Investitori din întreaga lume sprijină cu o mare majoritate planul preşedintelui Statelor Unite, Barack Obama, de a creşte impozitele plătite de americanii cu venituri de cel puţin 1 milion de dolari, ca parte a măsurilor de reducere a deficitului bugetar, potrivit unui sondaj al Bloomberg. Până la 63% dintre respondenţii sondajului Global Poll sunt de acord cu propunerea preşedintelui, cunoscută sub numele de "Buffett rule", ca un semn de recunoaştere a miliardarului Warren Buffett, preşedintele companiei de investiţii Berkshire Hathaway, care a spus că este incorect să plătească taxe mai mici pe venit decât secretara sa.
Obama a afirmat pe 19 septembrie că este un lucru corect ca bogaţii să plătească taxe de cel puţin acelaşi nivel cu clasa de mijloc.
Preşedintele Camerei Reprezentanţilor, John Boehner, l-a acuzat pe Obama că practică "un război de clasă", afirmând că noua taxă va afecta crearea de locuri de muncă, iar situaţia lui Buffett nu este tipică.
Apelul lui Obama ca bogaţii să plătească mai mult a atras sprijinul profesioniştilor din sectorul financiar, în sondajul trimestrial Global Poll la care au participat 1.031 inves-titori, analişti şi traderi. "Impozitele mai mari pot ajuta la evitarea sau întârzierea unor posibile tulburări sociale şi să creeze în acelaşi timp un fel de solidaritate socială", a declarat Henry Littig, director general la compania Henry Littig Global Invest-ments din Koln, Germania. În SUA, sprijinul pentru această idee a fost mai mic, peste jumătate dintre respondenţi fiind împotrivă, deşi patru din zece susţin propunerea. "Statele Unite nu au o problemă a impozitelor, ci a cheltuielilor. Dacă nu rezolvăm rapid această problemă vom ajunge ca Grecia", consideră Jay Wright, director general la Samco Capital Markets din San Antonio, Texas, citat de Mediafax.
Cel mai mare sprijin pentru impozitarea în plus a milionarilor este în Europa, unde preşedintele francez Nicolas Sarkozy vrea să introducă o suprataxă de 3% pentru cetăţenii cu venituri de peste 500.000 de euro pe an.
Participanţii la cercetare din Europa au susţinut ideea lui Obama în proporţie de 78%, iar cei din Asia cu 68%.