• Peste o cincime din investiţiile străine directe au venit din Austria
Investiţiile străine directe (ISD) din ţara noastră valorau 42,77 miliarde de euro la finele anului trecut, potrivit unei cercetări a Băncii Naţionale a României (BNR), în colaborare cu Institutul Naţional de Statistică (INS). Fluxul net al investiţiilor din anul trecut a fost de 7,25 miliarde de euro, 31% dintre acestea reprezentând participaţii la capital şi 18% profit net reinvestit. Creditul primit de la investitorii străini anul trecut s-a cifrat la 3,703 miliarde de euro, reprezentând 51% din fluxul net al investiţiilor.
Cele mai multe dintre investiţii s-au orientat către Bucureşti (64,3%) şi spre regiunea de centru (8,3%), mai precizează cercetarea BNR şi INS.
Austria a fost ţara de provenienţă a mai mult de 20% din investiţii, potrivit cercetării menţionate. Valoarea totală a capitalului din această ţară a fost de 9,16 miliarde de euro.
Din punct de vedere al domeniilor de activitate, la sfârşitul anului trecut, soldul investiţiilor străine directe pe ansamblul industriei a fost de 17,4 miliarde euro, reprezentând 41% din totalul investiţiilor. Către industria prelucrătoare au fost direcţionate investiţii străine directe în valoare de 14,07 miliarde euro, către industria extractivă - circa 2,05 miliarde euro, iar 3% (aproape 1,3 miliarde euro) au fost orientate către sectorul energiei electrice şi termice, apă şi gaze. Intermedierile financiare şi asigurările au atras investiţii de 9,96 miliarde de euro reprezentând 23,3% din total.
• Peste jumătate din investiţii, proiecte greenfield
Din totalul investiţiilor străine directe de la sfârşitul anului trecut, 55,3%, adică 23,7 miliarde de euro, au reprezentat investiţii pornite de la zero (greenfield). În industrie, pentru investiţii pornite de la zero au fost îndreptate 7,32 miliarde euro, din care suma cea mai mare (6,62 miliarde euro) a fost investită în industria prelucrătoare. Statistica efectuată de BNR şi INS a cercetat exhaustiv 5.918 de companii, cuprinzând firmele cu cel puţin 20 de salariaţi (5.760 de unităţi), toate instituţiile de credit cu capital străin (38 de unităţi), toate societăţile comerciale de asigurări cu capital străin (32 de unităţi), precum şi societăţile considerate atipice (toate firmele investiţie străină directă care au cifra de afaceri sau capitalul social de cel puţin 30 milioane lei, 88 de unităţi).