BVB Acţiunile SIF Muntenia au urcat cu 8%

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 23 aprilie 2012

Acţiunile SIF Muntenia au urcat cu 8%

Acţiunile SIF Muntenia (SIF4) au urcat vineri cu 8,07%, într-o piaţă în stagnare şi cu un rulaj susţinut în proporţie de 50% de patru tranzacţii negociate prin care au fost cedate 3,81% din titlurile SIF Banat-Crişana (SIF1). Indicele general al Bursei, BET-C, a scăzut pentru a treia săptămână consecutiv, cu 1%. Raportat la nivelul de la finalul anului trecut, piaţa este cu 13,32% mai sus.

La închiderea şedinţei de vineri, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în stagnare, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,36% peste nivelul de joi.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a avansat cu 0,51%. BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a crescut cu 1,54%. Evoluţia indicelui a fost influenţată în principal de acţiunile SIF Muntenia, care au urcat cu 8,07%.

Acţiunile SIF Muntenia au des-chis în scădere cu aproape 1,3%, însă primele 25 de minute de tranzacţionare au trecut pe creştere, susţinute de ordine de cumpărare la preţuri din ce în ce mai mari. Punctul maxim de creştere a fost atins chiar la mijlocul şedinţei, când acţiunile erau în urcare cu 9,51%.

Investitorii au realizat 639 de tranzacţii cu acţiunile SIF Muntenia, în valoare de 5,6 milioane lei. Astfel, valoarea medie a unei tranzacţii este de aproape 8.800 de lei. Volumul total de acţiuni transferate reprezintă 0,93% din capitalul social al SIF Muntenia.

"Creşterea volumului de tranzacţionare şi a preţului se datorează recentelor evenimente apărute cu ocazia AGA. Cred că acţionarii nemulţumiţi de felul în care s-a terminat AGA au început să cumpere mai mult pentru a-şi consolida poziţia în cadrul societăţii. Astfel, la o viitoare AGA vor putea avea un cuvânt mai greu de spus şi, de ce nu, vor putea cere schimbarea administratorilor", a declarat directorul de operaţiuni al firmei de brokeraj Estinvest, Marcel Murgoci, citat de Mediafax.

Jumătate din lichiditatea de vineri, de 44,9 milioane lei (10,2 milioane euro), a fost asigurată de patru deal-uri cu 3,81% din acţiunile SIF Banat-Crişana (SIF1), în valoare de 22,4 milioane lei (5,1 milioane euro).

Un pachet de 2,98% din titlurile SIF a fost preluat de firma Aktra Holdings, care acţionează concertat cu Dragoş George Bîlteanu, membru în Consiliul de Administraţie al SIF Banat-Crişana. Astfel, Aktra Holdings a ajuns să deţină peste 3,4% din titlurile SIF Banat-Crişana.

Lichiditatea de vineri a depăşit de aproape două ori volumul transferurilor din şedinţa anterioară, de 23,8 milioane lei (5,4 milioane euro).

"Piaţa va fi şi mai apatică săptămâ-na viitoare (n.r.aceasta), când multe acţiuni vor fi oprite de la tranzacţionare pentru desfăşurarea AGA. Probabil că lichiditatea îşi va reveni odată cu anunţarea rezultatelor financiare pentru primul trimestru, adică în prima decadă a lunii mai", a mai spus brokerul.

Rulaje de peste 1 milion de lei au mai înregistrat acţiunile Fondului Proprietatea (5,2 milioane lei), SIF Moldova (3,2 milioane lei), SIF Transilvania (2,3 milioane lei) şi SIF Oltenia (1,5 milioane lei).

O tranzacţie negociată a fost realizată şi cu acţiuni OMV Petrom (SNP), de 1,2 milioane lei. Deal-ul a fost realizat la 0,395 lei/acţiune, preţ similar celui la care joi a fost cedat un pachet apropiat de titluri. Pe piaţa principală, acţiunile companiei petroliere au încheiat şedinţa de vineri în scădere cu 0,45%, la 0,3952 lei, şi au înregistrat un rulaj de 977.000 de lei.

Pe segmentul destinat obligaţiunilor au fost transferate trei pachete de titluri de stat, pentru 16,5 milioane lei (3,7 milioane euro).

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Daca pleaca actuala conducera din sif a doua zi cresc actiunile cu cel putin 10%. Efectul va fi aclasi si pentru societatile din portofoliu sif,listate la bursa. La ora aceasta siful reprezinta intro proporti ff mare UN GRUP DE INTERESE

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb