Brusc, Guvernul Ponta a învăţat aria FMI

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 9 mai 2012

Brusc, Guvernul Ponta a învăţat aria FMI

Vineri, Guvernul Ponta a fost foarte vehement, spunând că nu doreşte continuarea privatizărilor

Ieri, Ponta a asumat privatizarea companiilor de stat în draftul scrisorii de intenţie cu FMI

Guvernul Ponta nu a mai schimbat ţintele asumate de Guvernul Ungureanu în privinţa privatizărilor din energie şi a managementului privat implementat în companiile din subordinea Ministerului Economiei. Când era în opoziţie, USL a protestat împotriva "privatizărilor pe nimic" şi a ridicat un semn de întrebare asupra oportunităţii listărilor companiilor din energie.

Se pare că actualul guvern a fost convins rapid de oficialii FMI că privatizarea companiilor energetice trebuie realizată, având în vedere schimbarea radicală de viziune.

În textul moţiunii care a dărâmat Guvernul Ungureanu, USL arată că vânzarea a 15% din Transelectrica prin ofertă secundară la Bursa de Valori Bucureşti nu a adus cine ştie ce bani la bugetul de stat (n.r. în diverse ocazii, parlamentarii USL s-au plâns că suma nu acoperă nici măcar contravaloarea modernizării unei staţii electrice) şi că "se ridică numeroase semne de întrebare pentru că Guvernul Ungureanu doreşte să continue vânzarea unor pachete de acţiuni la companii extrem de importante pentru siguranţa şi securitatea naţională".

Acum, când este la putere, Guvernul Ponta a schimbat, brusc, foaia şi continuă proiectele PDL din energie, care au fost asumate şi în cadrul negocierilor cu FMI. Cel puţin aşa arată draft-ul Scrisorii de Intenţie agreată cu FMI şi obţinut ieri de ziarul BURSA.

Noul Executiv se angajează să accelereze procesul de vânzare pe Bursă a unor pachete minoritare de acţiuni deţinute de stat la companiile energetice. Astfel, potrivit documentului citat, autorităţile au propus lansarea vânzării a 15% din acţiunile Transgaz la finele lunii iunie 2012, listarea Romgaz la jumătatea lunii septembrie a acestui an, listarea Hidroelectrica la jumătatea lunii octombrie şi listarea Nuclearelectrica la finele anului curent.

Scrisoarea mai arată că actualul Guvern va lansa, până în 2013, şi licitaţiile pentru vânzarea pachetelor majoritare de acţiuni deţinute de stat la companiile de distribuţie din cadrul Electrica, la Electrica Furnizare, Electrocentrale Bucureşti dar şi la complexurile energetice Oltenia şi Hunedoara (înfiinţate prin restructurarea, în acest an, a unităţilor de producţie existente).

În documentul agreat cu FMI, proaspătul Executiv se angajează să rezolve situaţia Termoelectrica SA, care va intra în lichidare în septembrie. Unităţile termo de la Brăila şi Galaţi au fost separate legal de Termoelectrica pentru a putea intra în companiile mixte create cu E.ON şi Enel.

Managerii privaţi

Guvernul Ponta continuă şi planurile PDL de selectare a managerilor privaţi pentru companiile din subordinea Ministerului Economiei propunând ca termene sfârşitul lunii iunie pentru Oltchim, Hidroelectrica şi Electrica Furnizare, sfârşitul septembrie-octombrie pentru Nuclearelectrica, Romgaz şi Complexul Energetic Oltenia, sfârşitul lunii decembrie pentru Transgaz.

Draft-ul Scrisorii de Intenţie mai arată şi întârzierile produse în procesul de privatizare al Cuprumin, unde licitaţia a eşuat, dar nu menţionează şi ce se va întâmpla cu societatea în continuare. Întârzieri sunt şi la Oltchim, a cărei privatizare a fost amânată pentru luna septembrie din cauza unor probleme tehnice (documentul nu intră în detalii).

Calendarul liberalizării

Scrisoarea cuprinde şi calendarul liberalizării preţurilor energiei electrice şi gazelor naturale. Pentru electricitate, calendarul liberalizării va fi gata la sfârşitul lunii iunie. La finele anului viitor, numai populaţia va avea preţ reglementat. Liberalizarea preţului electricităţii pentru populaţie va avea loc treptat, în perioada 2013-2017.

Pe piaţa gazelor, preţurile pentru consumatorii non-casnici vor începe să crească din decembrie 2012 şi până la finele anului 2014 vor ajunge la media preţurilor din Uniunea Europeană. Astfel, pentru agenţii economici şi consumatorii industriali, preţul gazelor va fi complet liberalizat din 1 ianuarie 2015 cu condiţia ca diferenţa dintre tariful intern şi media europeană să nu fie foarte mare. Astfel, dacă această diferenţă este mare, liberalizarea completă va fi amânată cu un an. Pentru populaţie, alinierea preţului la media europeană va avea loc între 2013 şi sfârşitul anului 2018.

Documentul citat cuprinde şi intenţia Guvernului de a accelera negocierile pentru obţinerea unui preţ mai bun pentru importurile de gaze din Rusia dar şi negocierile pentru asigurarea unor surse alternative de aprovizionare. Autorităţile au intenţia şi de a ridica interdicţia de export a gazelor pentru că măsura încalcă legislaţia europeană.

OPCOM (administratorul pieţei noastre de electricitate) va avea, la 1 ianuarie 2013, o platformă de tranzacţionare a gazelor. Ulterior, OPCOM va avea acţionariat privat. Aceste informaţii au fost publicate în exclusivitate de ziarul BURSA, în ediţiile din 26 şi 28 aprilie.

Guvernul Ponta pregăteşte şi măsuri de taxare a profiturilor extraordinare a companiilor din petrol şi gaze şi va finaliza, în acest an, sistemul nou de redevenţe pentru perioada 2015-2025.

"Băieţii deştepţi" din energie

Draft-ul scrisorii de intenţie agreat cu FMI arată că 9 din cele 10 companii furnizoare de electricitate care au contracte directe cu Hidroelectrica au acceptat negocieri de preţ în creştere şi reduceri de cantităţi. Dar negocierile vor mai fi prelungite şi în luna mai având în vedere investigaţiile declanşate de Consiliul Concurenţei şi Comisia Europeană. Autorităţile promit să facă publice aceste contracte cu băieţii deştepţi în termen de 30 de zile de la finalizarea negocierilor şi se angajează să impună tranzacţionarea pe platforma OPCOM a tuturor cantităţilor de energie disponibile la producătorii controlaţi de stat.

Managementul privat şi listările la Bursă, priorităţile ministrului Chiţoiu

Procedura de predare-primire a Ministerului Economiei nu a fost protocolară, cel puţin în faţa presei. Lucian Bode, ministrul demis al Economiei, şi Daniel Chiţoiu, actualul ministru, au făcut, degajaţi, scurte declaraţii de presă în faţa ministerului din Calea Victoriei.

Daniel Chiţoiu i-a mulţumit lui Lucian Bode pentru scurta şi eficienta radiografie a Ministerului Economiei şi mai ales pentru sfaturile oneste pe care i le-a dat în legătură cu interesele pe care le au anumite companii. Domnia sa a ţinut să menţioneze că priorităţile sale sunt onorarea obligaţiilor pe care România şi le-a luat faţă de instituţiile financiare internaţionale dar şi îndeplinirea programului de guvernare: "Voi continua programul de implementare a managementului profesionist în companiile de stat şi voi accelera vânzarea pe Bursă a acţiunilor companiilor de stat. De asemenea, vom continua privatizările pachetelor minoritare şi majoritare de acţiuni a companiilor energetice deţinute de stat. Pe Bursă vom scoate acţiuni de la Transgaz, Romgaz, Hidroelectrica şi Nuclearelectrica".

La capitolul privatizări în energie prin vânzarea de pachete majoritare ministrul Chiţoiu a menţionat societăţile de distribuţie ale Electrica SA, Electrica Furnizare şi Complexurile Energetice Oltenia şi Hunedoara.

Domnul Chiţoiu a mai spus că-şi va păstra promisiunea de a analiza, în zece zile de la preluarea Ministerului Economiei, contractele bilaterale încheiate între Hidroelectrica şi "băieţii deştepţi" din energie. Domnia sa speră ca la finalul celor zece zile să poată fi tranşată problema renegocierii preţurilor şi cantităţilor din aceste contracte. (A.T.)

În noiembrie 2011, Victor Ponta spunea: Nu vrem privatizări în sectorul energetic.

Victor Ponta: "Sunt absolut convins că societăţile producătoare de energie trebuie să aibă în continuare un acţionariat majoritar al României"

Actualul premier şi preşedinte PSD, domnul Victor Ponta, a declarat în luna noiembrie, cu ocazia lansării Viziunii USL privind sectorul energetic, că USL nu este de acord cu privatizarea, în acest moment, a societăţilor de producţie energetică din ţară. Domnia sa spunea: "Nu suntem de acord cu privatizarea în acest moment a societăţilor de producţie energetică. De ce? În primul rând pentru că s-a dovedit şi se dovedeşte că un stat responsabil, nu un stat condus de un Guvern mafiot, ci unul condus de un Guvern cinstit în Europa, îşi deţine controlul asupra producătorilor de energie.

Nu vreau ca România să devină o colonie în 2012 în care nimic nu mai este al nostru, în care trebuie să plătim taxe şi pentru aerul sau pentru străzile pe care mergem vândute de Guvernul actual (...)

"Sunt absolut convins că societăţile şi companiile producătoare de energie trebuie să aibă în continuare un acţionariat majoritar al României, nu al altcuiva şi că în acest fel vom salva şi locurile de muncă şi ne vom salva siguranţa noastră energetică pentru anii care urmează. Nu este nici momentul potrivit să ne apucăm să ne vindem ultimele lucruri pe care le mai avem în casă. Cred că am vândut prea mult, nu doar în Guvernul actual, ci şi în guvernul PSD, şi în PNL, dar fără să ne dăm seama că vom ajunge în 2009 - 2011 să fim conduşi de un Guvern trădător, care îşi va pune interesele lui personale înaintea alor noastre".

5 mai 2012: Guvernul Victor Ponta spunea "stop" privatizărilor

Cabinetul Victor Ponta nu vrea să ducă la bun sfârşit privatizările pe care guvernele Boc şi Ungureanu s-au angajat să le facă în acest an, potrivit unor surse politice. Se pare că singura privatizare acceptată de Guvernul Ponta era cea a companiei CFR Marfă.

În discuţiile cu reprezentanţii FMI ţinute vineri, 4 mai 2012, la sediul BNR, partea română a cerut amânarea sau chiar stoparea privatizărilor în unele cazuri, cum ar fi pentru CupruMin.

Se pare că delegaţia noastră a fost foarte vehementă atunci când a spus că nu doreşte continuarea privatizărilor, nici măcar în cazul companiilor care sunt scoase la licitaţie cu un pachet minoritar, cum ar fi Hidroelectrica şi Poşta Română.

Oficialii români s-au arătat dispuşi cu listarea unor pachete minoritare pe bursă, iar vânzarea să fie făcută la momentul oportun, când statul va putea primi cea mai mare sumă pentru aceste companii de stat.

Florin Georgescu, despre privatizări: Se respectă prevederile negociate de noul guvern

Guvernul va respecta toate prevederile privind privatizarea care vor fi convenite la negocierile cu delegaţia FMI, a afirmat ministrul desemnat pentru Finanţe, Florin Georgescu, întrebat dacă Cabinetul Ponta va stopa procesul de privatizare. "Se respectă toate prevederile negociate, în condiţiile în care se actualizează, pentru că unele s-au realizat, altele nu, este nevoie de alte termene", a spus Georgescu.

Potrivit programului de guvernare, Guvernul USL îşi propune "continuarea procesului de privatizare, mai ales acolo unde şi atunci când privatizarea aduce responsabilitate şi chibzuinţă în gestionarea activelor economice şi a resurselor, dar după finalizarea auditului asupra activităţii Guvernului precedent şi clarificarea situaţiei reale, tehnice şi economice a societăţilor supuse acestui proces".

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Tontescu o fi mirosit ceva comision din privatizari. Cu initiere dela Nastase va sti cum sa-i vina si lui banii. Gaseste el vreu matusa dela coana preoteasa sau dela masa si asa ne facem mari.

    1. Actualul Guvern Ponta este urmarit cu atentie si de populatie si de factori interesati. Interni si externi. In speciali de cei externi. Nu avem date care sa-i acuze pe cei din usl de intentii tip Nastase. Noi opinam ca Dl V.Ponta va aplica regula temporizarii ,recte frana politica ,pentru a apara nbruma de interese ale tarii de lacomia americana. Stimulata de dl Gitenstein ,inca ambasador al SUA in tara noastra. Dovada :amanarea privatizarii OLTCHIM , ceruta de FMI , la o data nedefinita. Dupa alegerile locale ,se va radicaliza strada. In mod sigur. Iar alte categorii de forte se vor activa...Inca mai sunt forte care simt romaneste si in parlament.. Si in alte sectoare. Restul deduceti-l dvs... Din titlul opiniei.

      da, se va radicaliza strada. aceeasi strada care va muri de foame. ce au fost in stare sa faca din romania in jumatate de secol, recte ultima tara din europa, vor reusi si de aici inainte. cu mentiunea ca aia muncitori se tot imputineaza, prin emigrare, ca doar nu or fi prosti sa stea sa tina in spate, din truda lor, pe parazitii care se infumureaza cu "simtirea lor romaneasca" ce cuprinde orice pe lumea asta, mai putin onestitatea si harnicia.

      sa astepti dumitale mult si bine de la noi, cei care mai punem osul la treaba. restul v-ati invatat paraziti si paraziti o sa crapati. de foame. 

      Companiille listate pe bursa noastra au valoarea actiunilor mai mica decat jumatate din valoarea reala a lor.Ex SIf5; TLV;FP e.t.c. PONTA avea dreptate. Trebuie gasit alt mod de privatizare .M.V.(sunt jucator la bursa)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb