Buzăul, pe trend descendent la sporul natural

Ana Felea
Miscellanea / 27 mai 2021

Buzăul, pe trend descendent la sporul natural

Mămicile se întorc la muncă, de frica pierderii job-ului

Aproape 1.500 de mămici din Buzău s-au întors mai devreme din concediul de creştere copil! Banii în plus şi frica pierderii serviciului au stat la baza deciziei. Sunt datele furnizate de Agenţiei Socială pentru Plăţi Inspecţiei Sociale şi analizate de psihologul Mihaela Avramescu care este de părere că situaţia economică actuală le determină pe tinerele mămici să-şi lase bebeluşii în grija bunicilor sau a bonelor şi să revină în câmpul muncii.

Practic, vorbim de sute de copilaşi, unii chiar mai mici de şase luni, care rămân în grija alte persoane pentru că mămicile lor sunt nevoite să revină în câmpul muncii la puţin timp după naştere. Fenomenul este unul care a luat amploare în ultima perioadă, mai ales după ce, recent, Guvernul a majorat valoarea stimulentului de inserţie oferit de stat mămicilor care revin la serviciu înaintea încheierii concediului de creştere copil.

Buzăul are în prezent aproape 3900 de mămăci tot în evidenţele Agenţiei Socială pentru Plăţi Inspecţiei Sociale, iar dintre acestea doar puţin peste jumătate stau acasă cu micuţii lor şi primesc indemnizaţie de creştere copil. Şi asta pentru că 1.406 dintre ele au ales să se întoarcă la serviciu astfel că în locul indemnizaţiei au primit de stat un stimulent de inserţie în valoare de 650 de lei. Practic, vorbim despre mămici care au revenit în câmpul muncii mai devreme de doi ani şi care, până la împlinirea vârstei de doi ani a copilului vor primi această sumă lunar la care se va adauga salariul primit de la locul de muncă.

Este, cu alte cuvinte, un bonus oferit de stat pentru a păstra forţa de muncă activită. Un stimulent care de altfel a şi fost majorat recent printr-o Hotărâre de Guvern.

"Este o măsură activă care încurajează întoarcerea la muncă, contribuie la creşterea veniturilor părinţilor, scade riscul deprofesionalizării şi asigură forţa de muncă necesară la nivelul angajatorului", a apreciat Raluca Turcan, ministrul Muncii după adoptarea Hotărârii.

Astfel că în prezent, mămicile din România pot alege una dintre cele trei variante de indemnizaţie de la stat. Practic, cei care stau în concediu de creştere a copilului 2 ani, vor primi doar indemnizaţie, calculată în funcţie de salariul primit de fiecare mamică. Cei care se întorc la birou mai repede de doi ani, vor primi un stimulent de inserţie de 650 lei pe lună. Cei mai avantajaţi financiar sunt cei care revin la muncă mai devreme de 6 luni. Aceştia vor primi 1.500 de lei pe lună, timp de un an şi jumătate.

La Buzău, potrivit datelor AJPIS din aprilie 2021, cea mai mare indemnizaţie de creştere copil plătită a fost de 8.500 de lei, iar cea mai mică 1250 de lei.

De altfel, grija zilei de mâine şi dorinţa de a avea cât mai mulţi bani pentru a fi siguri că le pot asigura micuţilor lor tot ce au nevoie îi determină pe părinţi să ia o astfel de decizie în detrimentul timpului petrecut cu bebeluşii lor. Este concluzia la care au ajuns psihologii care au analizat fenomenul şi care sunt de părere că dezvoltarea emoţională a copiilor lăsaţi în grija bunicilor sau a bonelor de la o vârstă atât de fragedă nu va avea de suferit atât timp cât aceştia din urmă primesc toată atenţia şi îngrijirea de care au nevoie.

"În condiţiile în care condiţia economică în care se află România, părinţii nu mai au timp să se gândească dacă vor fi repercursiuni asupra sentimentelor şi emoţiilor pe care le dezvoltă aceşti bebeluşi, ci se gândesc la ce să le dea de mâncare şi peste un an , doi, şapte ani. Pentru că problema pentru care părinţii se întorc la serviciu este fix economică, să aibă bani şi să nu-şi piardă locul de muncă", a spus Mihaela Avramescu, psiholog Buzău.

De altfel, în ultima perioadă se observă o scădere a natalităţii. Potrivit datelor furnizate de Direcţia Judeţeană de Statistică Buzău, în luna febuarie 2021 au fost înregistrate doar 187 de naşteri în condiţiile în care în aceeaşi lună a anului trecut au fost aduşi pe lume 220 de copilaşi.

"În luna februarie 2021 în judeţul Buzău s-au născut 187 copii, mai puţini cu 87 faţă de luna precedentă. În luna februarie 2021, judeţul Buzău se situează în clasamentul descrescător pe ţară al judeţelor pe locul 30 referitor la sporul natural", se arată în comunicatul Direcţiei Judeţene de Statistică Buzău.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb