BURSA DIN VARŞOVIA JOACĂ DUR PENTRU FONDUL PROPRIETATEA Depozitarul polonez pregăteşte o conexiune indirectă cu Bucureştiul

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 27 aprilie 2012

Iwona Sroka

Iwona Sroka

Fondul Proprietatea ar putea ajunge să fie listat la Varşovia chiar şi fără avizele autorităţilor pieţei din România, ocolindu-le.

Depozitarul polonez este aproape de finalizarea unei înţelegeri cu o bancă custode din România, astfel că va avea o legătură indirectă la Depozitarul Central, potrivit Iwonei Sroka preşedintele KDPW, depozitarul polonez.

"Legătura noastră (interconectarea) cu Depozitarul Central din Bucureşti va fi o legătură indirectă, via o bancă custode, exact aşa cum avem cu depozitarul bulgar", ne-a spus Iwona Sroka. Aceasta nu a dorit să menţioneze numele băncii, urmând să îl facă public după finalizarea înţelegerii.

Practic, investitorii vor putea alege să îşi ţină acţiunile FP la banca custode, care le poate lista la Varşovia.

Interconectarea celor doi depozitari este condiţia esenţială pentru listarea secundară a Fondului Proprietatea la Varşovia, aprobată recent de acţionari.

Grzegorz Konieczny, vicepreşedintele Franklin Templeton, a declarat, miercuri, că legătura dintre depozitari este o chestiune tehnică, care nu ar trebui să dureze prea mult, însă a lăsat să se înţeleagă că probabil nu există voinţă pentru asta. Domnia sa a spus că Fondul Proprietatea este pe ultima sută de metri în selectarea intermediarilor listării în Polonia. Întrebat cine sunt brokerii în concurs, Mark Mobius, şeful Franklin Templeton, a răspuns că este vorba despre "suspecţii obişnuiţi".

Depozitarul naţional din Polonia (KDPW) a anunţat pe 15 februarie deschiderea unei legături operaţionale cu piaţa bulgară, care va permite companiilor bulgare să se listeze la Varşovia. Astfel, KDPW a semnat o înţelegere cu banca custode Uni-Credit BulBank, pentru clearingul şi settlement-ul tranzacţiilor cu acţiuni bulgare ce aveau să se listeze la Warsaw Stock Exchange.

Tot în februarie, depozitarul polonez a deschis o legătură directă cu depozitarul Sibex.

În septembrie, când polonezii spuneau că sunt gata să se conecteze cu Bucureştiul, Adriana Tănăsoiu, directorul general al Depozitarului Central, spunea că este prematur să discutăm despre asta: "Înainte de începerea demersurilor de conectare este necesară analizarea cerinţelor privind reglementarea, practicile privind decontarea şi infrastructura tehnică a depozitarilor, pentru a determina gradul de compatibilitate şi a încerca identificarea celei mai bune soluţii. Ca orice proiect, stabilirea unei legături presupune costuri şi un timp de implementare şi, dacă este cazul, de compatibilizare a celor două sisteme, caz în care complexitatea creşte".

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Tace si face!

    Se vede treaba ca Polonezilor le pasa mai mult de FP decat Romanilor. De fapt nu de FP ci de noi cei ce am pierdut tot, si am primit niste hartii cu o valoare si care acum mai valoreaza cel mult jumatate. FP a fost creat pentru ca celor ce le-au fost confiscate casele sa primim niste bani. Ori comunistii au grije sa tina pretul jos, cat mai jos ei cumparand drepturile noastre si asteptand (pentruca isi permit) listarea pe alta bursa unde FP se va vinde si cumpara la un pret cat mai apropiat de valoarea reala, daca nu chiar mai mare.Asa ca hai Polonia, adevarat prieten.

    1. Draga Anonim,

      daca ai posibilitatea citeste influenta vecinilor nostri dragi asupra negocierilor cu IWF si scrie te rog din nou ce ai inteles :-( 

      Spuneti mereu ca valoreaza jumatate, dar dividendele care le luati an de an, aia nu sunt bani ? Unde in Europa de Est au mqi fost despagubiti 100 % ?

    Fara acordu CNVM, FP nu are cum sa se listeze la polonezi, poate doar pe ATS.

    Draga domnule Make,

    dupa cum se observa la Fondul Proprietatea totul este pe fond tehnic. "legătura dintre depozitari este o chestiune tehnică" asa cum se observa si din interviul dat dumneavoastra. Pe 16 mai am intalnire cu seful FWB, daca reusesc sa-i vorbesc ii propun si eu solutia tehnica din titlu. Desi daca era dupa mine propuneam sa voteze in functie de personalul feminin din functiile de conducere. M-am saturat de atata tehnica. Hai sa fim poeti! O zi buna si cel mai convingato(a)r(e) sa castige. 

    1. bestiala sugestie. in fond ar merita sa incercam sa comparam polonia cu noi nu doar dupa pib, ci si dupa calitatea oamenilor care conduc bursele, depozitarii, etc. iwona pare sa stie ce vorbeste...

      Eu am inceput deja sa studiez pentru a ma intelege in limba dumneavoastra natala. Sper ca atunci cand ne intalnim sa nu mai avem drept subiect de conversatie detaliile tehnice pe care domnul administrator de fond le aduce din ce in ce mai repetat in discutie. Am putea ne exemplu filozofa pe tema investitiilor avand baza de plecare citatul marelui Ioan Paul al II lea care spunea ca a investi intr-un loc si nu intr-altul are si o componenta morala. Cezsci !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb