Brokerii îşi canibalizează clienţii

Grupaj realizat de MAKE ŞI Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 9 septembrie 2009

Brokerii îşi canibalizează clienţii

Bursa bucureşteană nu mai reacţionează de mult la nici un stimul venit din economia reală; brokerii noştri stau cu ochii pe evoluţiile burselor occidentale şi le copiază tendinţele.

În mod ironic, marile burse occidentale, ele însele, nu mai ilustrează corect mersul economiei reale. Criza a adus componenta psihologică a pieţei de capital la conducerea burselor.

Bursa londoneză, cea germană şi cea newyorkeză au înregistrat, în ultimul timp, creşteri nejustificate, în raport cu scăderile din economie.

Unele semne proaste la bursele mari, în cursul şedinţelor de tranzacţionare de ieri, au produs frisoane brokerilor noştri.

Aceasta ar fi cauza unor manevre pripite ale brokerilor, care, printr-o combinaţie de operaţiuni pe ambele pieţe - la BVB şi la Bursa sibiană - au condus la pierderi ale clienţilor de circa 40.000 de euro.

Dacă ipotezele în această privinţă se dovedesc adevărate, atunci, probabil că avem de a face cu un abuz de piaţă.

Greu de dovedit, cu legea noastră ...

Cert este că, dintre puţinii investitori pe care îi mai numără piaţa noastră de capital, o parte au fost eliminaţi ieri. Şi nici că se vor mai întoarce.

Suspiciuni în piaţă...

Acţiunile societăţilor de investiţii financiare, în special SIF2 Moldova şi SIF5 Oltenia, au oscilat puternic în şedinţa de tranzacţionare de ieri, trezind unor participanţi la piaţă bănuiala că ar fi manipulate.

În numai 45 de minute, titlurile SIF5 s-au scumpit de la 1,18 la 1,23 lei/titlu şi s-au ieftinit la loc, pentru a-şi începe din nou aprecierea.

Similar, SIF2 a ajuns de la 1,04 la 1,12 şi înapoi la 1,07, în acelaşi interval orar.

Mişcările pe cele două titluri la Bursa de Valori Bucureşti, care au avut loc după ora 13.00, au declanşat executarea unui val de ordine "Stop loss" (n.r. limitare a pierderilor) la Bursa de la Sibiu pentru poziţiile "short" (n.r. de vânzare la termen) deschise pe cei doi emitenţi, potrivit unor surse din piaţă. Există opinia că unii brokeri, care ştiau la ce nivele sunt plasate ordinele "stop loss", au manipulat piaţa spot în acea direcţie, pentru a-i executa pe vânzătorii derivatelor respective. "Manevra" le-ar fi adus un câştig de circa 40.000 de euro.

Pericolul pentru piaţa bursieră este pierderea investitorilor, odată cu pierderea banilor din conturi.

Anca Dumitru, directorul general al BVB, ne-a declarat că Bursa are în vedere tranzacţiile cu SIF-uri efectuate ieri, la fel cum are vedere toate tranzacţiile la preţuri sau în volume deosebite. "Analiza tranzacţiilor ar putea dura câteva zile", ne-a spus doamna Dumitru, adăugând că dacă BVB va constata nereguli, le va transmite arbitrului pieţei de capital, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare.

Londra

La o scădere a producţiei industriale britanice de 11%, pe ultimul semestru, bursa londoneză a crescut, din martie şi până acum, cu 40%. De vineri, până ieri la prânz, indicele FTSE marcase un plus de 3%.

Frankfurt

Indicele DAX 30 a crescut de la închiderea de vineri, până ieri la prânz, cu +4%.

Faptul are loc în condiţiile în care producţia industrială germană din ultima lună a căzut cu -0,9%.

New York

Şomajul american a atins 9,7% - maximul ultimei jumătăţi de secol.

Ieri, însă, NYSE a crescut cu 1%, în cursul dimineţii.

Tokyo

Consecinţa declaraţiei viitorului premier japonez (după câştigarea alegerilor parlamentare de către PDL) că nu va mai interveni pentru a menţine yenul slab, a făcut ca Bursa din Tokyo să devină singura mare bursă aflată mai jos decât maxima anului.

Opinia Cititorului ( 13 )

  1. Make ca investitor vechi pe bursa romaneasca ar trebui sa stie ca de mult la baza tranzactiilor nu mai stau fundamente economice. Acestea au fost inlocuite de: frica, lacomie, disperare, rabdare, efect de turma, manipulare, si multe altele ...

    1. Nu am investit niciodata pe piata de capital;exista o interdictie interna ziarului BURSA;ziaristii specializati si conducerea nu au voie sa investeasca;decizia dateaza din 1995.

    Bursa este intotdeauna cu un pas inaintea economiei. Cu un pas fata de rezultatele din economie. Bursa anticipeaza ce "va fi"; cu siguranta daca compari bursa cu ce "este" vei concluziona ca bursa se insala. Nimic mai fals... Piata are intotdeauna dreptate!

    1. Piata are intotdeauna dreptate ... cind,realmente, este piata.Noi n-am avut piata de capital niciodata,daca ne raportam la functiunile pe care ea trebuie sa le indeplineasca in economie.Asa ca piata noastra nu are cum sa aiba dreptate,nici cu privire la viitor,nici la prezent,nici la trecut.

      Pe ce criterii va angajeaza astia-n firme mai broker de trei lei?

    Buna ziua,

    Pentru detectivii Make si A. Ardeleanu. Tin sa va spun ca articolul are un caracter neserios si ar fi mai nimerit in Cancan, pare bazat pe presupuneri si speculatii si ca i se adauga suma de 40.000 de eur ca sa para veridic. 

    Domnul Make m-a dezamagit de data asta, de obicei nu o face, d-na Ardeleanu nu, ca de la dansa nu mai am pretentii. 

    Tin sa mai adaug un aspect: datele legate de scaderile economiilor dezvoltate si cresterile burselor par la prima vedere corecte, dar se pune intrebarea: de la ce nivel au inceput bursele sa creasca? Mai precis - nu erau ele (actiunile) mult subevaluate? Sa luam exemplul unei actiuni care de la un maxim de 35 USD a ajuns la 1,80 USD, si nu e vorba de Genaral Motors aici. Cred ca o data in plus articolul da impresia de tabloid. 

    Cu stima,

    PF 

    1. Vedeti doar dintr-o parte problema. Nu spuneti nimic de anul 2008 cand bursele s-au prabusit de cateva ori, desi nici productia si nici vanzarile nu au scazut la acelasi nivel. De exemplu actiunile Petrom sunt la 0.26, de peste 2 ori mai slab decat in perioada 2006-2008, desi anul acesta Petrom are profit la nivelul anului 2006. Petrom are actiunea doar de 2 ori si jumatate mai mare decat la vanzarea cica foarte ieftina catre OMV, desi din 2004 pretul petrolului este acum dublu si in plus petrom a facut f. multe investitii.

      Da,sint presupuneri,evaluari,iar nu informatie certa (nu avem acces la ea); dar asta o spunem in clar,in articol.Semnalam ca este posibil - supraveghetorii (fie ca-i CNVM,fie ca-i un organism intern pietei) au acces la informatia certa si pot infirma sau confirma scenariul.Dar,indiferent ca in aceasta ocazie scenariul s-ar dovedi fals,titlulramine adevarat.Pentru asta avem informatii certe.

      Domnule Maximus,ceea ce spuneti este ca piata nu este conectata la economia reala.Asta am spus si noi.

      Daca ati fi fost informati ati fi observat ca piata a inceput sa cresca in momentul in care a aparut stirea referitoare la eliminarea pragului de la sif-uri transmisa la TMC.

      Domnule Make,

      Spuneti 13:37, si sper ca imi raspundeati mie, ca sunt presupuneri, evaluari, totusi avansati suma de 40.000 de eur. Poate era bine sa explicati cum ati ajuns la ea. 

      Daca au fost cum se spune in articol "manevre pripite" ale brokerilor, ar fi ok. S-au pripit oamenii. Dar articolul semnaleaza ceva ilegal, nu pripeala. 

      Mai spuneti in articol "Bursa londoneză, cea germană şi cea newyorkeză au înregistrat, în ultimul timp, creşteri nejustificate, în raport cu scăderile din economie." 

      Eu am spus: "Tin sa mai adaug un aspect: datele legate de scaderile economiilor dezvoltate si cresterile burselor par la prima vedere corecte, dar se pune intrebarea: de la ce nivel au inceput bursele sa creasca? Mai precis - nu erau ele (actiunile) mult subevaluate? Sa luam exemplul unei actiuni care de la un maxim de 35 USD a ajuns la 1,80 USD, si nu e vorba de Genaral Motors aici. Cred ca o data in plus articolul da impresia de tabloid." Eu m-am referit la o actiune in care am investit, si care a ajuns sa valoreze peste 4 USD in prezent, si e doar un exemplu. 

      O zi buna,

      PF 

    Bursa anticipeaza evolutia economiei. Nu detin amanunte referitoare la o eventuala manipulare a pietei asa ca nu pot sa exprim o opinie in acest sens. Pot doar sa spun ca nu a fost nici prima si probabil nici ultima data cand s-a intamplat asa ceva.... La volatilitatea ridicata ma refer nu la manipulare. A considera ca volatilitatea ridicata este manipulare.....mi se pare complet neprofesionist. Iar datele ce le expui in acest articol referitoare la situatia economica externa or fi ele adevarate dar nu sunt suficiente. Sau poate ca nu iti mai aduci aminte cand au inceput sa scada bursele. Explica-mi de ce bursa noastra a inceput scaderea din august 2007? La noi criza a inceput sa se simta cu adevarat abia dupa mijlocul lui 2008. Dar cam la ce nivel era atunci bursa fata de maximele din 2007? Iar titlul articolului este cel mai neprofesionist. Dupa ce citesti articolul, titlul pare luat din ziarele de scandal. Sincer...mie mai degraba articolul tau mi se pare manipulare....Sau o incercare in acest sens.

    a venit cu un titlu de 0,2 bani si cu niste dei cretine. de unde se trezeste el marele investigator, linge niste prostii aruncate de unul sau de altul si face un articol de deschidere de ziar. Vai, asa rau ati ajuns, nu mai aveti bani? cred ca vreti sa va reprofilati pe cancan.

    Apropo, se vede ca la aarticolul asta nu ati furat de nicaieri, pentru ca este varza. niste idei de kkt, prezentare de kkt si niste concluzii si mai de kkt. 

    Sa va fie rusine, ziaristi de 0,2 bani.

    Sper sa dati faliment mai repede! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb