Bogdan Drăgoi: Finanţele se pregătesc să se împrumute în dolari

ELENA VOINEA
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 1 septembrie 2011

Bogdan Drăgoi: Finanţele se pregătesc să se împrumute în dolari

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) intenţionează să iasă, în trimestrul patru, pe pieţele internaţionale, cu o emisiune de obligaţiuni denominate fie în euro fie în dolari, potrivit lui Bogdan Drăgoi, secretar de stat în cadrul MFP, citat de Reuters.

\"În aşteptarea condiţiilor de piaţă, ministerul intenţionează să emită a doua emisiune, în trimestrul al patrulea. (...) Până atunci, vom lucra asupra procesului necesar care să ne permită să emitem titluri denominate în dolari şi vom decide la acel moment, dacă va fi favorabil, să emitem în euro sau în dolari\", a declarat, ieri, domnia sa.

MFP a anunţat, ieri, că va contracta servicii de asistenţă juridică pentru pregătirea programului de titluri de stat pe termen mediu (n.r. medium term notes - MTN) în dolari, ofertele urmând să fie depuse până la 6 septembrie, orele 11.30-12.00, la sediul ministerului.

\"Oferta tehnică şi financiară se vor introduce într-un plic sigilat, care, la rândul lui, împreună cu celelalte documente doveditoare se vor introduce într-un alt plic sigilat, pe care va fi trecută adresa, denumirea şi datele de contact ale ofertantului participant la procedură, precum şi denumirea achiziţiei publice\", potrivit datelor de pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice.

Urmează să fie selectate maximum trei societăţi de avocaţi/ asocieri/ consorţii, cu care se vor încheia contracte cadru de prestări servicii de asistenţă juridică, potrivit datelor publicate în Monitorul Oficial.

Deschiderea ofertelor este programată să aibă loc pe data de 6 septembrie, la ora 12.30, la sediul MFP.

Derularea programului MTN va trebui să respecte Legea privind valorile imobiliare din Statele Unite ale Americii 1933, potrivit unui ordin al MFP, publicat în Monitorul Oficial.

Ministerul Finanţelor Publice a avut în vedere, încă de acum două luni, conversia titlurilor de stat în dolari, ca urmare a interesului manifestat de fondurile de investiţii americane, la emisiunea de obligaţiuni pe pieţele externe, din iunie.

\"Sunt foarte multe fonduri americane foarte interesate de pieţele emergente. (...) America are avantaje, investitorii au apetit pentru maturităţi mai lungi, iar sumele sunt mult mai mari\", a declarat, la acea dată, Bogdan Drăgoi.

Prima emisiune MTN s-a încheiat pe 10 iunie, iar valoarea totală a subscrierilor a fost de trei miliarde euro. Ţara noastră a atras, în iunie, 1,5 miliarde euro de pe pieţele externe, din vânzarea de obligaţiuni cu scadenţă la cinci ani, la un randament de 5,29%.

Pentru finanţarea deficitului bugetului de stat şi pentru refinanţarea datoriei publice în luna septembrie a acestui an, Ministerul Finanţelor Publice urmează să emită certificate de trezorerie cu discont în valoare de un miliard de lei, pe 5 septembrie, potrivit Monitorului Oficial. De asemenea, o emisiune în valoare de 1,2 miliarde de lei este programată pentru 12 septembrie, o alta de 500 de milioane de lei, pentru 19 septembrie şi încă una de 400 de milioane de lei urmează să fie lansată pe 26 septembrie. Valoarea nominală a unui certificat de trezorerie cu discont este de 10.000 lei.

Ministerul Finanţelor Publice urmează să redeschidă şi emisiunile de obligaţiuni de stat de tip benchmark, cu scadenţă între trei şi zece ani, se mai arată în Monitorul Oficial.

O emisiune în valoare totală de 500 de milioane de lei, cu scadenţă la cinci ani, este programată pentru 1 septembrie, rata cuponului fiind de 6%. O altă emisiune de 700 milioane de lei, scadentă la trei ani, urmează să fie lansată pe 15 septembrie, rata cuponului fiind de 6,25%. De asemenea, o emisiune de 400 de milioane de lei, cu scadenţa la zece ani şi cu o rată a cuponului de 5,95%, este programtă pentru 22 septembrie. Valoarea nominală a emisiunii de obligaţiuni de stat de tip benchmark poate fi majorată prin redeschideri ulterioare ale acesteia. Valoarea nominală individuală a unei obligaţiuni de stat de tip benchmark este de 10.000 de lei.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb