Bulgaria vrea să relanseze centrala nucleară de la Belene

Ziarul BURSA #Companii #Energie / 11 iunie 2018

Bulgaria încearcă să relanseze centrala nucleară de la Belene, aflată pe malul Dunării, un proiect rus suspendat în 2012, relatează Radio Free Europe/Radio Liberty, citat de News.ro.

La cinci ani după suspendarea proiectului din cauza unor probleme financiare şi unor îngrijorări cu privire la o dependenţă prea mare de energia rusă, parlamentul bulgar a aprobat, joi, cu 172 la 14 voturi, o propunere a premierului Boyko Borisov cu privire la elaborarea unui plan, până la sfârşitul lui octombrie, în vederea unei reluări a construirii centralei nucleare de pe malul Dunării.

Bulgaria a cheltuit deja aproximativ 1,8 miliarde de dolari cu această centrală, însă guvernul a impus în 2012 un moratoriu asupra continuării lucrărilor, în urma unor presiuni din partea Statelor Unite şi a Uniunii Europene (UE) - a cărei preşedinţie semestrială este deţinută în prezent - cu scopul de a limita dependenţa energetică de Rusia.

Bulgaria a suspendat, de asemenea, acest proiect comun cu compania rusă Atomstroieksport, din cauză că nu a găsit investitori străini care să finanţeze un buget ameţitor, estimat la aproximativ 11,8 miliarde de dolari, însă acest lucru a înfuriat Rusia, care spera să facă din Belene cartea sa de vizită în UE în privinţa unei noi generaţii de reactoare cu apă sub presiune.

Sofia a fost nevoită să plătească peste 620 de milioane de euro companiei ruse Rosatom, pentru a renunţa la proiect, însă a primit totodată piese de la două reactoare nucleare de 1.000 de megawaţi, plasate în conservare.

Ministrul bulgar al Energiei, Temenuika Petkova, a anunţat, în urmă cu două săptămâni, că o campanie în vederea găsirii unui investitor strategic în proiect urmează să fie lansată până la sfârşitul anului acesta.

Compania rusă Rosatom a anunţat că va prezenta o nouă ofertă în vederea finalizării proiectului, iar compania nucleară chineză de stat CNNC şi compania franceză Framatome, controlată de EDF, sunt, de asemenea, interesate.

Petkova a subliniat că Guvernul nu vrea să angajeze fonduri publice suplimentare, să ofere garanţii de stat în vederea unui împrumut ori să semneze contracte de aprovizionare cu electricitate pe termen lung, cu scopul de a face proiectul viabil.

Directorul Rosatom Central Europe, Vadim Titov, a anunţat joi, în Bulgaria, într-o conferinţă pe tema energiei, că societatea rusă este pregătită să înceapă negocieri cu autorităţile bulgare în vederea relansării proiectului.

Cele două reactoare de câte 1.000 de megawaţi ale centralei de la Belene erau menite să înlocuiască cele patru unităţi vechi, de fabricaţie sovietică, închise în urmă cu peste un deceniu, din cauza unor îngrijorări în domeniul securităţii, la singura centrală nucleară din Bulgaria, la Kozlodui, unde operează, în continuare, două reactoare, datând din 1987 şi 1991, care furnizează aproximativ 30% din electricitatea ţării.

Zeci de bulgari au manifestat joi, la Parlament, în semn de protest faţă de planurile Guvernului Borisov cu privire la centrala de la Belene, denunţând faptul că beneficiile proiectului nu sunt suficient de mari încât să justifice cheltuielile cu acesta, o sursă de corupţie de zeci de decenii.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6867
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3098
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0072
Gram de aur (XAU)Gram de aur391.1865

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb