BNR: Preţul proprietăţilor imobiliare s-a majorat cu 0,88% în 2018

V.I.
Macroeconomie #Construcţii / 11 iunie 2019

Preţul proprietăţilor imobiliare s-a majorat cu 0,88% în 2018

Preţul proprietăţilor rezidenţiale a atins anul trecut minimul ritmului de creştere începând din septembrie 2015, majorarea medie anuală, în termeni reali, fiind în decembrie 2018 de 0,88%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, conform Raportului asupra stabilităţii financiare, publicat de Banca Naţională a României.

Din punctul de vedere al instituţiilor de credit, preţul proprietăţilor rezidenţiale a înregistrat în primul trimestru din 2019 o creştere marginală, contrar aşteptărilor de scădere semnificativă din trimestrul anterior. Pentru trimestrul al doilea al anului 2019, instituţiile de credit estimează o evoluţie relativ constată a preţurilor locuinţelor.

În ceea ce priveşte numărul tranzacţiilor de imobile rezidenţiale, acesta s-a redus în a doua jumătate a anului 2018 şi, respectiv, primul trimestru din 2019 (-26 la sută T1 2019 raportat la T1 2018). Pe de altă parte, a crescut perioada necesară vânzării unui apartament la 90 zile (în medie pentru ultimul trimestru din 2018), comparativ cu 81 zile în aceeaşi perioadă a anului 2017.

În aceeaşi perioadă, pe segmentul pieţei imobiliare comerciale s-a remarcat o evoluţie modestă a chiriilor şi a ratelor de ocupare relativ la perioada anterioară.

"Deşi această evoluţie nu indică o creştere a riscurilor, se menţin, însă, o serie de vulnerabilităţi determinate de caracteristicile acestei pieţe precum gradul ridicat de opacitate, lichiditatea redusă şi eterogeneitatea pronunţată atât după tipul de proprietate comercială, cât şi din punct de vedere regional", se menţionează în raport.

În ceea ce priveşte oferta de clădiri imobiliare, aceasta a urmat o traiectorie mixtă. Pentru segmentul clădirilor rezidenţiale, volumul lucrărilor de construcţii rezidenţiale a scăzut cu 13% în intervalul aprilie 2018 - martie 2019 comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, pe când numărul de locuinţe terminat în cursul anului 2018 a fost cu 12% mai mare faţă de anul precedent.

Din punct de vedere al numărului autorizaţiilor de construcţie nou emise, s-a observat o evoluţie eterogenă. În timp ce în Bucureşti s-a înregistrat o scădere cu 6%, pentru restul ţării numărul de autorizaţii rezidenţiale a crescut cu 4%. Cu toate acestea, suprafaţa de metri pătraţi utili aferentă autorizaţiilor de construcţii nou emise s-a majorat atât în Bucureşti (plus 6%), cât şi la nivel naţional (plus 9%).

Pe segmentul pieţei imobiliare comerciale s-a observat o intensificare a activităţii, în pofida creşterii costurilor cu forţa de muncă şi cu materialele. Numărul de autorizaţii pentru construcţii nerezidenţiale a crescut cu 16% în anul 2018, iar în primele două luni ale anului 2019 cu 5% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb