BURSELE DIN LUME Scăderi puternice pe pieţele acţiunilor din Europa

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional #Jurnal Bursier / 13 septembrie 2016

Acţiunile tranzacţionate la bursele din Europa au scăzut puternic ieri, după ce, la finele săptămânii trecute, un oficial al băncii centrale americane (Fed) a sugerat că instituţia ar putea majora dobânda luna aceasta.

Titlurile "Deutsche Bank" AG, cea mai mare bancă din Germania, au coborât cu 2,6%, la 13,23 euro. Banca nu are în plan înstrăinarea operaţiunilor sale de management al activelor, conform directorului executiv John Cryan.

Acţiunile "Societe Generale" SA din Franţa s-au depreciat cu 3,1%, la 32,31 euro. Cea mai mare bancă din Georgia, "TBC Bank Group" Plc, va achiziţiona participaţia de 93,64% deţinută de "Societe Generale" la subsidiara locală JSC "Bank Republic", pentru 136,8 milioane de dolari.

Titlurile "Banca Monte dei Paschi di Siena" SpA, cea mai veche bancă din Italia, au pierdut 3,1%, atingând 0,23 euro. "Monte dei Paschi" vrea să-l propună, în această săptămână, pe Marco Morelli de la "Bank of America" Corp. în funcţia de director executiv, conform unor surse citate de Bloomberg.

Acţiunile E.ON SE, cea mai mare companie de utilităţi din Germania, au înregistrat un declin de 2,1%, la 7,03 euro. Compania şi-a redus, ieri, majoritatea legăturilor cu centralele pe bază de combustibil fosil şi depozitele de gaze naturale, după listarea subsidiarei "Uniper" SE la Bursa de la Frankfurt.

Titlurile producătorului german de gaze industriale "Linde" AG au scăzut cu 7,3%, la 137,30 euro. Compania a renunţat la discuţiile privind o posibilă fuziune cu rivalul american "Praxair" Inc.

La ora 16.45 (ora României), indicele FTSE MIB al pieţei din Milano a coborât cu 2,5%, la 16.727,76 puncte, DAX al Bursei din Frankfurt - cu 1,9%, la 10.375,02.

În SUA, acţiunile au urmat, de asemenea, un curs negativ în deschidere, după care au fluctuat, în aşteptarea unor declaraţii ale lui Lael Brainard, guvernator Fed.

Titlurile producătorului de computere personale HP Inc. au scăzut cu 1,6%, la 13,84 dolari. HP preia divizia de imprimante a grupului sud-coreean "Samsung Electronics" Co., pe 1,05 miliarde de dolari.

Acţiunile grupului auto "General Motors" Co. s-au depreciat cu 0,03%, la 30,47 dolari. Compania a anunţat, vineri, că va rechema în service aproximativ 4,3 milioane de vehicule vândute în întreaga lume, din cauza unui defect care poate împiedica declanşarea air bag-urilor în cazul unui accident.

La ora 09.46, indicele Dow Jones Industrial Average a scăzut cu 0,2%, la 18.050,07 puncte, Nasdaq Composite a urcat cu 0,01%, la 5.126,65.

Pe pieţele din Asia, acţiunile au consemnat cel mai puternic declin din iunie până acum, în condiţiile în care oficialii BCE s-au arătat, săptămâna trecută, reticenţi la lansarea de noi stimulente monetare.

Titlurile "Samsung Electronics" Co., cel mai mare producător mondial de smartphone-uri, au coborât cu 7%, la 1,465 milioane de woni (cel mai important declin din 2012), după ce, vineri, autorităţile de reglementare din SUA au avertizat utilizatorii în legătură cu smartphone-urile Note 7, recent lansate, susţinând că acestea au probleme serioase la încărcare.

Acţiunile "Inpex" Corp., cel mai mare producător nipon de petrol, au coborât cu 3,5%, la 839,9 yeni, pe fondul declinului cotaţiilor ţiţeiului. În acelaşi domeniu, titlurile "Woodside Petroleum" Ltd. din Australia s-au depreciat cu 2,7%, la 27,57 dolari australieni, iar cele ale "Santos" Ltd. - cu 5,3%, la 3,79 dolari australieni.

Indicele Kospi al Bursei din Seul a scăzut cu 2,3%, la 1.991,48 puncte, S&P/ASX 200 al pieţei din Sydney - cu 2,2%, la 5.219,61.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb