Durează tot mai mult Adunările generale ale Bursei de Valori Bucureşti - cea de sâmbătă,de la Predeal, a avut nevoie de 11-12 ore de deliberări ca să ajunga la concluzia ca,de fapt,actionarii nu vor fuziunea cu Bursa din Sibiu.
Decizia ii satisface pe multi,dar nu putini sint nemultumiti.
Insusi presedintele Bursei de Valori Bucuresti (BVB) Septimiu Stoica ne-a marturisit ca era "increzator" in solutia fuziunii,resemnindu-se,insa,in fata deciziei finale:
"Actionarii sint suverani,iar daca ei au hotarit asta,atunci vom intra in competitie cu Bursa de la Sibiu".
De fapt,ca sa ajunga la concluzia aceasta,actionarii BVB s-au gindit un an,nu 11-12 ore.Pentru ca ideea fuziunii o "mesteca" de pe cind a lansat-o ANSVM-ul condus de Siminel Andrei,idee vizavi de care s-au comportat tot mai duplicitar,in ultimul timp,cind au dat semne ca privesc Bursa sibiana drept un concurent,iar nu ca pe un viitor partener.
Septimiu Stoica spune că motivul acestei decizii îl reprezintă insatisfactia actionarilor in fata raportului valoric dintre cele doua burse,ilustrat in evaluarea facuta de "Ernst&Young",pe baza caruia s-ar fi calculat rata de participare a actionarilor la bursa care ar fi rezultat din fuziune.
DanielTepes,reprezentantul SSIF HTI-Valori Mobiliare - una dintre casele de brokeraj cu participatiile cele mai importante la Bursa din Sibiu - ,confirma independent spusele presedintelui BVB:
"A prevalat invidia,unii colegi sint invidiosi pe noi,pentru ponderea pe care o avem in actionariatul sibian si nu le-ar fi convenit ca pozitia noastra de acolo sa fie convertita in cresterea prezentei noastre in actionariatul bursei care ar fi rezultat dupa fuziune."
Tepes sustine ca,la Adunarea aceasta generala,"cartile erau deja facute",pentru ca unii membri cu influenta ai Consiliului Bursei bucurestene au sabotat permanent fuziunea si s-au comportat duplicitar,votind dealungul timpului in favoarea ei,dar ruinind-o la intilniri si discutii informale.
Pe de alta parte,Septimiu Stoica sustine ca nici cealalta parte - Sibiul - nu era foarte incintata de perspectiva fuziunii:
"În luarea acestei decizii a contat şi poziţia preşedintelui Bursei din Sibiu - ostilă fuziunii - ,iar în aceste condiţii, colegii au spus că este un consum inutil de resurse şi nu mai aveau încredere în fuziune".
Presedintele BVB spune că nici macar cele 35 de societăţi de brokeraj de la Sibiu nu au susţinut,în totalitatea lor,această fuziune.
Partea bună a lucrurilor este, potrivit preşedintelui BVB, că "în loc de o societate vor fi două şi această competiţie va duce la o calitate superioară a prestaţiilor fiecăreia". Deşi este considerată o decizie "uşor surprinzătoare" renunţarea la uniunea celor două burse este "una simplă, de afaceri", crede domnul Stoica, amintind că "cele două pieţe functioneaza în beneficiul investitorilor".
La fel a reactionat si presedintele Bursei din Sibiu Teodor Ancuta,care la auzul vestii ca fuziunea a cazut,a exclamat scurt:
"Este buna concurenta!"
La Adunarea de la Predeal,brokerii au hotarit sa introduca tranzactii pe derivate,intrind in competitie directa cu Bursa de la Sibiu.Ei au estimat ca vor putea sa obtina programul de calculator necesar tranzactionarii derivatelor si ca vor constitui Casa de compensatii necesara,intr-un orizont de patru-cinci luni.In acest din urma subiect,a fost lansata chiar si ideea folosirii seviciilor de compensare ale unei case de la o bursa straina - din Ungaria sau Germania.
Presedintele Bursei din Sibiu,insa,afirma bataios:
"Va garantez ca vom tranzactiona actiuni la Sibiu,inainte ca Bucurestiul sa tranzactioneze derivate".
Desi renuntarea la fuziune a avut nevoie de atitea chinuri,in clipa urmatoare deciziei s-au si scos cutitele pe masa.Fara nici un regret.Fusese o idee buna,totusi,in contextul integrist al burselor europene...
MAKE,
Catalin Balan
Rectificare de buget la BVB
La Adunarea BVB din acest week-end s-a modificat bugetul Bursei din Bucureşti pe anul 2006 deoarece a fost reactualizat în funcţie de listarea companiilor la cota Bursei.
"Am constatat că estimările noastre au fost mai mari decât ceea ce s-a realizat de fapt deoarece nu s-au mai listat societăţi precum Romtelecom, Transgaz sau Fondul Proprietatea", ne-a spus Stere Farmache,directorul general al Bursei.
BVB luase în calcul o pondere importantă în venituri din comisioanele de tranzacţionare ale acestor companii, comisioane care reprezintă 92% din veniturile BVB, potrivit domnului Farmache.
Deciziile pe care Bursa de Valori le-a mai adoptat la întâlnirea de sâmbătă vizează aprobarea tarifelor pentru sistemele alternative de tranzacţionare şi completarea Codului Bursier de o manieră convenită cu CNVM în privinţa abuzurilor de piaţă, pentru a determina cum se implică Bursa sa le semnaleze catre CNVM.