BOARDUL BVB, IGNORAT DIN NOU DE DIRECTORUL GENERAL Riga Sobolewski şi Lapona Tănăsoiu

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 1 septembrie 2014

"Peste bureţi, împărăţea crai Crypto, inimă ascunsă" (parafrază după Ion Barbu).

"Peste bureţi, împărăţea crai Crypto, inimă ascunsă" (parafrază după Ion Barbu).

Brokerii spun că nu sunt pregătiţi pentru reducerea ciclului de decontare şi pentru segregarea conturilor

Ludwik Sobolewski, BVB: "Considerăm că întârzierea acestui proces ar însemna să fim de acord cu marginalizarea pieţei de capital din România"

O decizie cu implicaţii majore în modul de derulare a tranzacţiilor pe piaţa noastră de capital - trecerea la ciclul de decontare de două zile ("T+2", în loc de "T+3"), de la 6 octombrie - pare să fi fost adoptată între doi oameni - Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti, şi Adriana Tănăsoiu, directorul general al Depozitarului Central (DC), deşi brokerii consultaţi de aceştia le-au explicat că piaţa nu este pregătită şi au propus amânarea până la 1 ianuarie 2015 (conform unei scrisori transmise de Asociaţia Brokerilor).

Data de 6 octombrie, ca moment de implementare a măsurii, nu este aleasă întâmplător, fiind ziua în care măsuri similare de reducere a perioadei de decontare vor avea loc în mai multe pieţe europene.

Pare că executivii instituţiilor autohtone doresc să mergem cu valul, mai mult "de imagine", indiferent de consecinţe.

Unii specialişti sunt de părere că această măsură va avea drept urmare o înmulţire a decontărilor eşuate.

În plus, în primă fază, rulajele ar putea să scadă, spun ei, întrucât brokerii se vor vedea nevoiţi să refuze tranzacţiile pentru care nu au siguranţa că se vor deconta în două zile, ca să nu fie sancţionaţi.

Se pare că executivii BVB şi DC vor ca, tot pe 6 octombrie, să se facă şi separarea conturilor de tranzacţionare de cele de post-tranzacţionare.

Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor, precizează într-o scrisoare către conducerile BVB şi DC că, la întâlnirea cu participanţii la sistemul de compensare-decontare organizată de către DC şi BVB, din 14 iulie, nu a fost agreată data de 6 octombrie pentru migrarea la termenul de decontare "T+2" şi atrage atenţia că intermediarii au solicitat ca segregarea conturilor să nu se facă în acelaşi timp, "având în vedere riscurile majore care pot fi induse în funcţionarea pieţei".

Potrivit domniei sale, participanţii la întâlnire au considerat că data de 1 ianuarie 2015, comunicată de Depozitarul Central ca fiind data limită la care piaţa de capital din România ar trebui să facă migrarea la termenul de decontare "T+2", este mult mai realistă din punct de vedere al timpului necesar implementării tuturor modificărilor care se impun.

Dan Paul mai scrie: "Deşi considerăm lăudabilă intenţia Bursei de Valori Bucureşti şi a Depozitarului Central de aliniere la data la care o mare parte din pieţele de capital europene vor face migrarea la termenul de decontare < T+2 >, considerăm că iniţiativa trebuie să ţină cont de infrastructura existentă în piaţa de capital locală şi de posibilităţile acesteia de implementare, într-un timp foarte scurt, şi în acelaşi timp, a celor două proiecte".

Ludwik Sobolewski şi Adriana Tănăsoiu s-au vorbit între ei şi ne-au transmis două scrisori, ca răspunsuri la întrebările pe acest subiect, dar cuvintele sunt copiate de la unul la altul.

Întrebaţi dacă opinează că piaţa de capital este pregătită pentru aceste măsuri, cei doi ne-au transmis fiecare: "Piaţa de capital din România are nevoie de multe schimbări care o vor transforma într-un sistem performant al fluxurilor de capital. Considerăm că întârzierea acestui proces ar însemna să fim de acord cu marginalizarea pieţei de capital din România".

Întrebaserăm dacă piaţa este pregătită; la ce întrebare au răspuns ei?!

Proiectul separării conturilor de tranzacţionare de cele post-tranzacţionare este în stadiu avansat şi se desfăşoară conform calendarului, ne-au transmis BVB şi DC.

Dan Paul a întrebat Consiliile de Administraţie ale celor două instituţii dacă au aprobat termenul de trecere la decontarea în "T+2" şi calendarul separării conturilor de tranzacţionare şi post-tranzacţionare.

Probabil că, de fapt, întrebarea îi este adresată mai mult boardului Depozitarului, întrucât Dan Paul ştie deja răspunsul boardului BVB, al cărui vicepreşedinte este.

Ludwik Sobolewski şi Adriana Tănăsoiu ne-au transmis că deciziile Bursei de Valori Bucureşti şi ale Depozitarului Central cu privire la aspectele semnalate au fost, sunt şi vor fi conforme cu toată legislaţia şi reglementările aplicabile în vigoare şi servesc interesului pieţei de capital şi strategiei sale de dezvoltare.

Interesant cum Sobolewski şi Tănăsoiu au făcut inutilă existenţa ASF, a Poliţiei şi a Justiţiei, stabilind că întotdeauna deciziile lor vor fi conforme cu legislaţia.

Alo?!

La ce întrebare răspundeţi dumneavoastră?

De fapt, vă este greu să recunoaşteţi că nu vă respectaţi şefii?

Amândoi executivii admiteţi că aţi adoptat decizii strategice, dar căutaţi să ascundeţi că nu aveţi calitatea să le adoptaţi?

De altfel, Ludwik Sobolewski nu a venit cu o strategie nici în faţa acţionarilor.

De la sosirea noului CEO, administratorii Bursei par să fie într-o vacanţă generală - nu mai primesc informări cu privire la decizii importante, nu li se mai cere părerea, nu li se mai răspunde la întrebări.

Conducerea pieţei a scăpat controlul ei.

Acum, executivii taie şi spânzură.

În ritmul ăsta, peste câtva timp, portarul Bursei de Valori Bucureşti va decide să treacă la "T+1".

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. sobolaskwi ia banu gros degeaba. bvb nu exista. exista niste unii care sug banul din system. in general tepari jepkari si gainari. nimic nou. toti ii stim. baietii din sifuri + slugile lor din firmele afiliate , gen brk

    BVB si DC ar trebui sa taie masiv din comisioanele de lumea a treia pe care le practica, ca sa le alinieze cu Europa. Cat despre T+2, au dreptate:este un standard si trebuie adoptat odata cu toti ceilalti.

    ... pe langa ce 8 puncte ale barierelor.

    1. Barierele se ridica si se coboara deci nu le eliminati ca au sa fie loviti investiorii de tren. Faceti pasarele(nu din alea care zboara la T+0) . 

    2. Cele mai multe "bariere" sunt in mintea oamenilor care conduc piata de capital din Romania. Cum eliminam aceste bariere ca nu mai putem astepta sa "calce tramvaiul pe vreunul " pentru a scapa de bariera ?  

    3. Nu mai induceti in eroare investitorii cu " Ghidul investitorului la bursa ! E atat de vechi si neactualizat incat atunci cand trag cu promterul de el cade praf pe tastatura de la tableta. 

    Nu e nimeni la BVB in stare sa actualizeze acel ghid sau nu mai are bani BVB si pentru marketing si dezvoltare ?  

    Micul investitor nu merita si el o actualizare a ghidului dupa cazul Harinvest ? 

    4. Aceasta bariera T+2 ce costuri implica pentru BVB si brokeri daca AB nu o doreste iar BVB si DC o impune ? 

    .... 

    T+n+1 . Daca nu se trece la T+2 si tanara noastra piata marginalizata de frontiera va fi si mai marginalizata ce va face CEO de la BVB ? Isi va da demisia la T + cat ?

    3.  

    Dar cu prăpădul păstorit de Sobolewski și Tănăsoiu la Harinvest cum rămâne?? Investitorii, Harinvest, acționarii investitori și-au pierdut deținerile în favoarea creditorilor BCR, BRK Fond de garantare!!! Cum rămâne cu dreptul la proprietate? Degeaba avem Constituție și legea 297 dacă ASF reglementează o piață de capital în care sunt încâlcate drepturile omului!!! Riscul reputațional al guvernatorului Isărescu e o chichiță - poveste! Nimeni nu ia în serios RESPECTAREA DREPTULUI INVESTITORILOR!! A contat mai mult să serviți BCR-ul !!! Și apoi să încălcați legile și bunul simț numai să acoperiți gunoiul!! DEMISIA!! Și repunerea în drepturi a investitorilor de la Harinvest ar spăla rușinea pe care ați creat-o !!!

    Pentru platforma bvb vinovatul principal este bbbarbbbu! Nu il intereseaza dezvoltarea bursei, doreste doar pastrarea pozitiei. La DC, unde este Presedintele? La Bvb la fel? Slabi pe toata linia.

    Despre ce Asociatie a brokerilor vorbiti ca nu se prea intelege din text.Asociatia lui Dan Paul?Brokerii care fac parte din celebra asociatie cred ca au cota de piata cumulata de vreo maxim 3%.Nu exista nici un pericol de-a trece la decontarea tranzactiilor in T+2. NU mai faceti atata caz din ceva ce nu exista ca si problema.

    pana sa vina Sobolewski, a fost bine ?

    Nu s-au luat masuri radicale iar firmele de brokeraj taceau. Oare de ce era tacere cand majoritatea firmelor de brokeraj erau pe pierdere ?  

    acum se iau masuri radicale si incep sa apara voci

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb