Borbely: Guvernul respinge liberalizarea preţului la gaze

F.A.
Ziarul BURSA #Politică / 4 februarie 2011

Karoly Borbely

Karoly Borbely

Guvernul respinge "categoric" liberalizarea preţului la gaze în acest moment, a declarat, ieri, secretarul de stat în ministerul Economiei, Karoly Borbely. Acesta a precizat că măsură de liberalizare a preţului la gaze trebuie implementată în timp, nu de pe o zi pe alta.

Karoly Borbely a declarat, citat de Mediafax: "Ei pot să ceară (FMI - n.r.), dar Guvernul nu este de acord cu acest subiect. Nu este o măsură pe care să o iei de pe-o zi pe alta. Res-pingem categoric această idee".

Secretarul de stat a precizat însă că liberalizarea preţului la gaze este un proiect care se discută în acest moment, dar că această măsură va trebui implementată în timp.

Oficialul Ministerului Economiei a mai arătat că FMI solicită în general să se respecte condiţiile de concurenţă pe piaţă. Declaraţiile lui Karoly Borbely vin în contextul în care FMI a cerut marţi, în cadrul unei întâlniri cu ministrul Economiei, Ion Ariton, renunţarea la preţurile reglementate pentru producţia de gaze naturale şi energie electrică şi prezentarea unei noi formule de calcul.

După finalizarea discuţiilor cu FMI, Ion Ariton a declarat: "Ne solicită reverificarea preţurilor. (...) Preţurile să fie liberalizate, şi în cursul acestui an să ne prezentăm cu o noua formă de calcul, că sunt probleme".

Ministrul a subliniat că liberalizarea preţurilor reglementate nu înseamnă neapărat creşterea tarifelor plătite de populaţie.

Ministerul Economiei a transmis, ulterior, că liberalizarea preţurilor la gaze naturale, cu excepţia consumatorilor casnici şi captivi, propusă de FMI, nu este în prezent discutată de Guvern, dar că Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei va face, în lunile următoare, o analiză şi va prezenta concluziile Executivului, pentru luarea unei decizii în acest sens.

Sindicaliştii din industria chimică s-au declarat împotriva măsurii de liberalizare a preţului la gaze, sus-ţinând că aceasta va duce la închiderea mai multor unităţi din industria chimică şi, implicit, la un nou val de concedieri.

Iulian Iancu: Liberalizarea bruscă a pieţei gazelor va duce la prăbuşirea industriei chimice

Liberalizarea bruscă a pieţei gazelor naturale ar presupune intrarea în faliment a consumatorilor mici şi mijlocii şi prăbuşirea chimiei şi petrochimiei la nivel naţional, consideră Iulian Iancu, preşedintele Comitetului Naţional Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME). Iulian Iancu a explicat, potrivit Agerpres: "Există trei etape ce trebuie parcurse în domeniul gazelor naturale. Populaţia şi asociaţiile, adică şcoli, spitale, trebuie să folosească gaze naturale din producţia internă. În Franţa a fost creată renta nucleară. Şi la noi este posibil. În al doilea rând, liberalizarea pieţei pentru ceilalţi consumatori nu poate fi realizată peste noapte, ci gradual. Făcută brusc, aşa cum se vrea, ar însemna să dea faliment firmele mici şi mijlocii. De asemenea, chimia şi petrochimia vor muri, iar România va fi scoasă astfel de pe o piaţă competitivă. Liberalizarea trebuie să fie gândită şi realizată gradual". Iulian Iancu a mai apreicat că legislaţia naţională va trebui să definească consumatorul vulnerabil. (A.G.)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb