• Eventuale schimbări, doar în viitor
Cota unică şi taxa pe valoarea adăugată vor fi menţinute în acest an la nivelul actual, eventuale schimbări putând fi analizate doar pentru viitor, a declarat, ieri, premierul Emil Boc, citat de Mediafax. El a răspuns astfel întrebat de jurnalişti dacă Guvernul va reduce în acest an cota unică de impozitare.
"Astăzi avem o stabilitate macroeconomică pe care mergem în baza acordului cu Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional. În acest moment, bugetul este croit pe o cotă unică de 16% şi TVA de 24% şi pe această construcţie mergem anul ăsta. Vom vedea în viitor ce vom face", a spus Boc.
Prim-vicepreşedintele PDL Adriean Videanu a declarat recent că membrii coaliţiei de guvernare vor discuta despre un pachet de măsuri economice care ar putea include scăderea cotei unice de impozitare şi simplificarea fiscală.
Potrivit ministrului Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, Guvernul are perspectivă financiară pentru reducerea contribuţiilor sociale, potrivit încasărilor la buget pe primele două luni.
"Sunt variante în lucru. Aici avem acord cu organismele internaţionale privind reducerea aces-tor contribuţii. În funcţie de evoluţia încasărilor la buget - şi pe primele două luni avem încasări peste nivelul estimat şi dacă comparăm cu perioada din 2010, avem peste 12% - perspectiva financiară ne îndreaptă pentru a lua o decizie pentru reducerea contribuţiilor", a spus Ialomiţianu, duminică seară, la Palatul Victoria.
Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice, Dan Lazăr, a declarat că se analizează reducerea contribuţiilor angajatorilor după data de 1 iulie, existând mai multe variante de lucru în acest sens, reducerea fiind posibila de la 1 punct până la 3 puncte procentuale. În ceea ce priveşte cota unică, Lazăr a spus că deocamdată a fost asumată menţinerea cotei la 16% în acest an şi nu se vor face modificări, potrivit unei agenţii.