Bursa de la Bucureşti a avansat şi vineri, cu 1,91%, accelerându-şi creşterea din ultimele şapte şedinţe la 7,64%, astfel că indicele general BET-C a atins cel mai ridicat nivel din ultimele trei luni. Un nivel mai ridicat decât cel de vineri a fost atins la 27 octombrie.
Gabriel Necula, broker la Alpha Finance, a declarat: "Există interes din partea investitorilor pentru achiziţionarea de acţiuni ale companiilor unde se estimează randamente mari ale dividendelor. Cei care au stat în expectativă până acum au început să se orienteze către aceste companii şi nu numai, iar creşterile se generalizează. Piaţa noastră a rămas în urmă faţă de cele externe în ceea ce priveşte revenirea faţă de primăvara anului 2011, din cauza lipsei de interes a investitorilor din ultima parte a anului. Aşadar, există în continuare potenţial de creştere, iar investitorii încearcă acum să profite".
La finalul zilei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 1,89%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 2,22% peste închiderea şedinţei precedente.
Totodată, acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurile Fondului Proprietatea au ridicat indicele BET-FI cu 1,95%.
Indicele extins al Bursei, BET-XT, a crescut cu 1,86%. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.
Gabriel Necula a mai precizat: "Cred că pe termen scurt, pentru următoarele trei luni, vom vedea o tendinţă ascendentă în piaţă, în special pe acţiunile companiilor care vor acorda dividende mari. Ulterior, ar urma titlurile din eşalonul doi, cel al companiilor mai mici, care se află într-o zonă de stagnare de ceva timp. Pe termen mediu, cred că după primăvara acestui an vom putea vedea mai bine ce se va întâmpla la nivel european, după ce principalele state vizate de criza datoriilor vor refinanţa mare parte a datoriilor scadente în acest an. În principiu, cred că vom asista la o corecţie a pietelor pe fondul tensiunilor din acel moment, dar spre finalul anului cred că se va reveni pe un trend pozitiv".
Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 41,9 milioane lei (9,6 milioane euro), de peste două ori sub rulajul de joi, de 95,3 milioane lei (21,9 milioane euro). Totuşi, lichiditatea de joi a fost dominată de trei deal-uri cu 1% din acţiunile FP, de 65,7 milioane lei (15,1 milioane euro).
Titlurile Fondului Proprietatea au fost şi vineri cele mai lichide din piaţă, cu transferuri de 17,4 milioane lei, sumă din care 4,3 milioane lei au reprezentat valoarea a trei deal-uri. Pe piaţa principală, cotaţia a crescut cu 2,21%, la 0,4906 lei.
"Acţiunile Fondului Proprietatea rămân în continuare subevaluate, iar interesul investitorilor instituţionali străini îl vedem din ce în ce mai puternic, deţinerile acestora depăşind 45% din capitalul social. Indiferent de evoluţia preţului acestor acţiuni, ele vor fi în continuare foarte căutate de instituţionalii străini. Desigur, există şi miza dividendului care este un argument în plus pentru creşterile recente. Dacă luăm în calcul doar miza dividendului pe termen scurt, cred că această creştere se apropie de sfârşit şi vom vedea marcări de profit", a mai spus Necula, citat de Mediafax.
Tranzacţii speciale au fost realizate şi cu titlurile Concefa (3,1 milioane lei) şi OMV Petrom (896.000 de lei). Acţiunile Concefa au fost cedate la 0,016 lei, cu 12,57% sub închiderea de joi, în timp ce pe piaţa principală preţul a urcat cu 6,01%, la 0,0194 lei.
Deal-ul cu acţiunile OMV Petrom a fost realizat la 0,332 lei, preţ cu 1,97% peste nivelul şedinţei precedente, iar pe piaţa principală cotaţia a crescut cu 1,41%, la 0,3302 lei.