Probabil cei din segmentul acesta nu vor simţi chiar atât de puternic faptul că trebuie să depună un avans cu 5.000 sau 10.000 de euro mai mare. (...) Dar Banca Naţională cred că nu vrea să fie luată prin surprindere, să fie cumva vreodată acuzată că nu a luat măsurile necesare. Este un semnal, dar nu cred că impactul important este în piaţă. Impactul important în piaţă va fi din evoluţia dobânzii. Acesta este factorul care va da tonul pieţei în perspectiva anului viitor", a spus Dochia.
Potrivit acestuia, în noiembrie BNR va majora din nou dobânda-cheie.
"În ultimă instanţă, Banca Naţională este responsabilă de inflaţie şi vedem că inflaţia a trecut de toate pragurile de care se discuta înainte. Banca Naţională trebuie să ia nişte măsuri, dar încearcă să facă paşii treptat pentru a nu produce cutremure în piaţă. Probabil că tendinţa de creştere va mai continua şi la începutul anului viitor şi asta începe să se simtă în dobânzile la credite", a afirmat Aurelian Dochia.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.10.2021, 08:11)
Bula financiara continua!!!
Ba chiar banca nationala se pare ca o agraveaza!!
Vedem anul urmator!!!
Eu pariez ca Bula se Mareste!!!
semnat comenturi “cretine”
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.10.2021, 12:18)
da, se mareste, confirm
trendul cresterii agresive a pretului la imobiliare e una din cheile de baza a blocarii natalitatii in multe tari
in Romania maximul de pret pe imobiliare retail va fi inregistrat pe la finalul deceniului
ce e acum 50-60 mii euro se va misca atunci la 110-130 mii euro
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.10.2021, 14:26)
depinde de piete!
Daca vorbim national:
bula a fost sparta in 2007-2008!
Un ciclu financiar / imobiliar COMPLET tine in medie (din varf in varf) ..... ANI (+-1-2 ani in functie de migratie si VITEZA de “formari familii noi”).
Fiecare ciclu se sparge prin INFLATIE (perceputa de omul de rand) in preturi si utilitati ce se ridica (in procente) la un maxim de insuportabilitate comparat cu veniturile castigate!
Statul si Banca Centrala NU PIERD!!
- bula se plateste oricum (bail-in sau bail-out; confiscari, legi de despropietarire, etc)... bula se plateste ISTORIC de catre cei SARACI si “PROSTI”! (imi pare rau pentru ei).
deci Romania mai are inca ..... ani de bula in termeni NOMINALI (in functie de piete); in termeni REALI bula plesneste cu .... ani mai devreme, DAR bancile si institutiile financiare incearca sa mai impacheteze “fraieri” prin tactici de restrangere cantitativa (bani/credit).
Exacerband si mai grav bula si ducand piata la noi culmi de disperare financiara!!!
Viitoarea distractie financiara se va platii de copii noatri si de noi prin furtul puterii de cumparare din “pensie” (pentru cine are pensii).
Isarescu!!! vezi ca iar cade in cap rata de economisire ca procent din GDP!!! ca in 2005-2007; ca in 78-82!!! stim destul de bine ce a urmat!!!
ps: punctele de suspensie se completeaza de catre cei ce cunosc!
semnat comenturi “cretine”
2. Cum se dovedeste?
(mesaj trimis de anonim în data de 26.10.2021, 16:36)
Oare cum se dovedeste si verifica daca achizitia imobilului este in scopul utilizarii ca locuinta propie permanenta?
Te pune banca sa-ti muti resedinta in noua locuinta? Te verifica sa locuiesti intr-adevar acolo?
Aveti idee cum se va inplementa asta?
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.10.2021, 21:03)
nu prea are relevanta!
poti sa faci punte cu aprecierea valorii din imobilul 1 si dai destul de bine sub 20% avans sau chiar il cumperi gratis (imobilul 2 cat si primul cat si toate).
nu trebuie bani ca sa faci bani; asa cum terebuie bani ca sa faci bani! - vb cu Isarescu iti zice el cum sta treaba.
semnat comenturi “cretine”