Bursa de la Bucureşti, printre ultimele din Europa

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 18 decembrie 2009

  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Bursa de Valori Bucureşti se află şi în 2009 printre cele mai puţin lichide burse din Europa, ocupând locul al 17 într-un top de 21 de burse, realizat de Federaţia Burselor de Valori Europene (FESE-Federation of European Exchange Securities). Valoarea tranzacţiilor de la BVB s-a redus aproape la jumătate, de la 949,9 milioane de euro (în primele unsprezece luni ale anului trecut), la doar 530,2 milioane de euro în perioada similiară din acest an. BVB a reuşit să se claseze mai sus faţă de Bursa din Bulgaria, care a înregistrat tranzacţii de aproape 300 de milioane de euro (faţă de 890 de milioane de euro în aceeaşi perioadă din 2008) şi Bursa din Luxembourg, a cărei lichiditate a scăzut de la 1,26 de miliarde euro, la doar 202, 8 milioane de euro, în primele 11 luni ale anului. Bursa bucureşteană stă mai bine şi decât cea din Malta, cu tranzacţii în valoare de 22,9 milioane de euro, şi decât cea din Slovacia, a cărei lichiditate nu a depăşit 2,7 milioane de euro, în intervalul ianuarie-noiembrie 2009.

    Bursa autohtonă este, însă, mult în urma celorlalte burse din regiune cu care concurează, cel puţin la nivel declarativ, pentru statutul de "bursă regională".

    De exemplu, tranzacţiile la bursa din Budapesta au depăşit, în primele 11 luni ale anului, 17,33 miliarde de euro, cu 12,6% mai mici faţă de aceeaşi perioadă din 2008.

    Mai bine clasată decât BVB este şi Bursa poloneză, cu tranzacţii în valoare de 35,37 miliarde de euro (faţă de 43,56 de miliarde de euro, anul trecut), reuşind să depăşească chiar şi Bursa din Viena, unde investitorii au tranzacţionat de 33,79 miliarde de euro, ce-i drept mai puţin faţă de intervalul similar din 2008, când tranzacţiile s-au ridicat la 69,81 miliarde euro.

    Şi Bursei din Praga i-a mers mult mai bine decât celei bucureştene, investitorii tranzacţionând acţiuni de 16,55 miliarde de euro (faţă de 32,43 miliarde de euro între ianuarie-noiembrie 2008).

    Primele trei poziţii ale topului FESE sunt ocupate de burse cu tranzacţii de ordinul miilor de miliarde de euro: NYSE Euronext a avut cele mai mari tranzacţii dintre bursele europene, în valoare de 1.282 de miliarde de euro, potrivit clasamentului FESE, faţă de 2.497 miliarde în primele 11 luni din 2008, când a ocupat locul al doilea în topul celor mai lichide burse europene.

    NYSE este urmată de bursa londoneză, unde investitorii au tranzacţionat de 1.186 de miliarde de euro (faţă de 2.500 de miliarde anul trecut) şi de cea germană (Deutsche Borrse), cu o lichiditate cumulată în primele 11 luni ale anului, de puţin peste 1.000 de miliarde de euro, însă la jumătatea celei din perioada similară a anului 2008.

    Single counting - Numărarea tranzacţiilor o singură dată

    Clasamentul realizat de FESE a contorizat o singură dată numărul tranzacţiilor şi valoarea acestora (single counting). Când raportează tranzacţiile, Bursa de Valori Bucureşti contorizează de două ori tranzacţia, înregistrând atât vânzarea, cât şi cumpărarea, astfel că, în raportările BVB sumele sunt duble.

    Opinia Cititorului ( 1 )

    1. Citti regulile conform carora se fac aceste raportari, inainte de a scrie astfel de articole. SIFs sunt incluse la fonduri!

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    veolia.ro
    Apanova
    digi.ro
    aages.ro
    danescu.ro
    librarie.net
    Mozart
    Schlumberger
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    21 Noi. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9766
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
    Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Mirosul Crăciunului
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    petreceriperfecte.ro
    targuldeturism.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb