BVB A treia zi consecutivă de creşteri pentru indicii bursei

MIHAI GONGOROI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 9 august 2019

A treia zi consecutivă de creşteri pentru indicii bursei

Nou maxim istoric pentru titlurile Fondul Proprietatea Rulaj de 40,5 milioane de lei

O nouă şedinţă de aprecieri pentru cei nouă indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a fost consumată ieri, a treia consecutivă, indicele BET atingând 9.121,20 de puncte, după o creştere de 0,62%, la finalul unei zile bursiere care a adus prima şedinţă de creşteri semnificative şi principalilor indici vest-europeni, evoluţie apărută după corecţiile ce au atins şi referinţa BVB la finalul săptămânii trecute şi începutul acesteia. Contextul extern pozitiv a susţinut evoluţia cotaţiilor de la bursa locală, însă presiunea la cumpărare a fost mai mare în vestul continentului.

Valoarea totală tranzacţionată ieri la BVB s-a situat la 40,49 milioane de lei, sub cea medie zilnică din acest an, şedinţa fiind în mare parte animată de tranzacţiile pe acţiunile Fondul Proprietatea (FP) şi Banca Transilvania (TLV), care au asigurat peste jumătate din rulajul zilei. Pe segmentul principal, tranzacţiile au însumat 36,72 milioane de lei, în timp ce pe segmentul alternativ, o tranzacţie cu aproximativ o treime din totalul titlurilor ce formează capitalul social al societăţii Helios (HEAL) au dat 2,58 milioane de lei.

Titlurile FP au asigurat în parte impulsul de creştere de ieri, atingând un nou maximum istoric de 1,11 lei/titlu, pe fondul unui avans de 1,37% al cotaţiei, în contextul în care emitentul derulează în prezent o ofertă publică de răscumpărare. Precedentul maxim era de 1,1 lei/unitate. Titlurile OMV Petrom (SNP), emitentul cu a treia cea mai mare pondere în BET (17,9%), au înregistrat a doua cea mai semnificativă apreciere a zilei, de 1,13%.

Totodată, creşterea de 0,93% a indicelui BET-FI, peste media zilei, a apărut într-adevăr în condiţiile aprecierii FP, dar o contribuţie semnificativă a fost dată de aprecierea a trei din cele cinci SIF-uri, respectiv a titlurilor SIF Oltenia (SIF5), care au urcat cu 1,41%, a acţiunilor SIF Moldova (SIF2), cu o apreciere identică, şi a titlurilor SIF Muntenia (SIF4), care au avansat cu 1,25%.

De notat şi scăderea de 1,45% a titlurilor Zentiva (SCD), avută în condiţiile în care emitentul a încheiat majorarea capitalului social ce îi asigură controlul necesar pentru delistarea companiei.

În raportul zilnic al societăţii, brokerii de la Prime Transaction au notat: "Şedinţă verde pentru toţi indicii BVB. Variaţiile au fost cuprinse între o creştere de 0,41% pentru BET-BK şi un avans de 0,93% în cazul BET-FI. Valoarea tranzacţiilor a fost de 40,5 milioane lei, cu un aport de 25% din partea titlurilor Fondul Proprietatea. Pieţele internaţionale au revenit la sentimente mai bune după ce în deschiderea de ieri (n.r. miercuri) au înregistrat corecţii ample. Cele mai mari creşteri din BET au fost înregis-trate de acţiunile FP şi SNP. La polul opus avem acţiunile MedLife (M), cu un declin de 1,85%".

Topul lichidităţii din piaţa "regular" a fost condus de titlurile FP, care au înregistrat transferuri în valoare de 11,48 milioane de lei, fiind urmate de acţiunile TLV, care au încheiat şedinţa de tranzacţionare la preţul unitar de 2,375 lei, valoarea schimburilor cu acţiunile instituţiei bancare însumând 10,42 milioane de lei.

Acţiunile BRD - Groupe Societe Generale (BRD) au terminat ziua bursieră la preţul unitar de 13,4 lei, în creştere cu 0,15%, pe fondul unei valori transferate de 3,26 milioane de lei.

Locul al patrulea în acest top a fost ocupat de titlurile SNP, care au angrenat un rulaj de 2,63 milioane de lei, ultima cotaţie SNP fiind de 0,4035 lei.

Prin piaţa "deal" nu a fost efectuată nicio tranzacţie.

Indicele compozit BET Plus, ce include ci mai tranzacţionaţi 40 de emitenţi ai bursei noastre s-a apreciat cu 0,61%, în timp ce indicele sectorului energetic, BET-NG, a avut un avans de 0,54%.

Topul celor mai mari creşteri

1. "Electrocontact" (ECT): +14,89%

2. "Prebet" (PREB): +5,13%

3. "Conted" (CNTE): +3,83%

4. "Aerostar" (ARS): +2%

5. "Cemacon" (CEON): +1,95%

-----------------

Topul celor mai mari scăderi

1. "Farmaceutica Remedia" (RMAH): -3,59%

2. "Casa de Bucovina - Club de Munte" (BCM): -2,7%

3. "Medlife" (M): -1,85%

4. "Zentiva" (SCD): -1,45%

5. "Altur" (ALT): -1,35%

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb