Bugetele pentru dezvoltarea profesională nu ar trebui reduse, a afirmat, ieri, Petre Bunescu, directorul adjunct al BRD - Societe Generale şi prim-vicepreşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, în cadrul unei conferinţe având ca temă "Evoluţia resurselor umane în sectorul financiar, în UE".
"Sfatul meu este să nu se reducă bugetele pentru formarea profesională. Aceste bugete ar trebui să crească uşor, deoarece va fi nevoie să se investească în formarea profesională a angajaţilor. Va trebui să-i adaptăm şi să le dezvoltăm abilităţile şi pentru alte activităţi", a subliniat Bunescu.
Ca exemplu, acesta a menţionat că: "O parte a forţei de vânzări va trebui instruită să urmărească derularea creditelor şi să participe la recuperarea acestora pe cale amiabilă. Cei din back office ar putea fi instruiţi să poată gestiona mai bine resursele băncii şi relaţia cu clienţii".
Bunescu a mai afirmat că în această perioadă de criză ar trebui făcută "re-specializarea" angajaţilor, în alte activităţi şi în nici un caz nu ar trebui daţi afară oameni: "Eu sunt convins că băncile pot să-şi gestioneze numărul de angajaţi într-o manieră inteligentă. Prima reacţie ar fi de reducere a personalului, însă eu vă spun sfatul unui bancher: Nu vă grăbiţi să vă daţi afară oamenii!".
În opinia oficialului BNR, această perioadă poate fi folosită şi pentru a îmbunătăţi atitudinea personalului bancar faţă de clienţi şi pentru micşorarea numărului de reclamaţii.
În sistemul bancar activau, la 31 martie, 70.500 de lucrători bancari, din care 20.450 în centrale şi restul de peste 50.000 în reţele. Cifrele indică o uşoară diminuare a numărului de salariaţi, cu 1.300 de persoane, scăderea reprezentând încheierea contractelor celor angajaţi pe perioadă determinată şi pensionările.