Bundesbank: Averile financiare ale germanilor au atins, anul trecut, un record istoric

Ziarul BURSA #Internaţional / 25 mai 2012

Bundesbank: Averile financiare ale germanilor au atins, anul trecut, un record istoric

Averile financiare ale germanilor au atins anul trecut suma totală de 4.715 miliarde de euro, un record istoric înregistrat în pofida unor pierderi pe pieţele financiare, potrivit unor cifre anunţate ieri de Bundesbank şi preluate de France Presse. Un purtător de cuvânt al băncii centrale a relativizat acest record, notând că, de la Reunificare, bogăţia germanilor a crescut în mod constant, cu excepţia câtorva scăderi temporare ce nu au depăşit de regulă mai mult de câteva luni. Această sumă totală de 4.715 miliarde nu ia însă în calcul şi alte tipuri de bogăţii precum, de exemplu, bunurile imobiliare.

Pe de altă parte, Bundesbank a relevat că, pe fondul crizei datoriei, majoritatea germanilor şi-au orientat economiile în depozite bancare pe termen scurt anul trecut sau în poliţe de asigurare, în defavoarea achiziţionării de obligaţiuni. Turbulenţele de pe pieţele financiare au condus la pierderi totale de 92 de miliarde de euro anul trecut pentru cei care au mizat pe acţiuni şi obligaţiuni.

Datoria privată a germanilor a "crescut uşor", conform Bundesbank, şi a ajuns anul trecut la 1.549,8 miliarde de euro (1.547,6 miliarde în 2010). Însă, datorită creşterii economice a ţării, rata de îndatorare privată, calculată prin raportul dintre datoriile germanilor şi PIB, a scăzut - la 60,3% faţă de 61,9% la finele lui 2010.

Germania: Economia creşte într-un ritm superior estimărilor

Creşterea produsului intern brut german a fost confirmată ieri la 0,5% în primul trimestru de către oficiul federal de statistică Destatis. În cifre anualizate şi în date corectate cu variaţiile sezoniere, creşterea din primul trimestru este de 1,2%, a precizat Destatis.

Această relansare este generată în principal de vigoarea exporturilor: excedentul comercial a contribuit la PIB cu 0,9 puncte procentuale în primul trimestru. Creşterea a fost susţinută, de asemenea, dar într-o măsură mai mică, de consumul privat şi de consumul gospodăriilor, care au compensat parţial reculul investiţiilor şi al stocurilor.

Încrederea mediului de afaceri german s-a prăbuşit în mai

În ciuda veştilor pozitive despre economia germană, încrederea mediului de afaceri german s-a prăbuşit în mai, iar sectorul industriei prelucrătoare s-a contractat, întrucât dificultăţile din zona euro au neliniştit firmele, ameninţând cu sfârşitul izolării celei mai mari economii europene faţă de problemele din uniunea monetară, transmite Reuters.

Economia "de teflon" a Germaniei a evitat până în prezent situaţia statelor vecine din Europa, susţinută de exporturile puternice către alte regiuni ale lumii şi de cererea internă solidă. Perspectivele economiei germane s-au înrăutăţit, însă, odată cu escaladarea crizei din zona euro şi discutarea în mod deschis a posibilităţii ca Grecia să părăsească uniunea monetară.

"Companiile germane s-au trezit la realitate: insule ale fericirii pot exista, dar insule economice în zona euro nu prea. În ultimele câteva luni părea că indicele Ifo indică aşteptări de creştere prea pozitive. Datele Ifo de astăzi (joi, n.r.) au corectat această imagine dintr-o dată", a afirmat Carsten Brzeski, analist la birourile ING din Bruxelles, citat de Mediafax.

Indicatorul Ifo, calculat pe baza unui sondaj la care participă circa 7.000 de companii, a scăzut de la 109,9 puncte în aprilie la 106,9 punc-te în mai. Scăderea a depăşit cu mult şi cele mai pesimiste estimări, fiind primul declin începând din octombrie şi cel mai puternic din august.

Datele anunţate de Ifo au împins euro la, 1,2515 dolari, minimul a 22 de luni.

Un subindice care indică situaţia actuală a coborât de la 117,5 puncte la 113,5 puncte.

Indicatorul compozit Purchasing Managers' Index (PMI), pentru industria prelucrătoare şi servicii, a scăzut în Germania de la 50,5 puncte în aprilie la 49,6 puncte în mai, potrivit datelor publicate ieri de firma Markit Economics.

Pentru zona euro, indicele PMI a scăzut de la 46,7 puncte la 45,9 punc-te. Mai este a patra lună de declin consecutiv, iar indicatorul a ajuns la cel mai scăzut nivel începând din iunie 2009.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb