BOGDAN BADEA, PREŞEDINTELE DIRECTORATULUI HIDROELECTRICA "Avem investiţii cu o putere instalată de 890 de MW blocate de autorităţi ale statului"

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 11 noiembrie 2021

"Avem investiţii cu o putere instalată de 890 de MW blocate de autorităţi ale statului"

Hidroelectrica are 17 investiţii blocate în diverse stadii, din care unele obiective finalizate în proporţie de peste 90%

Hidroelectrica are obiective de investiţii cu o putere instalată ce însumează 890 de MW care sunt blocate de autorităţi ale statului pe motive ce ţin de avize şi autorizaţii, a declarat, ieri, Bogdan Badea, preşedintele directoratului companiei de stat. Acesta a fost audiat în Comisia parlamentară de anchetă privind creşterea preţurilor la produsele energetice, unde au fost chemaţi ieri inclusiv reprezentanţi ai Administraţiei Apelor Române, Agenţiei Naţionale pentru Arii Protejate şi Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, instituţii acuzate că blochează respectivele proiecte de investiţii.

Daniel Zamfir, senator PSD şi preşedintele Comisie de anchetă, a declarat în deschiderea audierilor: "Această întâlnire este urmare audierii domnului director general al companiei Hidroelectrica Bogdan Badea (...) în care am constatat faptul că sunt o serie de obiective (de investiţii) sunt blocate întrucât anumite avize de la instituţiile pe care le reprezentaţi fie întârzie fie nu sunt emise deloc. (...) Tuturor producătorilor le-am solicitat să ne prezinte viziunea şi proiectele de investiţii pe termen scurt, mediu şi lung pe care le au. Hidroelectrica, având în vedere ponderea însemnată (în consum) a energiei electrice, a identificat aceste situaţii pentru care nu poate continua aceste investiţii. Scopul acestei întâlniri este acela de a identifica în mod concret care sunt cauzele pentru care aceste obiective sunt în momentul acesta blocate şi obiectivul major este acela de a interveni la nivel legislativ ca aceste lucruri să se simplifice pentru că avem acest obiectiv zero de a creşte capacităţile de producţie".

Acesta a făcut referire şi la avertismentul de blackout făcut de Austria în urmă cu două săptămâni.

"Ca atare, în situaţia în care ne punem problema lipsei energiei electrice, pe o perioadă mai lungă sau mai scurtă, cred că numai putem sta cu mâinile în sân şi să privim cum dintr-un motiv birocratic nu putem să continuăm şi demarăm aceste investiţii care, din ce ne-a fost prezentat aici de către conducerea companiei Hidroelectrica, arată că situaţia este din punctul meu de vedere alarmantă. (...) Ce ne-a atras atenţia în mod deosebit la audierea trecută a fost faptul că sunt obiective în care s-au investit foarte mulţi bani, realizate unele în proporţii chiar de 90%, care sunt blocate din diverse motive".

Potrivit Hidroelectrica, există în prezent 17 obiective de investiţii blocate într-o formă sau alta de aceste întârzieri în avize. Potrivit companiei, printre acestea 17 se regăsesc şi investiţiile de la Răstolniţa sau de la Livezeni Bumbeşti unde sunt hidrocentrale finalizate în proporţie de 90%. La Livezeni-Bumbeşti s-au investit de exemplu 155 de milioane de euro şi de 7 ani de zile nu se poate continua investiţia pe motiv că există o hotărâre de instanţă care sistează lucrările.

Adriana Croitoru, director general Agenţia Naţională pentru Arii Protejate: "Atât ne-a dus capul!"

Bogdan Badea, preşedintele directoratului Hidroelectrica, a arătat că aceasta este o poveste care datează de la începutul anilor 90.

"Toate aceste proiecte pe care vi le-am detaliat în acele materiale transmise către membrii comisiei sunt proiecte începute fie înainte de revoluţie, fie imediat în perioada anilor 90, deci sunt proiecte foarte vechi, dar care au avut la bază toate avizele şi autorizaţiile cerute de legislaţia românească la acel moment şi care din varii motive - în special din cauza unei lipse de finanţare în diverse perioade - nu au putut fi puse în funcţiune. Ulterior începerii lucrărilor şi realizării unei părţi semnificative din respectivele obiective de investiţii, peste aceste obiective de investiţii, care au fost declarate prin acte normative de interes naţional şi de interes public, au fost declarate diverse parcuri naţionale tot prin hotărâri de guvern situri Natura 2000. Ulterior acestor momente, ne-am confruntat cu un val de procese din partea unor ONG-uri în vederea anulării autorizaţiilor de construire existente şi stopării lucrărilor şi (ne-am confruntat) în cel mai fericit caz cu reluarea procedurilor în ceea ce înseamnă avizul de mediu în conformitate cu legislaţia incidentă care s-a tot actualizat în ultima perioadă. Cazul de la Bumbeşti este sigur cel mai dramatic dintre toate pentru că acolo avem şi o hotărâre judecătorească dată în anul 2017 prin care ni s-a anulat autorizaţia de construire, motivul fiind acela că schimbându-se legislaţia trebuie actualizat acordul de mediu. Nu sunt de acord cu acest principiu şi nu cred că ar fi normal ca odată ce ai luat avize şi acorduri - pentru orice tip de investiţii şi nu este cazul doar al unei centrale hidroelectrice şi ne referim la tot ce înseamnă investiţii mari, pe termen lung, de punere în funcţiune - este normal ca în baza acelor acorduri şi avize să finalizezi investiţia şi să nu fii obligat pe parcursul execuţiei lucrărilor să te opreşti şi să întrebi autorităţile emitente ale respectivelor avize dacă mai sunt valabile sau dacă mai trebuie să facem ceva. Pentru că în această situaţie ne aflăm cu multe dintre investiţii", a explicat Bogdan Badea.

Adriana Croitoru, şefa Agenţiei Naţionale pentru Arii Protejate, a afirmat la rândul ei că lucrurile sunt foarte simple: atât i-a dus capul pe reprezentanţii statului.

"Lucrurile sunt foarte simple: atâta ne-a dus capul. Şi vă rog să înţelegeţi, o spun cu toată seriozitatea: dacă la Răstolniţa, statul român, în 1990, avea un acord de mediu pe un obiectiv strategic al acestei ţări, în 2007 vine şi face o arie protejată fix peste acest obiectiv. Şi ca să fie şi mai frumos îl dăm în administrare unui ONG. Mai departe, la Livezeni, şi domnul Badea poate să spună dacă am dreptate sau nu, s-a întâmplat fix acelaşi lucru. Statul Român are un obiectiv strategic, iar acelaşi stat vine şi face un act şi pune restricţii. Numai noi am fost în stare de aşa ceva. După care, în sfârşit, în 2018, statul român s-a trezit şi a venit şi a adus administrarea ariilor protejate la Agenţia Naţională pentru Arii Protejate", a spus Croitoru.

Zamfir a răspuns că actuala comisie nu încearcă să găsească vinovaţi, ci soluţii pentru deblocarea acestor investiţii.

"Dacă legislativ sunt motive pentru care nu se pot da avize, ok, venim, intervenim şi scoatem aberaţiile care ne împiedică să mergem mai departe. Dar credeţi-mă că suntem într-o situaţie critică", a spus Zamfir.

Sandor Bende, UDMR: "Nu putem arunca pisica în ograda celuilalt"

Investiţia blocată de la Bumbeşti-Livezeni are o putere instalată de 65 de MW, în timp ce hidrocentrala de la Răstolniţa are o putere instalată de 35 de MW.

"Avem 890 de MW putere instalată însumând toate proiectele pe care le avem blocate în diverse stadii", a spus Bogdan Badea, care a adăugat că unele proiecte sunt blocate de Agenţia pentru Protecţia Mediului din cauza unor cerinţe aberante cum ar fi amenajarea pe investiţia de la Bumbeşti-Livezeni a unei scări de peşte care să asigure un anume debit al apei.

"Acest necesar din consumul zilnic este în stand-by din diverse considerente. Nu vreau să intru în detalii cu privire la debitul scării de peşte. Nu ne interesează, este o chestiune secundară. Este nevoie să fie urmărite obiectivele majore, să nu importăm acest 20% din necesarul zilnic. (...) Nu vreau să zic că din cauza Ariilor Protejate, a Mediului sau a Apelor Române (sunt blocate aceste investiţii). Dar găsiţi o soluţie. Noi suntem aici să ascultăm unde vă împiedicaţi şi dacă este nevoie de o modificare rapidă a legislaţiei noi o putem face. Dacă studiile sunt prea sofisticate haideţi să simplificăm şi aceste lucruri. Dar să înţelegem că înainte de orice, de ONG-uri, arde cămaşa pe noi. Suntem în acest scenariu sumbru (de posibil blackout), iar noi stăm (cu proiectele) pentru că nu urcă peştele din aval în amonte cu 4 metri pe secundă", a afirmat Daniel Zamfir.

Întrebaţi ce măsuri concrete au propus diverşilor miniştrii ai Mediului pentru rezolvarea situaţiei acestor investiţii blocate, şeful serviciu avize şi autorizaţii de la Apele Române Daniela Săcuiu a răspuns "nu ştiu să vă răspund la această întrebare", iar directorul general adjunct Silviu Boţone a spus că "acum lucrăm la revizuirea legislaţiei", la care unul dintre parlamentari i-a răspuns "acum ar trebui să fiţi demis".

Deputatul UDMR Sandor Bende le-a transmis reprezentanţilor acestor autorităţi publice că "nu pot arunca pisica în ograda celuilalt".

"Avem investiţii care sunt blocate de 30 de ani şi nici nu am îndrăznit să găsim o soluţie. Toată lumea se ascunde după lege, după feliuţa lui. Spun că nu pot mai mult. Dacă îi întrebi dacă au încercat spun că nu le permite legea. Ai încercat să stai de vorbă cu Comisia Europeană, să îndrepţi acolo unde ai greşit, să faci studiu de dinainte ca să poţi să spui cuiva care vrea să construiască ceva că astea sunt condiţiile?", a afirmat Bende.

Totodată, Adriana Croitoru, şefa Ariilor Protejate, a adăugat că "trebuie să terminăm cu fracţiunile instituţionale dintre noi".

"Eu aş propune următorul lucru: Hidroelectrica să ne dea un tabel mare unde să spună investiţia asta, asta şi asta este blocată aici şi aici, iar noi, fiecare instituţie de mediu, pentru că aşa am deblocat şi autostrăzile, printr-un reprezentant, să urmărim şi odată la două-trei săptămâni să venim în Parlament şi vă spunem că ne-am blocat aici sau că aici avem nevoie de modificare legislativă. Asta ca să urmărim cumva", a spus Croitoru.

Badea, Hidroelectrica: "La Răstolniţa suntem blocaţi de Garda Forestieră Braşov"

De asemenea, Bogdan Badea a mai declarat că a trimis ieri Comisiei o propunere de modificări legislative pentru deblocarea acestor obiective de investiţii.

Badea a mai afirmat că schimbarea în legislaţie a sintagmei "interes public major" în "interes strategic naţional" ar putea elimina mare parte din blocaje pentru că mare parte din investiţiile Hidroelectrica sunt declarate de utilitate publică şi de interes naţional, iar interpretarea Agenţiei de Mediu este că "interes naţional" şi "utilitate publică" nu este totuna cu "interes public major".

Octavian Pătraşcu, director general la direcţia reglementări din Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, a spus că aceasta "nu este interepretarea noastră, această interpretare o dă ministerul Mediului".

"Aceste chestiuni nu au rezultat de la noi, au rezultat de la transpunerea legislaţiei", a spus Pătraşcu.

Totodată, Badea a mai spus că finalizarea investiţiei de la Bumbeşti-Livezeni ar mai dura circa un an de zile.

"Toate contractele de execuţie sunt puse pe hold, deci nu ar presupune o nouă procedură de achiziţie publică pentru finalizarea lucrărilor", a arătat Badea.

Acesta a adăugat: "La Răstolniţa depinde de (hotărârea de guvern de) defrişare. Acolo centrala este finalizată. Trebuie practic defrişat şi umplut lacul (de acumulare), defrişarea este necesară pentru cuveta lacului. (...) Noi suntem la Răstolniţa în acest moment cu autorizaţie de funcţionare perfect valabilă, cu investiţia în derulare, se lucrează la Răstolniţa, suntem blocaţi în acest moment de Garda Forestieră deşi avem o hotărâre de guvern de expropiere a cuvetei lacului pentru respectivul obiectiv de investiţii de doi ani şi jumătate nu primim avizul Gărzii Forestiere de la Braşov pentru obţinerea HG-ului de defrişare. (...) Avem hotărâre judecătoarească rămasă definitivă în ceea ce priveşte obligarea Gărzii Forestiere să emită acel act, avem plângere penală pe abuz în serviciu pe reprezentanţii Gărzii Forestiere".

Răstolniţa are o putere instalată de 35 de MW.

O concluzie a audierilor de ieri a fost că în săptămânile viitoare va fi invitat la Comisie inclusiv ministrul Mediului pentru clarificarea situaţiilor de mediu în cazul investiţiilor hidroenergetice.

Comanda carte
Gala BURSA 2024
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb