• Agricultorii încep pichetele săptămâna viitoare
Agricultorii, medicii, profesorii, pensionarii, jurnaliştii, dar şi alte categorii socio-profesionale ar putea începe, în perioada imediat următoare, acţiuni de protest din cauza structurii bugetului pe 2010 şi a măsurilor guvernamentale ce urmează să fie adoptate pentru reducerea cheltuielilor publice.
Cel mai probabil, printre primii care vor ieşi în stradă vor fi fermierii, care solicită alocarea a 4% din PIB pentru agricultură şi totodată iniţierea demersurilor la Bruxelles pentru acordarea de ajutoare de stat şi anul acesta.
Ştefan Nicolae, preşedintele Federaţiei Agrostar, ne-a declarat: "În urma unei şedinţe a federaţiei, ce a avut loc marţi am stabilit ca, începând de săptămâna viitoare, să ieşim în stradă. Vom cere un buget de 4% din PIB pentru agricultură şi ajutoare de stat pentru anul acesta. Nu am stabilit încă formele de protest, însă este posibil să începem acţiunile prin pichetarea Ministerului de Finanţe".
• Sănătatea, nemulţumită de Legea unică a salarizării
La rândul lor, sindicaliştii din Sănătate sunt extrem de nemulţumiţi de actualul proiect al Legii unice de salarizare. Preşedintele Federaţiei Solidaritatea Sanitară din România, Viorel Rotilă, consideră că această lege va institui un abuz, iar prevederile ei vor duce la o plecare masivă a medicilor din sistem. "Legea salarizării unitare este unică doar în privinţa abuzurilor şi neconcordanţelor", a apreciat Rotilă, adăugând că medicii cer reevaluarea coeficienţilor acordaţi personalului din sistemul sanitar.
Şi sindicatele din serviciul de Ambulanţă ameninţă cu proteste, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Ambulanţa, Gheorghe Chiş, anunţând, deja, că o decizie în acest sens urmează să fie adoptată în scurt timp, în funcţie de rezultatul discuţiilor cu Ministerul Muncii tot pe tema modului de calcul al salariilor.
• Educaţie şi cercetare, împotriva disponibilizărilor
La rândul lor, profesorii au anunţat că ar putea să înceapă în perioada următoare acţiuni de protest din cauza disponibilizărilor iminente din Învăţământ.
Gheorghe Isvoranu, liderul Federaţiei Spiru Haret, acuză că disponibilizarea a 15.000 de salariaţi din sector va duce la un blocaj în sistemul Educaţiei. "Este o aberaţie această reducere mai ales că noi nu am avut o scădere şcolară", spune Isvoranu. Profesorii mai acuză că sistemul de învăţământ va claca în condiţiile în care Guvernul nu va susţine financiar investiţiile din sistem.
Amintim că sindicaliştii din cercetare, reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Lucrătorilor din Cercetare - Proiectare au pichetat, luni, sediile Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) şi Parlamentului, solicitând alocarea a 1% din PIB pentru sector şi trecerea domeniului din subordinea ministerului Educaţiei, în cea a primului ministru.
• Pensionarii ies în stradă pentru majorarea punctului de pensie
Pensionarii sunt extrem de nemulţumiţi de situaţia internă, din cauza îngheţării pensiilor. Practic, pensionarii cer respectarea Legii 250/2007 care prevede ca valoarea punctului de pensie să fie, anul acesta, de 45% din salariul mediu brut pe economie. Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Pensionarilor, Preda Nedelcu, a anunţat că pensionarii vor decide calendarul acţiunilor de protest la data de 21 ianuarie.
• Transportatorii încep proteste la nivel naţional din 22 ianuarie
La rândul lor, transportatorii au stabilit că, începând cu data de 22 ianuarie 2010, vor declanşa acţiuni de protest la nivel naţional.
"Vom organiza acţiuni de protest pe întreg cuprinsul ţării, pentru a elimina toate abuzurile suportate de transportatori", a anunţat Augustin Hagiu, preşedintele Federaţiei Operatorilor Români de Transport (FORT). Transportatorii cer, în primul rând, sumele datorate de către Ministerul Transporturilor şi o nouă lege a transporturilor şi a controlului unic.
• Jurnaliştii, împotriva introducerii CAS pe drepturile de autor
Şi organizaţiile de jurnalişti ameninţă cu proteste, din cauza intenţiei guvernului de a impune plata CAS pentru drepturile de autor. Teodor Vasiliu, liderul Patronatului Presei din România "Romedia", acuză că această măsură reprezinză "un atentat la adresa libertăţii presei", în condiţiile în care, "taxele şi impozitele au crescut de 10.000% de ori". "Foarte probabil vom începe acţiuni de protest şi pichete la ambasade pentru a arăta lumii situaţia din ţara noastră", spune şi Cristi Godinac, liderul Mediasind.
• Asistenţa socială avertizează: "Nu lasaţi copii fără protecţie socială!"
Nu în ultimul rând sindicaliştii din domeniul asistenţei sociale şi protecţiei copilului au anunţat că sunt pe punctul să înceapă protestele din cauză că în sector ar urma să fie disponibilizaţi 3.000 de salariaţi.
Federaţia Naţională Sindicală din Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului atrage atenţia că reducerea numărului de posturi va lăsă copii fără protecţie socială.