BNR: Investiţii străine de 42,77 miliarde euro, la finele lui 2007

A.A.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 10 noiembrie 2008

Cele mai multe dintre investiţiile străine s-au orientat către Bucureşti

Cele mai multe dintre investiţiile străine s-au orientat către Bucureşti

Peste o cincime din investiţiile străine directe au venit din Austria

Investiţiile străine directe (ISD) din ţara noastră valorau 42,77 miliarde de euro la finele anului trecut, potrivit unei cercetări a Băncii Naţionale a României (BNR), în colaborare cu Institutul Naţional de Statistică (INS). Fluxul net al investiţiilor din anul trecut a fost de 7,25 miliarde de euro, 31% dintre acestea reprezentând participaţii la capital şi 18% profit net reinvestit. Creditul primit de la investitorii străini anul trecut s-a cifrat la 3,703 miliarde de euro, reprezentând 51% din fluxul net al investiţiilor.

Cele mai multe dintre investiţii s-au orientat către Bucureşti (64,3%) şi spre regiunea de centru (8,3%), mai precizează cercetarea BNR şi INS.

Austria a fost ţara de provenienţă a mai mult de 20% din investiţii, potrivit cercetării menţionate. Valoarea totală a capitalului din această ţară a fost de 9,16 miliarde de euro.

Din punct de vedere al domeniilor de activitate, la sfârşitul anului trecut, soldul investiţiilor străine directe pe ansamblul industriei a fost de 17,4 miliarde euro, reprezentând 41% din totalul investiţiilor. Către industria prelucrătoare au fost direcţionate investiţii străine directe în valoare de 14,07 miliarde euro, către industria extractivă - circa 2,05 miliarde euro, iar 3% (aproape 1,3 miliarde euro) au fost orientate către sectorul energiei electrice şi termice, apă şi gaze. Intermedierile financiare şi asigurările au atras investiţii de 9,96 miliarde de euro reprezentând 23,3% din total.

Peste jumătate din investiţii, proiecte greenfield

Din totalul investiţiilor străine directe de la sfârşitul anului trecut, 55,3%, adică 23,7 miliarde de euro, au reprezentat investiţii pornite de la zero (greenfield). În industrie, pentru investiţii pornite de la zero au fost îndreptate 7,32 miliarde euro, din care suma cea mai mare (6,62 miliarde euro) a fost investită în industria prelucrătoare. Statistica efectuată de BNR şi INS a cercetat exhaustiv 5.918 de companii, cuprinzând firmele cu cel puţin 20 de salariaţi (5.760 de unităţi), toate instituţiile de credit cu capital străin (38 de unităţi), toate societăţile comerciale de asigurări cu capital străin (32 de unităţi), precum şi societăţile considerate atipice (toate firmele investiţie străină directă care au cifra de afaceri sau capitalul social de cel puţin 30 milioane lei, 88 de unităţi).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb