BURSELE DIN LUME Pieţele din Europa nu se redresează

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional #Jurnal Bursier / 6 mai 2010

Pieţele din Europa nu se redresează

Acţiunile tranzacţionate la bursele din Europa au scăzut ieri, pe pieţe fiind resimţită tot mai mult teama că nivelul datoriilor publice din regiune va afecta redresarea economică.

Acţiunile "National Bank of Greece" SA, cea mai mare bancă din Grecia, au scăzut cu 4,9%, la 10,32 euro. Titlurile "EFG Eurobank Ergasias" SA, a doua bancă elenă, au coborât cu 9,6%, la 4,79 dolari, iar acţiunile "Alpha Bank" SA, numărul trei din ţară în domeniul bancar, cu 5,1%, la 4,98 euro.

Titlurile "Air France-KLM Group", cea mai mare companie aeriană din Europa, au scăzut cu 4,5%, la 10,84 euro, ca urmare a închiderii aerporturilor din Scoţia şi Irlanda, din cauza revenirii norului de cenuşă vulcanică. Acţiunile "British Airways" Plc, cea mai mare companie de transport aerian din Marea Britanie, au pierdut 2,6%, afişând un curs de 210,6 pence.

Titlurile "Parmalat" SpA, cel mai mare producător de lactate din Italia, au scăzut cu 1%, la 1,95 euro. Directorul general al companiei, Leonardo Bonanomi, a demisionat marţi, potrivit cotidianului Milano Finanza, care nu citează vreo sursă.

Acţiunile "Lafarge" SA, cel mai mare producător mondial de ciment, au coborât cu 4,3%, la 50,62 euro. În primul trimestru din 2010, vânzările "Lafarge" au scăzut cu 10%, la 3,28 miliarde de euro, iar profitul Ebitda a însumat 516 milioane de euro, sub aşteptările analiştilor: 538 milioane de euro.

Titlurile "Vinci" SA, cea mai mare societate de construcţii din lume, au coborât cu 2,5%, la 39,27 euro. În primele trei luni din 2010, societatea franceză şi-a redus vânzările cu 6,8%, la 6,59 miliarde de euro.

Acţiunile "Bayerische Motoren Werke" AG (BMW), cel mai mare producător mondial de autoturisme de lux, au coborât cu 1,1%, la 35,51 euro, deşi compania germană a anunţat că a revenit la profit în primul trimestru din 2010: 324 milioane de euro, comparativ cu o pierdere de 152 milioane de euro în perioada similară din 2009.

Titlurile "Pirelli & C." SpA, al treilea producător european de anvelope, au crescut cu 2,6%, la 43,1 eurocenţi, după ce compania italiană a anunţat separarea diviziei sale imobiliare.

Indicele FTSE 100 al pieţei din Londra a scăzut cu 1,6%, la 5.324,68 puncte, CAC 40 al celei din Paris - cu 1,8%, la 3.624,08, DAX al Bursei din Frankfurt - cu 1%, la 5.948,65.

SUA, în declin

Acţiunile tranzacţionate la bursele din SUA au scăzut ieri, în deschidere, şi aici resimţindu-se, în continuare, teama de situaţia datoriilor din Europa.

Acţiunile băncii "Citigroup" Inc. au coborât cu 3,1%, la 4,13 dolari. Titlurile "Morgan Stanley" au scăzut cu 1,8%, la 28,96 dolari.

Acţiunile "Freeport-McMoRan Copper & Gold" Inc., cel mai mare producător mondial de cupru, au coborât cu 3,5%, la 68,05 dolari, ca urmare a declinului cotaţiilor metalelor. Titlurile "Alcoa" Inc., cel mai mare producător american de aluminiu, au coborât 3,7%, la 12,09 dolari.

La ora 9:36, indicele Standard & Poor"s 500 a scăzut cu 1,2%, la 1.159,95 puncte, Dow Jones Industrial Average - cu 0,8%, la 10.841,06, Nasdaq Composite - cu 1,5%, la 2.388.

Temeri şi în Asia

Acţiunile de pe pieţele din Asia au scăzut ieri, pe fondul temerilor privind extinderea crizei datoriilor în Europa.

Titlurile "HSBC Holdings" Plc, cea mai mare bancă din Europa, au scăzut cu 1,9% pe piaţa din Hong Kong, la 77,55 dolari HK. Acţiunile "Standard Chartered" Plc, bancă britanică ce obţine cea mai mare parte din profituri în Asia, au coborât cu 3,2%, la 204,20 dolari HK.

Titlurile "Westpac Banking" Corp., a doua bancă comercială din Australia, au scăzut cu 4,2%, la 26,19 dolari australieni, deşi instituţia a anunţat, pentru primul semestru fiscal, un câştig net de 2,88 miliarde de dolari australieni (2,6 miliarde de dolari SUA), în creştere cu 32% faţă de intervalul similar din exerciţiul financiar precedent. Potrivit "Westpac", încă sunt incertitudini cu privire la economia globală, iar oficialii băncii rămân precauţi.

Titlurile "Esprit Holdings" Ltd., distribuitor de îmbrăcăminte din Hong Kong, care obţine aproape 85% din vânzări în Europa, au coborât cu 5,2%, la 51,70 dolari HK.

Acţiunile "Cnooc" Ltd., cel mai mare producător de petrol offshore din China, au scăzut cu 4,6% pe piaţa din Hong Kong, la 13,24 dolari HK, în urma declinului cotaţiilor materiilor prime. Titlurile "Woodside Petroleum" Ltd., al doilea producător de ţiţei şi gaze din Australia, au scăzut cu 1,2%, la 44,70 dolari australieni. Acţiunile "New Zealand Oil & Gas" Ltd. au coborât cu 3,2%, la 1,51 dolari neozeelandezi. Titlurile "Caltex Australia" Ltd., cea mai mare rafinărie de ţiţei din Australia, au pierdut 8,4%, ajungând la 10,63 dolari australieni.

Acţiunile "Cosco Pacific" Ltd., companie care, anul trecut, a preluat unele operaţiuni din portul grec Piraeus, au scăzut cu 5%, la 9,75 dolari HK.

Indicele Hang Seng al pieţei din Hong Kong au scăzut cu 2,1%, la 20.327,54 puncte, S&P/ASX 200 al Bursei din Sydney - cu 1,3%, la 4.674, NZX 50 al celei din Wellington - cu 1,5%, la 3.248,82. Bursele din Japonia, Coreea de Sud şi Thailanda au fost închise ieri.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Bai frate ! Astia de la guvernare nu stiu cum sa taie tot ce misca prin curtile vecinilor, insa sa se gandeasca sa auditeze sutele de milioane pierdute prin intermediul manariilor facute la nivel inalt NICI VORBA ! Si vorbesc cel putin de licitatiile castigate la supra-pret care sunt in dezavantajul Statului. "Ce noi? Noi nu facem asa ceva, doamne fereste."

    Pana cand nu se vor opri DETURNARILE DE BANI DE LA STAT IN MAINI PRIVATE (caci asta sunt la urma urmei, chiar daca sunt facute mai discret prin achizitionarea de servicii, bunuri pe factura, sunt totusi la supra-pret si o licitatie implica cel mai bun raport calitate/pret, nu cel mai prost raport, subunitar), PANA CAND NU SE VOR INLATURA LIPITORILE SI CAPUSILE ASTEA, PANA CAND NU SE VA FACE O DEPARAZITARE GENERALA PRINTR-UN AUDIT LA SANGE CA CEL FACUT LA MARILE CORPORATII (in stilul lor fascist, dar deh, functioneaza), NU VOM AVEA O TARA PERFORMANTA SI FUNCTIONALA !!!!!!! 

    ASTA NU-I DEMOCRATIE ! CUM SA REPREZINTE CATEVA SUTE, MII DE OAMENI INTERESELE A ZECI DE MILIOANE DE OAMENI ?!?!

    Poate pana acum cativa zeci de ani nu era de conceput, insa acum cu tehnologizarea asta s-ar putea implementa un sistem informatic prin care OAMENII SA VOTEZE EI DIRECT LEGILE SI HOTARARILE BUNEI FUNCTIONARI A UNEI TARI ! Consilieri specialisti cu capul pe umeri sa vina cu propuneri de noi legi, sa dea variante de raspuns a) b) c) d) ... f) si oamenii sa voteze !!! Inclusiv o varianta h) in care oamenii sa se opuna variantelor de raspuns sau una i) in care oameni sa se opuna sondajului in sine. In cazul unei majoritati in partea de h+i , sa se reformuleze sondajul si consilierul sa primeasca o biluta neagra pt ca nu-si prea face treaba bine, ca nu este pe aceeasi unda cu gandirea masei de oameni. La prea multe bile negre este rapid inlocuit cu un alt consilier.

    OAMENI !!! TREZITI-VA !!! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb