În Europa, acţiunile au urmat un curs ascendent ieri, investitorii fiind încrezători că băncile centrale vor continua să sprijine economiile. Multe pieţe europene au avut ieri prima zi de tranzacţionare după scurta vacanţă de Paşte (cel catolic).
Titlurile companiei olandeze de coletărie "TNT Express" NV au urcat cu 30%, la 7,80 euro. Gigantul american de curierat şi logistică "FedEx" Corp. a decis să preia "TNT Express" pe 4,4 miliarde de euro (4,8 miliarde de dolari). Acţiunile "PostNL" NV, companie olandeză de logistică şi transport, care deţine aproximativ 15% din TNT, au câştigat 12,2%, ajungând la 4,58 euro.
Titlurile "Seadrill" Ltd., companie petrolieră norvegiană, au consemnat un avans de 11,7%, la 83,90 coroane, iar cele ale societăţii britanice de profil "Tullow Oil" Plc, de 7,1%, la 305 pence, pe fondul avansului de luni al cotaţiilor ţiţeiului. Acţiunile companiei miniere "Glencore" Plc au crescut cu 2,7%, la 288,35 euro, iar cele ale "Anglo American" Plc - cu 2,3%, la 1.020 pence. Titlurile "BHP Billiton" Plc, cel mai mare grup minier din lume, au crescut cu 1,3%, la 1.450 pence, iar cele ale rivalului mai mic "Rio Tinto" Plc - cu 2,9%, la 2.831,50 pence.
Acţiunile grupului francez de media "Vivendi" SA au urcat cu 1,1%, la 23,49 euro. Societatea a confirmat că vrea să achiziţioneze platforma video online DailyMotion, deţinută de grupul de telecomunicaţii "Orange" SA, ale cărui acţiuni au înregistrat un plus de 1,5%, la 15,31 euro.
Acţiunile companiei aeriene "International Consolidated Airlines Group" SA au scăzut cu 1,2%, la 591,50 pence, iar cele ale "Deutsche Lufthansa" AG - cu 2,4%, la 12,43 euro. "JPMorgan Chase & Co." a retrogradat calificativele operatorilor de transport aerian, aducând în atenţie marjele de profit ce stagnează şi competiţia cu rivalii din Orientul Mijlociu.
La ora 16.55 (ora României), indicele FTSE 100 al pieţei din Londra a crescut cu 1,5%, la 6.935,35 puncte, CAC 40 al celei din Paris - cu 1,5%, la 5.150,27, DAX al Bursei din Frankfurt - cu 1,2%, la 12.105,67.
• SUA, în ascensiune
În Statale Unite, acţiunile au crescut ieri, în deschidere, pe fondul unor tranzacţii de preluare, respectiv al optimismului legat de menţinerea stimulentelor de către banca centrală.
Titlurile companiei de logistică "FedEx", care preia "TNT Express" din Olanda, s-au apreciat cu 3,6%, la 172,65 dolari.
Acţiunile "Axalta Coating Systems" Ltd., producător de chimicale, au câştigat 5,4%, ajungând la 29,87 dolari. "Berkshire Hathaway" Inc. cumpără 20 de milioane de acţiuni "Axalta Coating" de la "Carlyle Group" LP, plătind în schimb 560 de milioane de dolari. Titlurile "Berkshire Hathaway" au scăzut cu 0,1%, la 143,63 dolari.
Titlurile companiei auto "General Motors" Co. au coborât cu 1,9%, la 35,97 dolari. Guvernul canadian anunţă că vinde deţinerea pe care o mai are la GM, cotă ce valorează aproape 2,7 miliarde de dolari.
La ora 10.05, indicele Standard & Poor's 500 a crescut cu 0,3%, la 2.086,87 puncte, Dow Jones Industrial Average - cu 0,2%, la 17.915,25, Nasdaq Composite - cu 0,4%, la 4.934,57.
• Curs pozitiv şi în Asia
În Asia, acţiunile au crescut ieri, după ce, luni, declaraţiile unui oficial al băncii centrale americane au alimentat optimismul legat de menţinerea dobânzilor la un nivel scăzut.
Titlurile "Ono Pharmaceutical" Co., producător nipon de medicamente, au urcat cu 1,8%, la 13.420 yeni, după ce "SMBC Nikko Securities" Inc. şi-a modificat în sens pozitiv ratingul pentru acţiunile companiei: "outperform", de la "neutral".
Acţiunile "Inpex" Corp., cel mai mare producător japonez de petrol, s-au apreciat cu 4,4%, la 1.386,5 yeni, ca urmare a avansului de luni al cotaţiilor ţiţeiului.
Titlurile "PetroChina" Co., cea mai mare companie petrolieră din China, au crescut cu 3,6%, la 12,275 yuani.
Acţiunile "China CNR" Corp. au consemnat un avans de 10%, la 20,25 yuani, la fel şi cele ale CSR Corp., care au atins 18,69 yuani. Cei doi producători de trenuri au anunţat că autorităţile de reglementare le-au aprobat fuziunea.
Titlurile "Industrial & Commercial Bank of China" Ltd. au crescut cu 2,7%, la 5 yuani, iar cele ale "China Construction Bank" Corp., cu 2,6%, la 6,28 yuani.
Acţiunile "Samsung Electronics" Co. cel mai mare producător mondial de telefoane mobile şi televizoare, au pierdut 0,5%, atingând 1,462 milioane woni. Potrivit analiştilor firmei de cercetare a pieţei "Gartner", "performanţele Samsung pe piaţa smartphone-urilor au continuat să se deterioreze în trimestrul al patrulea din 2014, când a pierdut aproape 10 puncte procentuale din cota sa de piaţă".
Acţiunile DLF Ltd., cel mai mare dezvoltator imobiliar din India (după valoarea de piaţă), au scăzut cu 3,3%, la 161,95 rupii, după ce banca centrală a ţării a decis să menţină dobânda de referinţă.
Indicele Nikkei 225 al Bursei din Tokyo a crescut cu 1,3%, la 19.640,54 puncte, Shanghai Composite al celei din Shanghai - cu 2,5%, la 3.961,38, Kospi ai pieţei din Seul - cu 0,03%, la 2.047,03.
1. Adevarul este ca, de fapt...
(mesaj trimis de Toma Necredinciosu' în data de 08.04.2015, 10:54)
Aici este o chichita: de fapt bancile centrale nu sprijina economia prin stimulentele cantitative (QE-urile), ci de fapt incearca sa creeze inflatie. Din pacate, acest lucru ar incuraja numei pe producatori sa produca mai mult, daca preturile ar creste. Dar, problema parca nu e aici, nu? Pentru ca suntem intr-o faza de supraproductie, de fapt. Toti stau pe stocuri si vand cu discount. Iar stimulentul cantitativ s-a dovedit ca nu intra in economie direct, ci numai la nivelul actionariatului companiilor care au reusit sa imprumute la dobanzi mici. Iar acestea si-au marit datoriile si si-au cumparat propriile actiuni, simuland de fapt o insanatosire, adica si-au imbunatatit artificial indicatorii de rentabilitate. Da, artificial. Din asta, consumatorii nu vor beneficia. De fapt, beneficiaza doar fondurile de investitii pe burse, dar si ei artificial, pentru ca ei cumpara actiuni care si-au cosmetizat de fapt indicatorii. Aici este spilul.... Actiunile cresc aiurea, reglementarile impiedicand hedging-ul sau speculatiiile pe coborare, iar investitorii grei, adica cei care cunosc, vand, vand, vand, cate putin, scotand profituri luna de luna. Acum de exemplu, manipuleaza pretul petrolului pentru ca au cumparat in ultimele 2 luni si acum s-a dovedit ca nu mai exista spatii de depozitare, si se ridica si embargoul impotriva Iran-ulului, ceea ce va aduce o noua oferta pe piata. Si se permite pentru ca speculatorii o fac cu bani ieftini, nu ai lor ci unii noi, pentru ca bancile centrale au emis moneda scripturala care acum se vantura pe piete, denaturand natura lor. Iar reglementatorii au facut tot ce se poate ca fondurile de investitii si bancile de investitii sa nu se mai poata proteja pentru caderea preturilor. Deci totul merge in sus... pana cresc dobanzile... Dar, sa ne uitam la SUA... Veniturile companiilor au inceput sa stagneze... deci, supraproductie... Deci, ce se va intampla cu stimulentele cantitative? Unde se vor duce lichiditatile? In preturi... oare? Deci, daca Rusia reuseste sa reziste... mare minune... Acum, intrebarea este: noi ce facem? Ca la noi nu e nimic... se reduce dobanda degeaba... Poate codul nou fiscal sa incurajeze mica intreprindere? Nu, pentru ca nu exista infrastructura... vor fi incurajate doar marile intreprinderi datoare la Stat si cele straine. Neavand infrastructura pentru dezvoltare naturala a micilor intreprinderi, acestea nu se dezvolta. Deci, pseudo-administratorii Romaniei ar trebui acuzati pentru tradare de tara, pentru ca nu incurajeaza dezvoltarea naturala economica, ci pseudo-dezvoltarea economica. 25 de ani degeaba, cu imbogatitii ei falsi si impotenti. Niciunul nu a reusit sa impinga Romania catre dezvoltare naturala. 25 de ani pierduti pentru ca ofiterii sunt ipocriti si fricosi, intelectuali de mana a doua, fara viziune si consecventa. S-au imbuibat, au condus politic, social, degeaba... Ne laudam cu ... nimic... Pacat.