Premierul Emil Boc a declarat, ieri, în cadrul unui form al IMM-urilor, că dacă Guvernul ar fi apelat la soluţia creşterii taxelor în perioadă de criză ar fi compromis "bruma de speranţă" de relansare a mediului de afaceri.
Declaraţia sa vine în contextul în care Guvernul va reduce, temporar, pensiile şi salariile, fără să crească fiscalitatea, dar şi în condiiţiile în care, după spusele premierului, Fondul Monetar Internaţional (FMI) a venit la Bucureşti cu misiunea de a creşte TVA la 24%, cota unică la 20% şi de a scădea salariile în sectorul bugetar cu 20%.
"FMI a venit la Bucureşti cu misiunea de a creşte TVA la 24%, cota unică la 20% şi să scadă salariile cu 20%", a susţinut Emil Boc, adăugând: "Prin mecanismul inflaţiei, creşterea taxelor ar fi afectat veniturile populaţiei şi ar fi scăzut puterea de cumpărare, ar fi intrat în degringoladă cursul de schimb. Unii dintre cei prezenţi (n.r. aici la eveniment) îşi amintesc de o perioadă din istoria recentă, în care cursul de schimb s-a dublat într-o singură zi".
Premierul a precizat că măsurile de austeritate vor fi aplicate până la 31 decembrie 2010, dată până la care trebuie încheiat procesul de restructurare a aparatului bugetar.
"România nu se află într-un turn de fildeş sau într-un glob de cristal, iar la noi nu se vede ce se întâmplă în alte ţări care sunt în criză, de la Atlantic la Pacific, şi de care depind comenzile noastre de export şi măsurile de sprijin pentru IMM", a declarat Emil Boc, citat de Agerpres.
Premierul a adăugat că, în alte ţări, ponderea în PIB a cheltuielilor obligatorii (salarii, pensii, plata cotizaţiei la UE şi a serviciului datoriei externe) este în jur de 50%, în timp ce în ţara noastră aceste cheltuieli urcă la 70%. Astfel se justifică, conform Guvernului, de ce nu sunt bani suficienţi pentru investiţii.
Potrivit lui Boc, în perioada 2007 - 2008 au fost emise 20 de ordonanţe de urgenţă pentru mărirea salariilor şi a pensiilor, care au avut bugetul asigurat pe două luni, dar s-au dovedit nesustenabile ulterior.
"În ritmul actual, fără operarea reformelor anunţate miercuri, nivelul datoriei publice ar ajunge, în 2012, la 62%, faţă de 31% în anul curent", a spus Emil Boc, care a amintit că ţara noastră şi-ar pierde, în acel caz, credibilitatea externă, renunţând la programul cu FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană.
Primul-ministru a mai spus că Executivul ar fi putut decide să continue îndatorarea ţării, ceea ce i-ar fi "conservat pe politicieni" până în noiembrie - decembrie, când ţara nu ar mai fi putut plăti pensii şi salarii.
• Vosganian a depus la Senat o cerere de începere a urmăririi penale împotriva lui Boc
Senatorul PNL, Varujan Vosganian a anunţat că a depus, la Senat, o cerere de începere a urmării penale împotriva premierului Emil Boc. Potrivit Mediafax, cererea de începere a urmăririi penale vine pentru "refuzul nejustificat" al premierului de a pune la dispoziţia Comisiei economice informaţii legate de finanţarea investiţiilor publice în 2009 şi 2010.
• PSD depune o moţiune de cenzură şi sesizează Curtea Constituţională
Preşedintele PSD, Victor Ponta a declarat că social-democraţii vor depune o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Boc şi a precizat că partidul va contesta la Curtea Constituţională a României proiectele de lege, care prevăd măsurile de austeritate şi reforma pensiilor, auspra cărora Guvernul vrea să îşi asume răspunderea în Parlament.
1. doar minciuni
(mesaj trimis de radu în data de 28.05.2010, 22:54)
si care e solutia guvernului pentru ca acesti oameni sa reziste 7 luni? si apoi ce va urma? ca doar ei nu au nimic de pierdut,dupa cum a afirmat presedintele!