Actualizare 21:25 Mihai Tudose: "Trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat va face ca salariile să crească"
Trecerea unei părţi a contribuţiilor de la angajator la angajat în 2018 nu va avea un impact negativ asupra salariilor nici în sectorul public, nici în cel privat, au susţinut astăzi premierul Mihai Tudose şi ministrul de Finanţe, Ionuţ Mişa în cadrul reuniunii a Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social.
Potrivit unui comunicat al Executivului, şeful Cabinetului a subliniat: "Am vorbit cu mediul de afaceri, salariile vor creşte. Mediul de afaceri mi-a spus că e o oportunitate de a-şi plăti mai bine oamenii".
Guvernul subliniază faptul că patronatele au apreciat că este vorba despre o măsură foarte bună, sindicatele s-au pronunţat pentru păstrarea actualei legislaţii în ceea ce priveşte plata contribuţiilor pe salarii.
"Creşterea salariului minim la 1.900 de lei începând de anul viitor, potrivit obiectivelor programului de guvernare, a fost agreată de reprezentanţii sindicatelor şi nu a întâmpinat opoziţie din partea celor ai patronatelor, cu menţiunea că este necesară dezvoltarea infrastructurii, în special în zona transporturilor şi agriculturii, pentru exploatarea optimă a potenţialului pe care îl are România în materie de dezvoltare a afacerilor. În context, premierul Mihai Tudose a anunţat că actualul guvern are în vedere o schimbare de paradigmă în ceea ce priveşte infrastructura de transport şi a făcut referire la întâlnirea pe care urma să o aibă în cursul de azi, pe această temă, cu reprezentanţii Băncii Mondiale", se mai precizează în comunicat.
(G.F.)
-----------
Norma tranzitorie prin care Guvernul obligă angajatorii să majoreze salariile prin includerea în câştigul salarial brut a contribuţiilor achitate în prezent de angajator, nu oferă garanţii că salariile nete vor fi menţinute la nivelul anterior transferului, precizează Blocul Naţional Sindical (BNS) prin intermediul unui comunicat de presă.
BNS precizează că noua estimare a câştigului salarial mediu brut pentru 2018, cea realizată luând în calcul transferul contribuţiilor, arată o creştere faţă de nivelul prognozat de CNP pentru 2018, fără a lua în calcul transferul contribuţiilor, cu doar 18,7%, în loc de 20% (câştigul salarial mediu brut pentru 2018, după transferul contribuţiilor, este estimat la 4132 lei, faţă de 3480 lei - câştigul salarial mediu brut estimat pentru anul 2018, fără a lua în calcul transferul contribuţiilor).
De asemenea, dacă se are în vedere ajustarea salarială anunţată pentru sectorul bugetar în vederea acoperirii transferului, de 25% şi ajustarea salariului minim pentru transferul contribuţiilor de 22,5% (1900 lei fata de 1550 lei), rezultă că în fapt, pentru restul sectorului concurenţial (adică salariaţi din sectorul concurential, alşii decât cei plătiţi la salariul minim), ajustarea estimată este de doar 16%.
Prin urmare, potrivit calculelor BNS efectul transferului înseamnă o scădere a câştigului salarial mediu net cu 24 lei, o diminuare a cheltuielii angajatorului cu 47 lei şi o depreciere a veniturilor colectate la bugetul consolidat cu 23 lei. De asemenea, contribuţiile sociale datorate de angajat şi angajator cresc cu 173 lei iar impozitul pe salarii datorat scade cu 196 lei.
Totodată, BNS apreciază că transferul va afecta câştigul salarial mediu al salariaţilor din sectorul concurenţial, alţii decât cei plătiţi la nivelul salariului minim. Astfel, câştigul salarial mediu net va scădea cu 96 lei, cheltuielile angajatorului se vor diminua cu 175 lei iar veniturile colectate la bugetul consolidat scad cu 79 lei.
De asemenea, BNS atrage atenţia că prin acest transfer de contribuţii se încalcă prevederile unor tratate internaţionale ratificate de România, în contextul în care Constituţia României stipulează obligativitatea statului român de respectare cu bună credinţă a obligaţiilor ce-i revin din tratatelor internaţionale la care este parte.
Un alt aspect semnalat de BNS este riscul ca bugetul consolidat să pierdă venituri, conform notei de fundamentare elaborată de MFP, de aprox 5 miliarde lei.
"În aceste condiii sunt puse în pericol investiţii, creşteri salariale anunţate, asigurarea în bune condiţii a serviciilor publice, politici şi reforme publice. Toate acestea în condiţiile în care România are stringentă nevoie de instrumente pentru reducerea inegalităţii veniturilor", se arată în comunicatul BNS.