Bursa din Praga devine proprietatea Bursei din Viena

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 10 noiembrie 2008

Pentru Wiener Boerse, Bursa din Praga va fi un partener important şi va consolida alianţa cu pieţele din Budapesta şi Ljubljana, potrivit declaraţiilor oficialilor Bursei din Viena.

Pentru Wiener Boerse, Bursa din Praga va fi un partener important şi va consolida alianţa cu pieţele din Budapesta şi Ljubljana, potrivit declaraţiilor oficialilor Bursei din Viena.

Wiener Böerse AG, operatorul Bursei de Valori din Viena, va cumpăra 92,4% din Bursa de Valori din Praga. Tranzacţia trebuie să primească aprobarea autorităţilor de reglementare a pieţelor de capital, potrivit anunţului făcut, vineri, de Bursa din Viena. Termenii financiari ai achiziţiei nu au fost daţi publicităţii.

În luna septembrie, un cotidian austriac informa că Bursa din Viena este pregătită să plătească cel puţin 200 de milioane de euro (263,8 milioane de dolari) pentru pachetul majoritar de la Bursa din Praga, fiind gata să majoreze această ofertă, dacă vor exista părţi care să propună sume mai mari.

Potrivit analiştilor din Cehia, preţul Bursei din Praga, una din cele mai mare pieţe de acţiuni din Europa Centrală şi de Est, este estimat la peste 300 de milioane de dolari.

Unul dintre acţionarii Bursei din Praga, "Komercni Banka" AS, a treia bancă din Republica Cehă, a anunţat că vânzarea pachetului său de 11,5% va avea un impact asupra profiturilor instituţiei de "aproape 480 de milioane de coroane cehe (24,4 milioane de dolari)".

La rândul său, Jan Klenor, directorul executiv al "Patria Finance" AS (aparţinând "KBC Group" NV), cel mai mare acţionar al Bursei din Praga, a declarat: "Credem că parteneriatul cu Bursa din Viena ne va ajuta, pe viitor, să extindem piaţa de capital din Cehia".

"Komercni Banka", "Patria Finance" şi "Ceska Sporitelna" (divizie a "Erste Bank" AG din Austria) controlează, împreună, 51,03% din bursa cehă.

Oficialii Bursei din Praga vor susţine o conferinţă de presă mâine, în cadrul căreia vor prezenta aspecte privind tranzacţia cu Wiener Böerse.

La Bursa din Praga sunt listate 29 de companii, care aveau o capitalizare de piaţă totală de aproximativ 40 de miliarde de euro (51,18 miliarde de dolari) la finele lunii septembrie.

Bursa din Viena deţine, deja, participaţii semnificative la bursele din Budapesta şi Ljubljana. Totodată, Bursa vieneză are strânse relaţii de cooperare cu pieţele din Bucureşti, Sarajevo şi Banja Luka.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb