BRD - venituri în creştere dar profit în scădere, anul trecut

A.I.
Piaţa de Capital / 6 februarie

BRD - venituri în creştere dar profit în scădere, anul trecut

Maria Rousseva, CEO: "Creşterea veniturilor, susţinută de volumele mai mari pe toate segmentele de afaceri, combinată cu gestiunea disciplinată a costurilor şi riscurilor, a condus la o rentabilitate a capitalurilor proprii de 16,6%"

Cheltuielile operaţionale s-au majorat cu 6,8%, în principal pe fondul taxei pe cifra de afaceri, de aproape 129 milioane lei

Banca a înregistrat o alocare netă de provizioane de 145 milioane lei în 2024, comparativ cu o eliberare provizioane de 57 milioane lei în 2023

Grupul BRD a raportat un profit net preliminar de 1,52 miliarde lei pentru anul trecut, cu 8% sub cel obţinut în anul anterior, în vreme ce venitul net bancar s-a ridicat la circa patru miliarde de lei, în creştere cu 5% comparativ cu cel din 2023, conform raportului emitentului publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

La nivel de bancă, BRD a raportat un profit net de 1,47 miliarde lei, în scădere cu 10% comparativ cu cel din anul trecut.

Maria Rousseva, CEO-ul BRD Groupe Societe Generale, a declarat: "2024 a fost un nou an solid pentru BRD, care a continuat să obţină performanţe comerciale ridicate pe toate segmentele de afaceri, înregistrând o creştere solidă a soldului creditelor nete, +19% faţă de 2023. Segmentul companiilor a avut cea mai mare creştere, de +29% YoY, în timp ce performanţa comercială pe segmentul retail s-a intensificat, determinând o creştere a portofoliului de 13% faţă de 2023. Producţia de credite acordate clienţilor persoane fizice a rămas foarte dinamică, atingând niveluri record, însumând aproape 12 miliarde lei, în creştere cu 54%, determinată de creşterea atât a creditelor de consum, cât şi a celor pentru locuinţe".

Potrivit CEO-ului BRD, anul trecut, finanţările sustenabile nou acordate de bancă au ajuns la peste 1,8 miliarde lei, producţia cumulată din ultimii trei ani atingând aproape 1,3 miliarde euro, cu mult peste ţinta stabilită iniţial pentru finalul anului 2025.

"Din punct de vedere financiar, creşterea veniturilor BRD, susţinută de volumele mai mari pe toate segmentele de afaceri, combinată cu gestiunea disciplinată a costurilor si riscurilor, a condus la un ROE de două cifre, de 16,6% şi la un raport cost-venit imbunătaţit, excluzând impactul noii taxe pe cifra de afaceri. Calitatea activelor rămâne solidă, în timp ce nivelurile de lichiditate şi capital sunt robuste, poziţionând bine BRD pentru continuarea creşterii", mai spune Maria Rousseva.

Veniturile nete din dobânzi, principalul pilon de creştere, au marcat un avans de +6,8% an/an în 2024 la nivel de grup, până la 2,91 miliarde lei, determinat de o activitate comercială robustă atât pe segmentul retail, cât şi pe cel al companiilor, fiind temperat de creşterea costurilor de finanţare cu depozitele clienţilor, dar într-un ritm mai moderat, urmând tendinţa dobânzilor de piaţă la lei. Veniturile nete din comisioane au crescut cu +7,8% în dinamică anuală, la 808,8 milioane lei, determinate în principal de intensificarea activităţilor de creditare şi a tranzacţiilor clienţilor. Mai exact, transferurile, pachetele de servicii şi activitatea privind cardurile au avut o contribuţie pozitivă semnificativă la dinamica anuală, conform raportului băncii.

Alte venituri bancare (-13,2% în dinamică anuală) au fost influenţate în principal de un provizion limitat excepţional înregistrat în primul trimestru din 2025 şi de vânzarea portofoliului de credite al BRD Finance.

Cheltuielile operaţionale au crescut cu 6,8% în dinamică anuală în 2024, până la circa două miliarde de lei, determinate în principal de noua taxă pe cifra de afaceri. Fără a lua în considerare această taxă, costurile au fost menţinute stabile, în ciuda inflaţiei încă ridicate. Costurile cu personalul au crescut cu +4,9% faţă de 2023, la aproximativ un miliard de lei, determinate de salariile fixe mai mari şi de alte ajustări ale pachetului de compensare în cadrul noului contract colectiv de muncă intrat în vigoare în iunie 2024. Evoluţia altor cheltuieli (-2,7%, excluzând contribuţia la Fondul de Garantare a Depozitelor şi la Fondul de Rezoluţie şi noua taxă pe cifra de afaceri) reflectă în principal efectul combinat al creşterii cheltuielilor IT pe fondul efortului continuu de digitalizare a activităţii bancare, câştigurilor din vânzarea unor active imobiliare şi economiilor de costuri administrative, legate şi de închiderea activităţii BRD Finance.

Pentru anul 2024, contribuţia cumulată la Fondul de Garantare a Depozitelor şi la Fondul de Rezoluţie a fost redusă la 43,5 milioane lei, de la 68,1 milioane lei în 2023. Pe de altă parte, noua taxă de 2% pe cifra de afaceri, s-a ridicat la 128,7 milioane de lei din creşterea costurilor, se arată în raportul BRD.

Venitul operaţional brut al Grupului BRD a ajuns la două miliarde lei în 2024 (+3,6% şi +10,2% în dinamică anuală, excluzând taxa pe cifra de afaceri), iar raportul cost/venit a crescut doar ca urmare a noii taxe (50,2% în 2024 faţă de 49,4% în 2023). Excluzând impactul taxei, raportul cost/venit s-a îmbunătăţit cu peste 200 de puncte de bază, la 47,0% în 2024, de la 49,4% în 2023, potrivit băncii.

Portofoliul de credite s-a menţinut solid pe parcursul anului, cu o rată a creditelor neperformante, rata NPL, în jurul nivelului minim istoric, ajungând la 2,1% la finalul lunii decembrie 2024 (în uşoară creştere faţă de nivelul minim-record de 1,9% înregistrat la finalul anului 2023, dar încă sub media sistemului bancar), în timp ce rata de acoperire a creditelor neperformante, NPL coverage, se situează la un nivel confortabil (77,8% la finalul lunii decembrie 2024 faţă de 76,0% la finalul anului 2023).

Costul net al riscului a înregistrat o alocare netă de provizioane de 145 milioane lei în 2024, comparativ cu o eliberare netă de provizioane de 57 milioane lei în 2023, reflectând o revenire la niveluri normalizate, se mai arată în raportul băncii.

Soldul creditelor nete, inclusiv finanţarea prin leasing, au ajuns la 49,7 miliarde lei, marcând o creştere de +19,1% faţă de finalul lunii decembrie 2023, susţinută de activitatea robustă de creditare atât pe segmentul companiilor, cât şi pe cel al persoanelor fizice. Creditele acordate companiilor au rămas principalul motor de creştere, cu un avans anual de +29% an/an, în timp ce creşterea segmentului retail este alimentată în continuare, marcând un avans de +13% an/an la finalul lunii decembrie 2024, se arată în raport.

Producţia de credite pentru persoane fizice a ajuns la aproape 12 miliarde de lei în 2024, în creştere cu +54% faţă de 2023, bazându-se pe o performanţă bună atât a creditelor de consum, cât şi a celor pentru locuinţe. Producţia de credite de consum a totalizat 7,3 miliarde lei, în creştere cu +49% în dinamică anuală, în timp ce finanţarea proiectelor de achiziţie de locuinţe pentru clienţi a crescut cu +63% în dinamică anuală, până la 4,4 miliarde lei.

La finalul lunii decembrie 2024, creditele acordate persoanelor fizice au crescut cu +12,0% faţă de finalul anului 2023. În plus, soldul creditelor nete ale companiilor mici a înregistrat, şi el, o creştere remarcabilă, +25,8% an/an, susţinută de îmbunătăţirea proceselor de creditare şi de implicarea puternică în programele guvernamentale, conform raportului grupului financiar.

Finanţarea companiilor a menţinut un ritm puternic de creştere, soldul creditelor nete crescând cu +29% în dinamică anuală la finalul lunii decembrie 2024, susţinut de contribuţia solidă atât a companiilor mari, cat şi a IMM-urilor. Activitatea de leasing şi-a continuat traiectoria de creştere puternică, soldul finanţărilor nete majorându-se cu +19,6% an/an, la finalul lunii decembrie 2024, la peste două miliarde lei, reconfirmând leasingul financiar ca soluţie de finanţare accesibilă şi eficientă, se menţionează în raport.

Francezii de la Societe Generale deţin 60% din instituţia de credit a cărei evaluare bursieră la BVB se ridică la circa 12,8 miliarde de lei.

Opinia Cititorului ( 7 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Toate bancile romanesti au profituri exceptionale in afara de BRD.

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    1. Prețul e ținut sus de fondurile de pensii.

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

      Cu un asemenea profit, probabil ca si dividendul va fi mai mic fata de anul trecut

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

      La anul pe vremea asta pretul cred ca va fi sub 15 lei/actiune

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

      La anul?! imediat dupa exdividend o ia zdravan la vale. a fost 12 lei acum aproape 2 ani. Pune pe un grafic din 2005 cum a mers BRD si cum TLV te ia groaza, BRD a crescut 70% iar TLV 800%, aia lucreaza acolo ca la stat timpul trece leafa merge nu avem noi treaba cum merge intreprinderea

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    Dividendul, cat e dividendul?

    Cei care va plângeați de SNP, ăia au venit în față și au zis direct, ce cat și cum, BRD va tine în suspans… 

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    1. La SNP e posibil sa avem si un dividend special.

      OMV Austria acorda dividend special. Din raportul OMV Austria: 

      ,,Total dividend per share of EUR 4.75 proposed2 comprising of a regular dividend per share of EUR 3.05 and a special dividend per share of EUR 1.70''

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Feb. 2025
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7728
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2971
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9880
Gram de aur (XAU)Gram de aur440.2758

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb