BVB  Avans de peste 4% al acţiunilor Banca Transilvania

M.F.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 3 aprilie 2015

Avans de peste 4% al acţiunilor Banca Transilvania

Acţiunile Banca Transilvania (TLV) au crescut joi cu peste 4% şi au ajutat bursa de la Bucureşti să închidă în teritoriu pozitv, după o şedinţă în care rulajul a vizat în principal titlurile din sectorul energetic.

Indicii BET Plus, de referinţă, şi BET, al celor mai lichide acţiuni, au urcat cu 0,4%, după ce miercuri au închis fără variaţie. BET Plus cuprinde cele mai lichide 34 de acţiuni din piaţă reglementată, cu excepţia SIF-urilor şi a acţiunilor companiilor străine.

Tranzacţiile cu acţiuni s-au ridicat la 28,26 milioane de lei (6,4 milioane de euro).

Titlurile Banca Transilvania au crescut cu 4,2%, la 2,199 lei/unitate, şi au recuperat astfel cea mai mare parte a scăderii din luna martie. Cotaţia instituţiei de credit s-a situat cel mai recent peste acest nivel pe 5 martie, când acţiunile se tranzacţionau la 2,21 lei/unitate.

Transferurile cu titlurile Banca Transilvania au totalizat 2,8 milioane de lei.

Cel mai ridicat rulaj a fost consemnat de Romgaz (SNG), cu 6,7 milioane de lei, şi Electrica (EL), cu 6,1 milioane de lei, urmate de Transelectrica (TEL), cu operaţiuni de 4,9 milioane de lei.

Cotaţia Romgaz a urcat cu 0,4%, Electrica a coborât cu 0,4%, iar Transelectrica a înregistrat un declin de 1,2%.

Sectorul energetic a închis în creştere, chiar dacă mai lent decât piaţa per ansamblu, cu un plus de 0,2% pentru indicele BET NG, în timp ce BET FI, format din cele cinci SIF-uri şi Fondul Proprietatea (FP), a scăzut cu 0,8%, potrivit Mediafax.

Titlurile Fondul Proprietatea au coborât cu 1,7%, pe un rulaj de 556.000 de lei. Cotaţia se afla în scădere cu 0,9% aproape de ora 17:25, însă declinul s-a accelerat după ce Electrica (EL) a anunţat că a încetat negocierile cu Fondul Proprietatea pentru achiziţia participaţiilor minoritare ale FP la mai multe dintre filialele Electrica, întrucât cele două părţi nu s-au înţeles asupra preţului.

Indicele BET BK a crescut cu 0,2%, iar BET XT a urcat cu 0,3%.

BET XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb