BVB Aprecieri de peste două procente pentru toţi indicii BVB

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 7 ianuarie 2019

Aprecieri de peste două procente pentru toţi indicii BVB

Jumătate din rulaj asigurat de Banca Transilvania

Piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a înregistrat o evoluţie pozitivă în şedinţa de tranzacţionare de vineri, toţi cei nouă indici ai bursei locale încheind ziua pe plus, cu aprecieri de peste două procente, în condiţiile în care rulajul înregistrat în ultima şedinţă de săptămâna trecută a fost de 43,88 milioane de lei, în apropierea rulajului mediu zilnic consemnat anul trecut, de 46 milioane de lei.

Aproximativ jumătate din lichiditatea de vineri a fost dată, din nou, de trans­ferurile cu Banca Transilvania (TLV), care au însumat 21,43 milioane de lei, în timp ce companiile din sectorul energetic au raportat cel mai mare avans de pe panoul principal de la BVB.

Totodată, doar şapte din emitenţii cu care s-au înregistrat tranzacţii în şedinţa de vineri au încheiat ziua în teritoriul negativ.

În raportul zilnic al societăţii, brokerii de la Prime Transaction au detaliat evoluţia de vineri a Bursei de Valori Bucureşti, astfel: "Toţi indicii BVB au înregistrat creşteri de peste 2%. Cel mai mult a avansat indicele sectorului energetic, BET-NG, +3,56%. Valoarea tranzacţiilor de azi (n.r. ieri) a fost de 9,4 milioane euro, aportul tranzacţiilor cu acţiuni Banca Transilvania (TLV) fiind de aproape 50%. Din cadrul indicelui BET, doar două companii au scăzut: Sphera Franchise Group (SFG) -0,98% şi Purcari Wineries (WINE) -0,84%. La capitolul creşteri, avem două companii care au urcat cu peste 4%: OMV Petrom (SNP) +4,51% şi Romgaz (SNG) +4,40%".

În piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile TLV, ultima cotaţie a emitentului fiind de 2,1 lei/acţiune, în creştere cu 2,19%. 

Locul al doilea în acest clasament a fost ocupat de titlurile BRD - Groupe Societe Generale (BRD), care au încheiat şedinţa de tranzacţionare la preţul unitar de 11,8 lei, cu 1,9% peste referinţă, valoarea tranzacţionată cu titlurile instituţiei bancare însumând 5,36 milioane de lei.  

Acţiunile producătorului de petrol şi gaze OMV Petrom (SNP) au terminat ziua bursieră la preţul unitar de 0,313, înregistrând un salt de 4,51%, pe fondul unei valori transferate de 4,31 milioane de lei. 

Locul al patrulea în acest top a fost ocupat de titlurile Fondul Proprietatea (FP), care au încheiat şedinţa de tranzacţionare la preţul de 0,9 lei/titlu, în creştere cu 1,47%, în contextul unui volum de 3,13 milioane de lei. 

Prin piaţa "deal" nu a fost înregis­trată nicio tranzacţie de acest tip.

Indicele extins BET-XT, care include în structura sa cele mai tranzacţionate 25 de titluri de la bursa noastră, a consemnat o creştere de 2,62%, în timp ce indicele BET, care este compus din cele mai lichide cincisprezece acţiuni de la BVB, s-a apreciat cu 2,6%.

BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a avut o apreciere similară, de 2,54%, iar indicele BET Plus, al celor mai lichide 40 de acţiuni de la BVB, a avut o creştere de 2,48%,

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri, plus FP, a raportat cel mai redus avans de vineri, de 2,34%. 

        Topul celor mai mari creşteri

     1. "Oltchim" (OLT): +14,65%

     2. "SIF Hoteluri" (CAOR): +14,44%

     3. "Bermas" (BRM): +14,29%

     4. "Artrom" (ART): +6,1%

     5. "Turbomecanica" (TBM): +4,82%

           

        Topul celor mai mari scăderi

     1. "Farmaceutica Remedia" (RMAH): -4,76%

     2. "Cemacon" (CEON): -3,55%

     3. "Sphera Franchise Group" (SFG): -0,98%

4. "Purcari Wineries" (WINE): -0,84%

     5. "Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagră" (EFO): -0,65%

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb